Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024

Κλιματική αλλαγή: Το αυξανόμενο κόστος των φυσικών καταστροφών μετασχηματίζει την ασφάλιση

Δημοσίευση: 20/10/2023
Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, ασφάλιση

Διαρκώς αυξανόμενα είναι τα ποσά των αποζημιώσεων που καλούνται να καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η κλιματική αλλαγή για άλλη μια φορά μας αποδεικνύει πως οι φυσικές καταστροφές δεν πρόκειται απλά μεμονωμένα γεγονότα αλλά μας προμηνύουν μία πολύ πιο κρίσιμη κατάσταση. 

Γράφει η Δήμητρα Καφαδάρη,

Παγκοσμίως και κατά μόνο το α’ εξάμηνο του 2023, οι ζημιές που καταγράφθηκαν λόγω φυσικών καταστροφών κόστισαν περίπου 110 δισ. ευρώ, ενώ μόνο ένα ποσοστό λιγότερο του 40% ήταν ασφαλισμένο κατά κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως έως τώρα η ηγετική Ιταλική ασφαλιστική εταιρεία, Generali, υπέστη υψηλότερες απώλειες από τις αναμενόμενες, λόγω φυσικών καταστροφών. Μάλιστα οι απώλειες αυτές λόγω αποζημιώσεων ξεπερνούν τον προϋπολογισμό ολόκληρου του έτους.

Συγκεκριμένα η Generali κατέγραψε απώλεια περίπου 840 εκατομμυρίων ευρώ ($888 εκατομμύρια), σε καθαρή αξία αντασφάλισης, λόγω των φυσικών καταστροφών μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Οι αντίστοιχες απώλειες το 2022 ήταν 673 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Ελλάδα αναμφιβόλως περάσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Τα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα επέλαζαν σπέρνοντας ζημίες και οι άνθρωποι πανικόβλητοι έψαχναν (και ψάχνουν) ένα χέρι βοηθείας. Η κρατική αρωγή, όπως είναι αναμενόμενο, δεν είναι επαρκής και μπορεί να καλύψει μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος των ζημιών.

Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης ωστόσο, εκτός από την αμεσότητα που επέδειξε προς τους ασφαλισμένους τους, βοήθησε σε σημαντικό βαθμό παρέχοντας οικονομική και κάθε άλλου είδους βοήθεια στους πολίτες των πληγέντων περιοχών.

Συνολικά τα καταστροφικά φαινόμενα του Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους επέφεραν ζημιές περίπου 1,2 δισ. ευρώ συνολικά, με ένα μόνο ποσοστό αυτών να είναι ασφαλισμένο. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΕΑΕΕ και όσον αφορά τις ασφαλίσεις κατά κλιματικών κινδύνων για οικίες και κτήρια, μόνο το 15,2% στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο, δηλαδή 1 στους 15.

Στη Θεσσαλία δε το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης είναι στο 12,1% με 48.049 ενεργά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Ήδη στην Ελλάδα από αρχές του έτους καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ, ενώ η ασφαλιστική αγορά ήδη συνομιλεί με κυβερνητικούς εκπροσώπους σχετικά με την ασφάλιση κατοικιών.

Ωστόσο η κοινή ανησυχία και μάλιστα παγκοσμίως και όχι μόνο για την Ελλάδα είναι το εάν θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα για την κάλυψη τέτοιων κινδύνων, τη στιγμή που τέτοια φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο καταστροφικά.

Η Ελλάδα πάντως αυτή την στιγμή, όπως επισημαίνει η ΕΑΕΕ, δηλώνει έτοιμη να αναλάβει κλιματικούς κινδύνους.

Παράλληλά, όσο τέτοια καταστροφικά φαινόμενα επεκτείνονται τόσο ο κίνδυνος αυξάνεται και ενδεχομένως και τα ασφάλιστρα. Αντίθετα όμως, όσο περισσότερος κόσμος ασφαλίζεται τόσο ο κίνδυνος επιμερίζεται και ουσιαστικά η “ζυγαριά” ισορροπεί με αυτόν τον τρόπο.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»