Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Λεωνίδας Φούκας: Δεν χάνουμε εισόδημα όταν ασφαλιζόμαστε, κάνουμε διαχείριση κινδύνου και το προστατεύουμε – Είναι μια καλή περίοδος για να ασφαλίσει ο καταναλωτής την περιουσία του

Δημοσίευση: 10/02/2022

Για την κακοκαιρία Ελπίς, τον πληθωρισμό, τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης και τις τιμές των ασφαλίστρων μίλησε στην εκπομπή «Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο» και στον Αριστείδη Βασιλειάδη ο Λεωνίδας Φούκας, Ανεξάρτητος Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Απόφοιτος Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης Παν/μίου Πειραιά safepath.gr.

Αναφερόμενος σε όσα εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες με την επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίς ο κ. Φούκας τονίζει ότι υπήρξε κάποια μικρή αναστάτωση και ορισμένα τηλεφωνήματα στο διάστημα της κακοκαιρίας από ασφαλισμένους, χωρίς ωστόσο να σημειώνονται πάρα πολλές ζημιές.

«Είχαμε κάποια τηλεφωνήματα για βάρος χιονιού, για πτώση δέντρων, για τρακαρίσματα που γίνανε. Οι ζημιές ήταν κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου και δευτερευόντως στον κλάδο περιουσίας. Όχι πάρα πολλές αλλά είχαμε κάποια περιστατικά στο πλαίσιο του λογικού.»

Αναφορικά με τους ασφαλιστικούς κινδύνους που ανέδειξε η κακοκαιρία Ελπίς ο κ. Φούκας τονίζει ότι τα φυσικά φαινόμενα τέθηκαν σε πρώτο πλάνο, όπως και ο κλάδος της επαγγελματικής αστικής ευθύνης, καθώς το περιστατικό της Αττικής Οδού πήρε μεγάλες διαστάσεις. Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες υπογράμμισε ότι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, εκκινώντας άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι γρήγορες σε αυτές τις περιπτώσεις. Όταν καθυστερούν είναι γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο του δόλου. Όταν τα φαινόμενα είναι τόσο σαφή και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση δόλου επιταχύνονται οι διαδικασίες. Μάλιστα, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι και διαφήμιση για την εταιρεία να δείξει ότι σε μια έντονη ανάγκη ανταποκρίθηκε άμεσα. Δεν έχει άλλωστε και λόγο να μη το κάνει γιατί θα αποζημιώσει και αφού δεν φοβάται μήπως δεν χρειάζεται να αποζημιώσει είναι και έξυπνο αν το κάνει και γρήγορα. Το ότι δεν είχαμε εγκυκλίους από τις εταιρείες ήταν γιατί δεν είχαμε τόσο μεγάλης έντασης ζημιές.»

Είναι σύνηθες το φαινόμενο μετά την εμφάνιση ακραίων φυσικών φαινόμενων να επαναφέρεται στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα της αξίας της ιδιωτικής ασφάλισης, με τους καταναλωτές να επανεξετάζουν το ενδεχόμενο της ασφάλισης της περιουσίας τους. Τα αλλεπάλληλα ακραία φυσικά φαινόμενα που έχει βιώσει η χώρα μας το τελευταίο χρόνο όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και οι σεισμοί σε Λάρισα και Κρήτη είχαν ως αποτέλεσμα να αυξήσουν το ενδιαφέρον του κοινού για την ασφάλιση της κατοικίας τους. Όπως τονίζει ο κ. Φούκας:

«Συνήθως μετά το καλοκαίρι, δεδομένου ότι η χώρα μας έρχεται συχνά αντιμέτωπη με πυρκαγιές, παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση για τουλάχιστον 2 μήνες στο κομμάτι της ασφάλισης ιδιαιτέρως για κινδύνους πυρός. Τώρα φέτος πρέπει να πω ότι παρατήρησα μεγαλύτερη διάρκεια αυτού του ενδιαφέροντος και μπορώ να πω ότι συνεχίζεται αυτό το ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για ασφάλιση περιουσίας και για αυτό πολλές εταιρείες το τελευταίο δίμηνο του 2021 κάνανε και προσφορές στα προϊόντα τους, οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται έως και σήμερα. Υπήρχε αρκετά αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, βέβαια όχι σε σχέση με αυτό που πιστεύω εγώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει σε μια χώρα που είναι από τις πιο σεισμογενείς στην Ευρώπη και με την κλιματική αλλαγή που είναι παρούσα.»

Σχολιάζοντας τα πλάνα της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης στον κλάδο περιουσίας, ο κ. Φούκας τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι η συζήτηση περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης στον κλάδο περιουσίας είναι κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια, είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση φαίνεται όντως ότι επιθυμεί να προχωρήσει το εν λόγω σενάριο. Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει ότι το μέχρι τώρα σχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση ξεφεύγει από την αναλογιστική μελέτη, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα ασφάλιστρα, καθώς όπως μας εξηγεί πρόκειται να μεγαλώσει το δείγμα και να μικρύνει η διασπορά.

