Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

McKinsey: Το υβριδικό μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο

Του Δρ. Γιώργου Κ. Κασάπη,

Η πλειοψηφία των διοικήσεων των μεγάλων επιχειρήσεων στις Η.Π.Α. εκτιμά, ότι το υβριδικό μοντέλο της εξ  αποστάσεως εργασίας θα επεκταθεί και θα κυριαρχήσει μελλοντικά.

Από τη συγκεκριμένη εκτίμηση – η οποία μπορεί να αποτελεί ευχή, επιδίωξη ή άποψη που ενισχύεται από τις εξελίξεις λόγω covid-19 – έως τη διαμόρφωση στρατηγικής που θα επικοινωνηθεί ή ήδη έχει επικοινωνηθεί στους εργαζόμενους υπάρχει μεγάλη απόσταση και διαφορά.

Στη βάση αυτής της διαπίστωση αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα ευρήματα σχετικής πρόσφατης έρευνας της McKinsey για το θέμα των εξελίξεων του remote work. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας

-ποσοστό μόλις 10% των ερωτηθέντων ανωτάτων στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων εκτιμά ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων θα περνάει το μεγαλύτερο μέρους του εργάσιμου χρόνου στους χώρους εργασίας, εκτίμηση που προυπήρχε της κρίσης λόγω της πανδημίας

ενώ

-ποσοστό 80% εξ αυτών εκτιμά ότι το υβριδικό μοντέλο της εξ  αποστάσεως εργασίας θα επικρατήσει.

Όμως, στη πορεία της διερεύνησης των απόψεων των εν λόγω στελεχών το τοπίο παραμένει θολό, αναδεικνύοντας σύγχυση και ασάφεια για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν:

-ποσοστό 21% των ερωτηθέντων δήλωσε, ότι διαθέτει επεξεργασμένο σχέδιο το οποίο δεν έχει κάνει γνωστό στο προσωπικό,

-ποσοστό 68% εξ αυτών δήλωσε ότι δεν έχει καν επικοινωνήσει με το προσωπικό για το σχετικό θέμα.

ενώ

-ποσοστό μόλις 11% δήλωσε, ότι διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο έχει επικοινωνήσει με το προσωπικό της επιχείρησης.

Για να το αποτυπώσουμε επιγραμματικά, το εγχείρημα βαδίζει όπως ένα πλοίο που πλέει σε αχαρτογράφητα νερά.

Όπως εκφράστηκε πολύ εύστοχα στο Fortune, θα πρέπει εν προκειμένω να συνδυαστούν και ικανοποιηθούν δύο εξίσου σημαντικές παράμετροι, αυτές της ασφάλειας και της προσβασιμότητας, αυτές της εξισορρόπησης των συμφερόντων των επιχειρήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι εκπληκτικό, ότι στις Η.Π.Α. – μια προηγμένη χώρα, με ανεπτυγμένη οικονομία και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς – παρατηρείται δυστοκία στη προσπάθεια λύσης του συγκεκριμένου προβλήματος.

Πηγή: McKinsey (17.05.2021), What executives are saying about the future of hybrid work

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία εδώ

Αναδημοσίευση: giorgoskassapis.wordpress.com

 

Διαβάστε Ακόμα

Nέα ευρωπαϊκή στήριξη της επιχειρηματικότητας ύψους 400 εκατ. ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Υπεγράφη σήμερα Τετάρτη, 23 Ιουνίου, το πρώτο τμήμα της νέας δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) από τον Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της ​ΕΤΕπ, Χρήστο