Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Θάνος Κουλουτμπάνης: Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών είναι το πρώτο βήμα από τα πολλά που πρέπει να ακολουθήσουν

Δημοσίευση: 12/07/2023
Θάνος Κουλουτμπάνης, μείωση εργοδοτικών εισφορών

Γράφει ο Θάνος Κουλουτμπάνης*, στη Voria.gr

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία πως η εξαγγελία του Πρωθυπουργού κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών από το επόμενο έτος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποδεικνύει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει τη φωνή της αγοράς, έχει απόλυτη αντίληψη της δύσκολης πραγματικότητας που αγγίζει τα όρια της ασφυξίας για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν εν συνόλω για τη στήριξη των εισοδημάτων εργαζόμενων και συνταξιούχων καταδεικνύουν την προτεραιότητα που φέρεται να δίδεται στην οικονομία και στο επιχειρείν από τη νέα Κυβέρνηση: Μια Κυβέρνηση η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και η οποία καλείται να αναλάβει άμεσα δράση, χωρίς χρονοτριβή.

Όσον αφορά στους ανθρώπους της αγοράς, ζούμε στην καθημερινότητα μας τη δυστοπική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τις συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων.

  • Τις διαρκείς ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα.
  • Τη ζοφερή πραγματικότητα της ακρίβειας που εξουθενώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Τις χωρίς φρένο αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά παρά τη μείωση του πληθωρισμού.
  • Την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, εξαιτίας της μη πρόσβασης της συντριπτικής πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό αλλά και στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων και τη νέα επιβάρυνση των δανειοληπτών.
  • Τη συσσώρευση χρεών που λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα για τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.
  • Τη «γάγγραινα» του παραεμπορίου, που δίνει τη χαριστική βολή στους επαγγελματίες που αγωνίζονται για την επιβίωση τους.

Είναι σαφές, πως πλέον απαιτούνται άμεσες, ουσιαστικές και γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αγοράς. Πρωτοβουλίες ασφαλώς εντός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε να μη χαθεί το μεγάλο εθνικό στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας. Καλωσορίζουμε το πρώτο σημαντικό βήμα που γίνεται με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, περιμένουμε τα επόμενα.

Εθνικό Σχέδιο για τη στήριξη των μικρομεσαίων

Απαιτείται η κατάρτιση και η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

  • Χρειαζόμαστε μια συνολική ρύθμιση οφειλών και τη δυνατότητα αποπληρωμής τους στο μέγιστο δυνατό αριθμό δόσεων.
  • Χρειαζόμαστε να ανοίξουν οι στρόφιγγες των τραπεζών και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Χρειαζόμαστε μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα καύσιμα αντίστοιχα, συνοδευόμενη από τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων, ώστε να εξασφαλιστεί πως η πτώση των τιμών θα φτάσει στον καταναλωτή.

Η επόμενη ημέρα των εκλογών έφτασε. Και όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε ούτε μια μέρα. Οι δυσκολίες δεν έχουν κομματικό πρόσημο και χρωματισμό, οφείλουμε να πιέσουμε, προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να δώσουμε λειτουργικές και βιώσιμες λύσεις. Να εργαστούμε κατ΄ αρχάς  για ένα Επιμελητήριο με ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τα μέλη του. Γιατί ένα ισχυρό Επιμελητήριο προϋποθέτει ισχυρούς επαγγελματίες.

Απέναντι στα χιλιάδες μέλη του ΕΕΘ έχουμε την υποχρέωση να διεκδικήσουμε το ρόλο μας ως θεσμικού εταίρου της Κυβέρνησης. Να φτάσει η φωνή μας και οι προτάσεις μας στα κέντρα των αποφάσεων. Η δύσκολη επόμενη ημέρα απαιτεί εγρήγορση, συνέπεια, αποφασιστικότητα και ΣΕΒΑΣΜΟ στον ρόλο του ΕΕΘ, στον ρόλο όλων των Επιμελητηρίων, στον ρόλο της ίδιας της αγοράς.

Πηγή: voria.gr

Ο Θάνος Κουλουτμπάνης είναι Γ’ Αντιπρόεδρος στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Infοtrust Α.Ε.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»