Αύξηση στον αριθμό των ασφαλισμένων σκαφών αναψυχής καταγράφηκε το 2025, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με τον συνολικό αριθμό συμβολαίων να ξεπερνά τις 53.700, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή δυναμική της συγκεκριμένης ασφαλιστικής αγοράς. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική υποχώρηση στις πληρωθείσες αποζημιώσεις, παρά τη μικρή αύξηση των δηλωθεισών ζημιών.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 2025 εκδόθηκαν συνολικά 53.766 συμβόλαια σκαφών αναψυχής, έναντι 51.946 το 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 3,5%. Από αυτά, τα 12.777 αφορούσαν πολυασφαλιστήρια συμβόλαια (+1,3%), ενώ τα αυτόνομα συμβόλαια αστικής ευθύνης ανήλθαν σε 40.989, σημειώνοντας αύξηση 4,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Κυρίαρχη κατηγορία παρέμειναν τα μηχανοκίνητα σκάφη, τα οποία αντιστοιχούν στο 67,3% του συνόλου των ασφαλισμένων σκαφών, ενώ ακολουθούν τα λοιπά μη μηχανοκίνητα σκάφη με 21,7% και τα ιστιοπλοϊκά με 7,6%. Τα θαλάσσια σκούτερ (Jet Ski) διατηρούν σχετικά περιορισμένο μερίδιο, στο 3,4% του συνόλου.

Παρά την άνοδο των συμβολαίων, η συνολική ασφαλιζόμενη αξία των πολυασφαλιστηρίων εμφάνισε οριακή υποχώρηση, φτάνοντας τα 1,98 δισ. ευρώ, έναντι 2,02 δισ. ευρώ το 2024 (-1,8%). Η μεγαλύτερη συμμετοχή στην ασφαλιζόμενη αξία προήλθε από τα σκάφη προσωπικής αναψυχής, τα οποία αντιστοιχούν πλέον στο 50,9% του συνολικού ασφαλισμένου κεφαλαίου.
Στο μέτωπο των ζημιών, η εικόνα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Οι δηλωθείσες ζημιές αυξήθηκαν κατά 5,6%, φτάνοντας τις 505 περιπτώσεις, ωστόσο οι πληρωθείσες αποζημιώσεις κατέγραψαν θεαματική πτώση 59,4%, περιοριζόμενες σε περίπου 1,09 εκατ. ευρώ από 2,68 εκατ. ευρώ το 2024. Αντίθετα, το απόθεμα εκκρεμών ζημιών αυξήθηκε κατά 12%, αγγίζοντας τα 3,69 εκατ. ευρώ, γεγονός που ενδεχομένως υποδηλώνει ότι μέρος του κόστους μεταφέρεται χρονικά στα επόμενα έτη.
Από πλευράς αιτιών ζημιών, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κατηγορία «Άλλες αιτίες» συγκεντρώνει πλέον σχεδόν το 58% των δηλωθεισών ζημιών, ενώ αυξημένη συμμετοχή εμφανίζουν και οι ζημιές που σχετίζονται με αστικές ευθύνες και κακές καιρικές συνθήκες.
Όσον αφορά τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων, ο βασικός δίαυλος παραμένουν τα δίκτυα και οι πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας, οι οποίοι συγκεντρώνουν 48,7% της παραγωγής ασφαλίστρων, ενώ ακολουθούν οι μεσίτες ασφαλίσεων με 21,6%, στοιχείο που επιβεβαιώνει τον κομβικό ρόλο της διαμεσολάβησης στην αγορά ασφαλίσεων σκαφών αναψυχής.
Η συνολική εικόνα της αγοράς δείχνει έναν κλάδο που συνεχίζει να αναπτύσσεται σε επίπεδο συμβολαίων, με αυξημένη διείσδυση κυρίως στα μηχανοκίνητα σκάφη, αλλά και με μεταβαλλόμενη εικόνα στο πεδίο των αποζημιώσεων, η οποία θα αποτυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια καθώς «ωριμάζουν» οι ζημιές του 2025 τα επόμενα χρόνια.



