Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Συγκλονιστικές οι εικόνες από τον φακό του Meteo | Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές έφτασε μέχρι τη Μάλτα

Δημοσίευση: 23/08/2023
δασικές πυρκαγιές, Πάρνηθα, Meteo

Την ώρα που δεκάδες δασικές πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα μας και καταστρέφουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων, και κατοικημένων περιοχών, ο καπνός έχει σκεπάσει μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικά οι πυρκαγιές στη Θράκη παράγουν τεράστιες ποσότητες μικροσωματιδίων που πλέον έχουν φτάσει στη Νότια Ιταλία και τη Μάλτα. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κεντρική Μεσόγειο ευνοούν την καθίζηση των αερίων μαζών και μαζί τους τα μικροσωματίδια, τα οποία εντοπίζονται πολύ κοντά στο έδαφος.

Χαρακτηριστική είναι η δορυφορική εικόνα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το πρωί της Τετάρτης 23/8, η οποία δείχνει την έκταση που καλύπτει ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ειδικά στην περιοχή της Σικελίας και της Μάλτας, η ποιότητα του αέρα είναι εξαιρετικά χαμηλή λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων PM10 και PM2.5

Συγκλονιστικές οι εικόνες από τον φακό του Meteo | Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές έφτασε μέχρι τη Μάλτα

Ακολουθεί εικόνα από την κάμερα καιρού στην Σλιέμα της Μάλτας, όπου διακρίνεται η περιορισμένη ορατότητα στο λιμάνι της πόλης.

Συγκλονιστικές οι εικόνες από τον φακό του Meteo | Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές έφτασε μέχρι τη Μάλτα

Παράλληλα η φωτιά που ξεκίνησε εχθές από τη Φυλή εξελισσόμενη ραγδαία έφτασε έως και στην Πάρνηθα. Αυτή την στιγμή η φωτιά στην Πάρνηθα έχει εισέλθει στον Εθνικό Δρυμό καταβροχθίζοντας δεκάδες σπίτια ενώ αγνοείται και ένας 77χρονος. Περιοχές σε Πάρνηθα και Ασπρόπυργο έχουν εκκενωθεί από τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Στην εν λόγω μάχη επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό.

Ολόκληρη η Αθήνα έχει “σκεπαστεί” από καπνό, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω των πυρκαγιών που έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Με έκτακτη ανακοίνωση το Πυροσβεστικό Σώμα ενημερώνει για 209 νέες ενάρξεις πυρκαγιών την ώρα που όλες η δυνάμεις μαζί με εθελοντές και αποστολές από την Ρουμανία και την Κύπρο μάχονται σε μία κατάσταση που έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνεται η έναρξη και η εξέλιξη της δασικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα από την κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις εγκαταστάσεις της Πεντέλης. Το βίντεο ξεκινά από το πρωί της Τρίτης 22/08 και εκτείνεται έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 23/08.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»