Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Τραγωδία στην Πύλο: Ανετράπη αλιευτικό πλοίο με μετανάστες | Ναυάγιο με 78 νεκρούς και 100αδες αγνοούμενους

Δημοσίευση: 15/06/2023
Ναυάγιο, Πύλος

Πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Πύλου σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 14 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων είναι 78 ενώ ο αριθμός των διασωθέντων 104. 

Σύμφωνα με τον Δήμο Καλαμάτας, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.

Πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 14 Ιουνίου, το αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία παραπλέοντα πλοία.

Κατά κυριότητα οι επιβαίνοντες ήταν άντρες ενώ μεταξύ των νεκρών πληροφορίες κάνουν λόγο και για μία γυναίκα. Το γεγονός αυτό αυξάνει την ανησυχία των αρχών να υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια του αλιευτικού, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

ναυάγιο Πύλος

Στο μεταξύ δραματικές στιγμές βιώνουν οι μετανάστες επιζώντες στην Καλαμάτα, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως ψάχνουν αγωνιωδώς τους συγγενείς τους.

Όπως αναφέρεται στο Πρώτο Θέμα, ενώ το πλοίο έπλεε σε κρίσιμη κατάσταση, ξαφνικά υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξιά και ακολούθησε η βύθιση του αλιευτικού.

Ταυτόχρονα με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, την εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται στο ναυάγιο αναλαμβάνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Οικονόμου λόγω μείζονος σημασίας της υπόθεσης.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς προχώρησε σε κήρυξη τριημέρου εθνικού πένθους.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την στιγμή η κατάσταση με την αρχές να προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν μεταξύ των επιβαίνοντων βρίσκονται και διακινητές. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Γαζούλης ανακρίνονται 8 άτομα ενώ ενδέχεται να προκύψει για 3 ή 4 άτομα σύλληψη.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»