Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Κατόπιν εισήγησης της EIOPA συγκροτήθηκε η αναφορά της ΤτΕ για τα unit-linked προϊόντα

Δημοσίευση: 11/04/2023
unit-linked, ΤτΕ, EIOPA

Σύγχυση προκάλεσε η αναφορά της Τράπεζα της Ελλάδος για τα unit-linked προϊόντα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους καταναλωτές. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως οι καταγγελίες ασφαλισμένων και επενδυτών είναι αυτές που έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα της λανθασμένης καθοδήγησης στις επενδυτικές τους κινήσεις.

Όπως είδαμε και προηγουμένως στην αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την διάθεση προϊόντων unit-linked, στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων προϊόντων unit-linked καθώς η συνολική παραγωγή αυτών την τετραετία 2019-22 ανήλθε σε 39% το 2022, σε όρους μεριδίου αγοράς ασφαλίσεων ζωής.

Η προκείμενη αύξηση ωστόσο ενέχει ορισμένους κινδύνους για τους ασφαλισμένους, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε εταιρικό επίπεδο με την παρέμβαση των εποπτικών αρχών. Όπως όμως ανέφεραν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, η αναφορά δεν απευθύνεται στην παρακολούθηση προϊόντων unit-linked των ασφαλιστικών εταιρειών από την ΤτΕ, αλλά προς το παρών περιορίζεται σε συστάσεις συμμόρφωσης.

Ωστόσο, η αναφορά που ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε κατόπιν εισήγησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), έπειτα της έκθεσης που η τελευταία πραγματοποίησε σε όλη την Ευρώπη ανταποκρινόμενη στην προαναφερθείσα αύξηση των καταγγελιών που συνδέονται με αυτά τα επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα.

Οι καταγγελίες αυτές αφορούν ασφαλισμένους και επενδυτές όπου έπειτα από εσφαλμένη καθοδήγηση, πλήρωσαν τεράστιες προμήθειες με την υπόσχεση τεράστιας κερδοφορίας και υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο κεφάλαιό τους, αφού τοποθετήθηκαν σε προϊόντα που δεν γνώριζαν.

Στην έκθεση της EIOPA αναφέρεται πως πολλοί ασφαλισμένοι – καταναλωτές unit-linked προϊόντων, υπέστησαν μεγάλες ζημιές από την κρίση αλλά παράλληλα και από παραπλανητική καθοδήγηση. Η EIOPA καλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες να παρακολουθούν την πορεία των αποδόσεων των ασφαλιστικών προϊόντων – συνδεδεμένα με επενδύσεις που έχουν στη διάθεσή τους αλλά και την έκθεση ρίσκου της αγοράς (market risk).

Διαβάστε επίσης: Προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος για τα επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα unit-linked | Εποπτική παρέμβαση όπου χρειαστεί

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»