Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα: Ο καρκίνος του μαστού δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες – Μικρότερη η συχνότητα στους άνδρες, αλλά με πιο επιθετική μορφή

Δημοσίευση: 25/10/2022

Η 25η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού και είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την σωστή ενημέρωση

Για τον καρκίνο του μαστού, τον παράγοντα της κληρονομικότητας και την αξία της πρόληψης μίλησε στο Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο και στη Σωτηρία Γιαννακοπούλου η κα Λυδία ΙωαννίδουΜουζάκα, Μαστολόγος-Χειρουργός Μαστού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. για τον Καρκίνο του Μαστού. Όπως τονίζει η κα Μουζάκα, οι προληπτικές εξετάσεις και η έγκυρη διάγνωση αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση της νόσου, για την οποία λανθασμένα επικρατεί η αντίληψη ότι αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες, υπογραμμίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στους άνδρες είναι πολύ μικρότερη, η μορφή του καρκίνου που παρουσιάζεται είναι πολύ πιο επιθετική.

Κληρονομικότητα και παρατεταμένη ψυχική ένταση τα κύρια αίτια για την εμφάνιση της νόσου

Εκτός από τον παράγοντα της κληρονομικότητας, ο οποίος ασφαλώς και αποτελεί την Νο1 αιτία εμφάνισης της νόσου, η παρατεταμένη ψυχική ένταση της γυναίκας αποτελεί επίσης έναν από τους κύριους παράγοντες εμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με πλήθος μελετών αλλά και προσωπικής έρευνας της κας Μουζάκα. Η κακή ψυχολογία και η μακροχρόνια εσωστρέφεια συντελούν στην εμφάνιση της νόσου, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι η κακή συμπεριφορά στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και η πίεση λόγω οικονομικών δυσχερειών συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Όπως αναφέρει η κα Μουζάκα:

«Η μακροχρόνια εσωστρέφεια και η ψυχική ένταση είναι για μένα η πρώτη αιτία που οδηγεί στον καρκίνο του μαστού, πλην της κληρονομικότητας. Η παρατεταμένη ψυχική ένταση της γυναίκας. Αυτή μπορεί να μπορεί να πηγάζει από ποικίλα αίτια, όπως η κακή συμπεριφορά συζύγου, άρρωστα παιδιά, οικονομική καταστροφή. Το βασικότερο όμως είναι να μάθουν οι γυναίκες να μην παίζουν με την στεναχώρια πινκ-πονκ. Δηλαδή να μην κρατάνε μέσα τους την στεναχώρια. Κάπου να βρίσκουν τρόπο να την εκτονώνουν, γιατί αυτή οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου.»

Αναφορικά με τον παράγοντα της κληρονομικότητας, η κα Μουζάκα επισημαίνει ότι εάν μια γυναίκα έχει στο οικογενειακό της περιβάλλον ένα πρόσωπο που εμφάνισε καρκίνο του μαστού σε μεγάλη ηλικία, οι πιθανότητες για κληρονομική μετάδοση της νόσου είναι μικρότερες. Ωστόσο, εάν πάνω από ένα άτομα στην οικογένεια έχουν εμφανίσει καρκίνο του μαστού πριν από τα 40, τότε οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου αυξάνονται σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή σε γενετικό τεστ είναι ιδιαιτέρως σημαντική, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν είμαστε θετικοί στα γονίδια του καρκίνου του μαστού.

«Εάν έχετε μόνο ένα άτομο και το άτομο αυτό εμφάνισε καρκίνο του μαστού σε μεγάλη ηλικία δεν έχετε πιθανότητα για κληρονομικότητα. Εξάλλου, σήμερα μπορείτε να το διαπιστώσετε αυτό, υποβάλλοντας τον εαυτό σας σε ένα γενετικό τεστ. Εάν όμως έχετε πάνω από 2 άτομα στην οικογένεια, έναν άνδρα με καρκίνο του μαστού, μια γυναίκα που είχε αμφοτερόπλευρο καρκίνο του μαστού ή μια γυναίκα που ανέπτυξε καρκίνο του μαστού κάτω από τα 40 έτη, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρχει κληρονομικότητα. Από την στιγμή λοιπόν που κάνετε τον γονιδιακό έλεγχο και διαπιστώσετε ότι είστε θετικοί στα γονίδια που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του μαστού, που είναι και καρκίνος της ωοθήκης μαζί, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον εξιδεικευμένο γιατρό σας, ώστε να σας κατευθύνει ανάλογα.»

Ο καρκίνος του μαστού χτυπά και τους άνδρες

Ένας μύθος που καταρρίπτει η σύγχρονη ιατρική κοινότητα είναι ότι ο καρκίνος τους μαστού αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες. Η λανθασμένη αυτή αντίληψη δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, καθώς και οι άνδρες, αν και σε μικρότερη συχνότητα, εμφανίζουν καρκίνο του μαστού και μάλιστα πιο επιθετική μορφή σε σχέση με τις γυναίκες. Οι περισσότεροι άνδρες αγνοούν αυτόν τον κίνδυνο ακόμη και σε περιπτώσεις που υπάρχει κληρονομικότητα, γεγονός που δυσκολεύει την έγκυρη διάγνωση της νόσου. Όπως αναφέρει η κα Μουζάκα:

