Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

Κατάργηση των προμηθειών στα επενδυτικά προϊόντα | Αντιδρά η Insurance Europe

Δημοσίευση: 28/03/2023
απαγόρευση προμηθειών στα επενδυτικά προϊόντα, Insurance Europe

Σε τελική διαβούλευση βρίσκεται η υιοθέτηση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία του Ιδιώτη Επενδυτή, η οποία σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα αναμένεται να κατατεθεί εντός Απριλίου.

Γράφει ο Παναγιώτης Σοφοκλέους

Μεταξύ των αλλαγών που συζητούνται περιλαμβάνεται και η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απαγόρευση παροχής επενδυτικών συμβουλών με προμήθεια, μία εξέλιξη που επηρεάζει όπως αντιλαμβανόμαστε τον ασφαλιστικό κλάδο και τη διαμεσολάβηση.

Αντιδρούν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες!

Όπως είναι φυσιολογικό το ενδεχόμενο απαγόρευσης παροχής επενδυτικών συμβουλών με προμήθεια συνάντησε την έντονη διαφωνία των ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Insurance Europe να προειδοποιεί ότι μία τέτοια πρόνοια θα υπονομεύσει τους στόχους της συγκεκριμένης στρατηγικής που δεν είναι άλλος από την προστασία του καταναλωτή.

Με επιστολή της και ένα έντυπο θέσεων που απέστειλε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Insurance Europe προσπάθησε να εξηγήσει γιατί η πλήρης απαγόρευση των προμηθειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα περιόριζε την πρόσβαση των καταναλωτών σε χρηματοοικονομικές συμβουλές και έτσι θα υπονόμευε τους στόχους της Στρατηγικής Λιανικών Επενδύσεων (RIS).

Όπως αναφέρει στο συγκεκριμένο έγγραφο η Insurance Europe, το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντικό να λαμβάνει υπόψιν τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ασφαλιστικών προϊόντων, την ποικιλομορφία των Ευρωπαϊκών αγορών και το γεγονός ότι οι καταναλωτές εκτιμούν τις επαγγελματικές συμβουλές όταν επενδύουν.

Συνεχίζοντας η Insurance Europe αναφέρει ότι οι προμήθειες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος διανομής για τα επενδυτικά προϊόντα λιανικής, χωρίς τις οποίες η πρόσβαση των καταναλωτών σε επαγγελματικές συμβουλές θα περιοριζόταν σημαντικά.

Κλείνοντας τονίζει ότι η Οδηγία Διανομής Ασφαλίσεων (IDD) προβλέπει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, επιτρέποντας πρόσθετα μέτρα σε εθνικό επίπεδο εάν είναι απαραίτητο.

Παραδείγματα άλλων χωρών

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα χωρών όπου επιβλήθηκε η απαγόρευση των προμηθειών με τις συνέπειες να επιβεβαιώνουν όσα αναφέραμε πιο πάνω. Συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χώρα που ισχύει η συγκεκριμένη απαγόρευση από το 2012, η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCI) διαπίστωσε ότι το 2021 μόλις το 8% των ενηλίκων έλαβε οικονομικές συμβουλές ενώ στην Αυστραλία, μετά την εισαγωγή της απαγόρευσης των προμηθειών, ο διαπιστώθηκε ότι μόνο 1 στους 10 Αυστραλούς έχει λάβει συμβουλές.

Επίσης, στη Γερμανία, μελέτη της KPMG το 2021 για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έδειξε ότι μόλις το 0,3% των ερωτηθέντων ήταν πρόθυμο να πληρώσει αμοιβή για μια επενδυτική συμβουλή.

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»