Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Αλ. Πατέλης: Ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση για υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Δημοσίευση: 15/09/2023
υποχρεωτική ασφάλιση, Πατέλης, Θεσσαλία

Για υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων έκανε λόγο ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης μιλώντας εχθές Πέμπτη σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΙ. Παράλληλα φρόντισε έτσι ώστε να μην αναφερθεί λεπτομερώς στο ζήτημα προσθέτοντας “θα μου επιτρέψετε να ακούσουμε τον πρωθυπουργό το Σάββατο”.

Γράφει η Δήμητρα Καφαδάρη,

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να αναγγείλει την καθιέρωση ειδικού τέλους για τις φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Πατέλης έκανε λόγο για αύξηση του αποθεματικού ποσού το οποίο διατίθενται κάθε χρόνο από το κράτος για φυσικές καταστροφές επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως “εδώ θα υπάρξει ένα τέλος υπέρ αυτού του ταμείου”.

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση του αποθεματικού θα κατανεμηθεί δίκαια στους πολίτες προκειμένου να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός.

Πατέλης για υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων

Παρόλο που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών όπως επίσης και η προστασία τους και η παροχή κρατικής αρωγής, ο κ. Πατέλης επισήμανε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων. “Πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά μας και να δούμε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης”, σημείωσε χαρακτηριστικά. “Δεν είναι εύκολο, δεν είναι και η λύση στο πρόβλημα, οι υποδομές κοστίζουν όμως έχει και μια διάσταση δικαιοσύνης, και η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος ασφάλισης“, συνέχισε.

Το κόστος και οι συνέπειες που επέφερε η κακοκαιρία Daniel χωρίζεται σε 3 μέρη, σύμφωνα με τον ίδιο: α) παροχή κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις, β) αποκατάσταση των υποδομών και γ) τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστεί η περιοχή από ενδεχόμενες μελλοντικές καταστροφές.

Αναλυτικά αυτά τα μέτρα θα τα παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Θα λύσει η υποχρεωτική ασφάλιση το πρόβλημα;

Η χώρα μας αναμφιβόλως καταγράφει κάθε χρόνο ποσοστά ασφάλισης πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Πολλά νοικοκυριά και λιγότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβαρυνθούν το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης, βασιζόμενοι απόλυτα και μόνο στην κρατική αρωγή σε περίπτωση ζημιών.

Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο από τα όλο και πιο συχνά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν. Το ισχύον πλαίσιο αυτή την στιγμή υποχρεώνει μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ενεργό δάνειο να ασφαλίσουν το ακίνητό τους, πράγμα το οποίο πολλές φορές αποδεικνύεται σωτήριο.

Ήδη σε πολλές χώρες της ΕΕ η ασφάλιση έναντι φυσικών φαινομένων κρίνεται υποχρεωτική.

Ωστόσο τίθεται το ερώτημα. Θα λύσει η υποχρεωτικότητα, το διαχρονικό για τη χώρα μας, πρόβλημα της ασφάλισης;

Όπως αναφέρει η ΕΑΕΕ οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία με δείκτη φερεγγυότητας από τους υψηλότερους στη Ευρώπη (184,6% σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ). Τα αποθεματικά που διαθέτουν οι ασφαλιστικές μπορούν επομένως να καλύψουν το κόστος μίας ενδεχόμενης κλιματικής καταστροφής.

Έπειτα όπως σημείωσε και ο κ. Πατέλης, η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης θα μπορούσε να μειώσει τα ασφάλιστρα και ως επί το πλείστον το κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ασφαλισμένοι πληγέντες της Θεσσαλίας από την πρώτη κιόλας στιγμή είδαν τις ασφαλιστικές εταιρείες να ενεργοποιούν ειδικούς εσωτερικούς μηχανισμούς έτσι ώστε να ανταποκριθούν με αμεσότητα στις αξιώσεις. Παράλληλα, πλήθος ασφαλιστικών έσπευσαν στην περιοχή παρέχοντας βοήθεια στους ασφαλισμένους τους με οποιονδήποτε τρόπο και μέσα διέθεταν, προσφέροντας ειδικά προνόμια και υπηρεσίες.

Η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα χρειάζεται να επικοινωνηθεί αρχικά από την κυβέρνηση και άλλους θεσμούς στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. Ιδιωτική ασφάλιση και κρατικοί φορείς θα πρέπει να βρουν ένα κοινό πλαίσιο δράσης προς συμφέρον των πολιτών.

Από την πλευρά των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου “Η ασφαλιστική αγορά είναι στη διάθεση της Πολιτείας με τεχνογνωσία και ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε να συμβάλλει στην πρόληψη και το σχεδιασμό για τη διαχείριση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, οι οποίες απειλούν με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα τη χώρα μας”

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Στο Δ.Σ του ΣΕΒ η Φίλιππα Μιχάλη

Με βασικό μήνυμα «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ. Στην ηγεσία του Συνδέσμου εξελέγη

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»