«Ο καρκίνος του μαστού χτυπά και τους άνδρες και μάλιστα οι άνδρες το αγνοούν αυτό. Η συχνότητα είναι πολύ μικρότερη στους άνδρες, αλλά η έκβαση πολύ χειρότερη. Είναι ένας άνδρας με καρκίνο του μαστού ανά 100 γυναίκες. Οι άνδρες επειδή στην εφηβεία κάνουν μια γυναικομαστία, η οποία μετά από κάποιο διάστημα οπισθοχωρεί, νομίζουν ότι αν βρουν ένα ογκίδιο στα 50-60 θα φύγει πίσω. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την γυναικομαστία. Ο καρκίνος του μαστού είναι πολύ πιο επιθετικός στον άνδρα, γιατί το μέγεθος του μαστού του είναι πολύ μικρότερο από αυτό της γυναίκας, έχει άμεση γειτνίαση με το θωρακικό τοίχωμα και το μείζονα θωρακικό μυ και δυστυχώς έχει τη ικανότητα να κάνει πιο εύκολα διασπορά. Αυτό που έχει σημασία είναι οι άνδρες να μάθουν ότι ο καρκίνος του μαστού τους αφορά. Αν έχει ο άνδρας καρκίνο του μαστού είναι πιο εύκολο να εμφανίσει και κάποιο συγγενικό του πρόσωπο τη νόσο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας βουλευτής της ΝΔ ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος εμφάνισε καρκίνο του μαστού και πραγματοποιεί εκστρατεία για την ενημέρωση των ανδρών.»

Έγκυρη διάγνωση και τακτικός έλεγχος αυξάνουν τις πιθανότητες ίασης του ασθενή

Ένα από τα κοινά λάθη που κάνουν οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ότι υποβάλλονται σε εξετάσεις μόνο όταν εντοπίζουν κάποιο ύποπτο σημάδι που θα τους κινήσει υποψίες για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Η τακτική αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς όταν εμφανίζονται σημάδια, η κατάσταση σημαίνει ότι είναι αρκετά προχωρημένη, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες ίασης. Αντίθετα, όταν ο καρκίνος βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο η ίαση αγγίζει το 90%.

«Εμείς ευχόμαστε να βρούμε έναν πολύ μικρό καρκίνο, κάτω από 1 εκ. τυχαία στη μαστογραφία, γιατί τότε είναι ιάσιμος κατά 90%. Εάν τον βρούμε σε μη επιθετική μορφή, τότε η ίαση αγγίζει το 99%. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι θέμα να δείτε αν τραβάει το δέρμα, αν έχει μπει μέσα η θηλή, αν πιάνετε ένα ογκίδιο, αν έχει αλλάξει η μορφή του μαστού, αν έχει μικρύνει ή αν έχει μεγαλώσει. Αυτά είναι σημάδια κάποιου προχωρημένου σταδίου του καρκίνου του μαστού, όπου η έγκυρη διάγνωση ισοδυναμεί με ίαση και επιβίωση.», αναφέρει η κυρία Μουζάκα.

Από ποια ηλικία ξεκινάμε τη μαστογραφία και σε ποια συχνότητα

Όπως εξηγεί η κα Μουζάκα, ο μαστός είναι το μοναδικό όργανο στο σώμα μας που δεν έχει τελειοποιηθεί από τη γέννηση του ανθρώπου. Ο μαστός τελειοποιείται μετά την πρώτη εγκυμοσύνη. Όσο πιο νωρίς γίνει η εγκυμοσύνη, τόσο το καλύτερο για την υγεία των μαστών. Σε αυτήν την περίπτωση μια γυναίκα, που δεν έχει κληρονομικό ιστορικό και έχει τεκνοποιήσει μπορεί να ξεκινήσει τον έλεγχο από τα 40 της έτη. Ωστόσο, θα ήταν καλό να προηγηθεί μια μαστογραφία στα 35-40, προκειμένου να υπάρχει μια μαστογραφία αναφοράς και να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση. Ασφαλώς, σε περιπτώσεις που υπάρχει κληρονομικότητα, ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

«Εάν μια γυναίκα έχει ιστορικό και αναπτύχθηκε καρκίνος του μαστού στη μητέρα της στα 40-45, τότε θα πρέπει 10 χρόνια πριν να ξεκινήσει τον τακτικό έλεγχο.», τονίζει η κα Μουζάκα.

«Επιπλέον, αν μια γυναίκα είναι 33 ετών και δεν έχει κάνει τα παιδιά, πρόκειται να μείνει έγκυος ή πρόκειται να υποβληθεί σε διέγερση ωοθηκών, τότε οπωσδήποτε πριν ξεκινήσει αυτές τις διαδικασίες. Πρέπει να κάνει έναν πλήρη έλεγχο μαστών κι αν υπάρχει οποιοδήποτε εύρημα, να προχωρήσει και σε μια μαγνητική μαστογραφία.»

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί!

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Αθ. Σακάρογλου_ Δ/νων Σύμβουλος MALETSCHEK & PARTNER HELLAS – SAKAROGLOU A. & CO KG «Η ασφάλιση, πέρα από υποχρέωση, αποτελεί κρίσιμη ανάγκη για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εφοδιαστική αλυσίδα»

Σε μια εποχή, όπου οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές και καταστροφικές και με τον κλάδο των εμπορευματικών

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»