«Εγώ εργάζομαι στο επάγγελμα από το 2006. Από την πρώτη χρονιά ακούω για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης κατοικίας με διάφορα σενάρια. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι πάει να γίνει. Έτσι όμως όπως το έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αναφορικά με τις αυξημένου κινδύνου κατοικίες το σχέδιο ξεφεύγει πράγματι από την αναλογιστική μελέτη. Είναι σαν να λέμε ότι στον κλάδο της υγείας θα ασφαλίζουμε όσους είναι από 65 χρονών και πάνω υποχρεωτικά.

Αυτό θα πολλαπλασιάσει τα ασφάλιστρα γιατί θα πολλαπλασιαστεί ο κίνδυνος στην ασφάλιση. Οι δύο βασικοί παράγοντες είναι το δείγμα και η διασπορά. Στην προκειμένη περίπτωση θα μεγαλώσει το δείγμα αλλά θα μικρύνει η διασπορά. Αυτό θα πολλαπλασιάσει τα ασφάλιστρα, άρα ξεφεύγει από την ασφαλιστική λογική. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα γίνει έτσι γιατί αυτό θα συμπαρασύρει τα ασφάλιστρα όλων των κατοικιών και των ασφαλισμένων. Θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα με τη βοήθεια του κράτους ενδεχομένως για την ενημέρωση του κόσμου.

Είναι σαφές ότι αν καεί ένα σπίτι αυτός που θα το χάσει θα έχει πρόβλημα. Το θέμα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους άλλους, ότι δυνητικά μπορεί να αφορά τον οποιονδήποτε. Νομίζω πως αν γίνει η επικοινωνία σωστά, ώστε να προβληματίζουμε τους ανθρώπους και όχι για να τους τρομάξουμε το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο για όλους.»

Σχολιάζοντας το ζήτημα του πληθωρισμού και το αντίκτυπό του στην αγοραστική δύναμη του μέσου καταναλωτή ο κ. Φούκας τονίζει ότι ο ασφαλιστικός κλάδος δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ήταν κάτι το οποίο περίμενε η αγορά και όχι ένας απρόβλεπτος κίνδυνος.

«Ο πληθωρισμός ήταν κάτι που περιμέναμε και ήρθε για να μείνει. Δεν νομίζω ότι επηρεάζει τουλάχιστον προς το παρόν τον δικό μας κλάδο. Ο δικός μας κλάδος ακόμη και την περίοδο της μεγάλης κρίσης δεν είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα για να είμαστε ειλικρινείς. Αφενός γιατί στον ασφαλιστικό κλάδο δεν γινόταν ποτέ ουρά οι καταναλωτές για να ασφαλιστούν, και αφετέρου γιατί εάν ασφαλιστεί κάποιος δεν είναι κάτι το οποίο για πλάκα μετά θα το σταματήσει. Είναι μια εναλλακτική δαπάνη, είναι μια βασική ανάγκη και στο κάτω κάτω η ασφάλιση αυτό που κάνει είναι ότι προστατεύει το εισόδημά μας. Δεν χάνουμε εισόδημα όταν ασφαλιζόμαστε, κάνουμε διαχείριση κινδύνου άρα προστατεύουμε το εισόδημά μας. Δεν θα έλεγα ότι θα λειτουργήσει εναντίον μας ο πληθωρισμός στο βαθμό που θα λειτουργήσει εις βάρος κάποιων άλλων δραστηριοτήτων. Η ασφάλιση δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα.»

Αναφερόμενος στις τιμές των ασφαλίστρων, ο κ. Φούκας επισημαίνει ότι τα ασφάλιστρα τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί αρκετά, ιδιαιτέρως στον κλάδο περιουσίας. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι τους τελευταίους μήνες αρκετές εταιρείες έχουν προχωρήσει και σε σημαντικές εκπτώσεις, γεγονός που καθιστά μια εξαιρετική ευκαιρία για να επωφεληθούν οι καταναλωτές από τις ισχύουσες τιμές στον κλάδο περιουσίας.

«Δεν έχω παρατηρήσει αυξήσεις στα ασφάλιστρα περιουσίας. Ακούω ωστόσο ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν νέα προϊόντα, για τον κλάδο περιουσίας που πιθανόν αυτό να μεταφραστεί σε αύξηση των ασφαλίστρων. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε όμως δεν υπάρχει αύξηση στα τιμολόγια και μάλιστα είναι και εξαιρετικές οι παροχές σε συνδυασμό με τη τιμή που δίνουν οι εταιρείες. Είναι μια πολύ καλή περίοδος για τον καταναλωτή για να ασφαλίσει την περιουσία του.»

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

INTERLIFE

INTERLIFE: Τα κυριότερα οικονομικά μεγέθη για το 2023, τα οποία παρουσιάστηκαν κατα τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης

Παρουσία ισχυρής πλειοψηφίας των μετόχων της Εταιρίας, πραγματοποιήθηκε στις 14/06/24 η Τακτική Γενική Συνέλευση της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. στον πολυχώρο εκδηλώσεων

ΕΕΘ

Παρέμβαση του Ε.Ε.Θ. στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή»

Παρέμβαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Ιδιωτική

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»