Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Αχιλλέας Κωνστάντζος: Η εξαπάτηση του ανθρώπινου παράγοντα στον κυβερνοχώρο δεν θα πρέπει να υποτιμάται

Δημοσίευση: 16/05/2023
Κωνστάντζος συνέντευξη

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο τη σήμερον ημέρα είναι μυριάδες. Ο βαθμός κινδύνου και οι επιπτώσεις για τα θύματα μίας τέτοιας επίθεσης ποικίλλουν. Παρ’ όλα αυτά, κάτι το οποίο όλοι τείνουμε να παραβλέπουμε και να υποτιμούμε είναι η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στο περιβάλλον αυτών των επιθέσεων.

Μάλιστα, όπως μας αναφέρει ο Αχιλλέας Κωνστάντζος, Chief Technology Officer, Cygnus Technologies μιλώντας αποκλειστικά στο insuranceforum.gr και τη Δήμητρα Καφαδάρη κατά τη διοργάνωση του 1st Cyber Security Conference, απειλές που στοχεύουν τον ανθρώπινο παράγοντα αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο στον κυβερνοχώρο!

Η ενημέρωση σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας είναι ελάχιστη στο ευρύ κοινό. Η γνώση πολλών γύρω από μία κυβερνοεπίθεση, εσφαλμένα έχει να κάνει με τον κίνδυνο του να μας χακάρουν το σύστημα, ωστόσο το ουσιαστικό περιεχόμενο μας διαφεύγει.

«Πολλές φορές παραβλέπουμε, ή τουλάχιστον μέχρι στιγμής παραβλέπαμε το cyber security γενικότερα, ειδικά στην δραστηριότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», επισημαίνει ο κ. Κωνστάντζος

Γενικότερα, μία κυβερνοεπίθεση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο υπό όρους τεχνολογικούς. Δεν αφορά πάντοτε την παράκαμψη των ψηφιακών συστημάτων ή των servers μιας επιχείρησης.

Αχιλλέας Κωνστάντζος: Η εξαπάτηση του ανθρώπινου παράγοντα στον κυβερνοχώρο δεν θα πρέπει να υποτιμάται

Ειδικότερα στη δραστηριότητα των εταιρειών, οι απειλές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις και αφορούν κυρίως επιθέσεις υποκινούμενες από οικονομικούς σκοπούς όπως ransomware, υποκλοπή δεδομένων πελατολογίου, υποκλοπή χρημάτων κ.τ.λ. ενώ ελάχιστες είναι αυτές όπου έχουν “ακτιβιστικό χαρακτήρα”, το λεγόμενο hacktivism όπως μας ενημερώνει ο κ. Κωνστάντζος.

Τονίζοντας τον σημαντικό βαθμό κινδύνου που διαθέτει μία ψηφιακή επίθεση η οποία βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα, ο κ. Κωνστάντζος τονίζει πως «παραβλέπουμε την εξαπάτηση του ανθρώπινου παράγοντα, η οποία είναι ικανή να προκαλέσει την παράκαμψη όλων των μέτρων ασφαλείας και αυτό είναι κάτι το οποίο οι hackers το ξέρουν. Επομένως, από το να ξοδεύουν χρόνο να χακάρουν την τεχνολογία, χακάρουν τους ανθρώπους».

Παρατηρούμε εύκολα επομένως, πως είναι πολύ πιο απλό για τους hackers να επιτεθούν ψηφιακά και διαδικτυακά στους ανθρώπους παρά στα τεχνολογικά συστήματα τα οποία διαθέτουν ορισμένα τείχη και μέτρα ασφαλείας.

Ένας τρόπος να μετριάσουμε την συχνότητα αυτών των απειλών είναι η ορθή και συχνής ενημέρωση και εκπαίδευση. Και όταν αναφερόμαστε σε εκπαίδευση, αυτή θα πρέπει να συμβαίνει τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο.

Παράλληλα, όπως προτείνει ο κ. Κωνστάντζος, « θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο κάποια εκτίμηση της κατάστασης προστασίας που έχει μια επιχείρηση. Δεν χρειάζεται να είναι το penetration test, μπορεί να είναι μια φθηνότερη και πιο γρήγορη ανάλυση ευπαθειών»

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή δεν νοείται επιχείρηση όπου τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα δεδομένα της υφίστανται σε ψηφιακή μορφή. Ταυτόχρονα, καθώς η ενασχόληση των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο αυξάνεται, είναι ύψιστης σημασίας κάθε επαγγελματίας να συμβουλευτεί ειδικούς όπως η Cygnus Technologies προκειμένου να καθοριστεί ο βαθμός της έκθεσης σε απειλές και να οριστούν τα κατάλληλα συστήματα ασφαλείας προς πρόληψης των cyber attacks.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διοργάνωση του 1st Cyber Security Cοnference, μπορείτε να βρείτε εδώ: cybersecurityconference.gr

Παρακολουθήστε την συνέντευξη του κ. Κωνστάντζου στο παρακάτω βίντεο:

Δείτε την ομιλία του κ. Κωνστάντζου με τίτλο «Πέρα από την Τεχνολογία: Στοχεύοντας τον Ανθρώπινο Παράγοντα» εδώ:

 

Βρείτε μας στο κανάλι στο Youtube, και παρακολουθήστε όλες τις ομιλίες και της συνεντεύξεις του 1st Cyber Security Conference

Χορηγοί Συνεδρίου 

GOLD: CYGNUSDESIGNIA INSURANCE BROKERSEMPISTFORTINET | GCC GIANT STRIDE IT SERVICESSPECTRUMTICTAC LABORATORIESUBITECHZIA INSURANCE

SILVEREXPERTO CREDE CONSULTANTS

ΒΡΟΝΖΕ: Ε.Ν. ΜΑΝΟΣINTERWORKS.CLOUD

Το Cyber Security Conference – Thessaloniki τέθηκε υπό την Αιγίδα των: Αλεξάνδρεια Ζώνη ΚαινοτομίαςΒιοτεχνικό Επιμελητήριο ΘεσσαλονίκηςCISCOΔιεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών ΔεξιοτήτωνΕμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ΘεσσαλονίκηςΕθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής ΑνάπτυξηςΠεριφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΣύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας

Χορηγοί Επικοινωνίας: cityportal.grculpanews.grcyprusinsurancenews.comepixeiro.grgrtimes.grkarfitsa.grmarketnews.gr,

moneyview.grmynews.grmyportal.grolathessaloniki.comstartup.gr,  ΖΟΟ 90.8

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»