Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Τι ορίζεται ως βαριά αμέλεια του ιδιοκτήτη Ι.Χ. και γιατί δεν αποζημιώνεται ο ασφαλισμένος – Ο Ανδρέας Καλλέργης εξηγεί:

Δημοσίευση: 05/10/2023
βαριά αμέλεια, Καλλέργης, Mega

Όλοι μας έχουμε ενημερωθεί για το προ λίγων ημερών περιστατικό κλοπής, όπου ασφαλισμένος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου αρνήθηκε αποζημίωση από την ασφαλιστική του εταιρεία για το πολυτελές αμάξι του, διότι όπως κρίθηκε και από τον Άρειο Πάγο, ο ιδιοκτήτης υπέδειξε βαριά αμέλεια.

Ο ιδιοκτήτης της  BMW Μ3 είχε σταθμεύσει το όχημά του σε χώρο χωρίς περίφραξη και χωρίς να φυλάσσεται, χωρίς κάμερες ασφαλείας και επαρκή φωτισμό με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της νύχτας να κλαπεί. Ο ιδιοκτήτης διέθετε ασφάλιση έναντι διαφόρων κινδύνων ενώ ανάμεσα σε αυτούς βρισκόταν και ο κίνδυνος κλοπής. Μετά το συμβάν, ο ιδιοκτήτης ζήτησε το ποσό της αποζημίωσης ωστόσο η ασφαλιστική αρνήθηκε να το καταβάλει.

Εφόσον τα παραπάνω κριτήρια τηρούταν, η ασφαλιστική αλλά αργότερα και το δικαστήριο ενέκρινε βαριά αμέλεια κατά του ιδιοκτήτη και υπέρ της ασφαλιστικής.

Διαβάστε αναλυτικά για το συμβάν εδώ: Δεν θα αποζημιώνονται τα Ι.Χ. σε περίπτωση κλοπής από βαριά αμέλεια του ιδιοκτήτη

Γενικότερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αποζημιώνουν σε περίπτωση που:

  • Διαπιστωθεί δόλος

ή

  • Διαπιστωθεί βαριά αμέλεια

Για το θέμα αυτό έχει δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος με τους μεν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να καταφεύγουν στους δικηγόρους τους για να ελέγξουν το περιεχόμενο των ασφαλιστήριων συμβολαίων τους και τους δε ασφαλιστές να υποστηρίζουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Ανδρέας Καλλέργης: Οι ασφαλισμένοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πρέπει να τα προσέχουν

Πάνω σε αυτό το ζήτημα ο κ. Ανδρέας Καλλέργης εμφανίστηκε στις ειδήσεις του Mega ως εκπρόσωπος του ασφαλιστικού κλάδου, προκειμένου να μεταφέρει τα ισχύοντα.

Ο κ. Καλλέργης παραθέτει ένα πολύ απλό παράδειγμα προκειμένου να γίνει αντιληπτός ο όρος της “βαριάς αμέλειας”.

Όπως λέει και ο ίδιος, εάν κάποιος οδηγός σταματήσει βραχυπρόθεσμα μπροστά από ένα περίπτερο για να αγοράσει κάτι και αφήσει τα κλειδιά μέσα στο αμάξι με αποτέλεσμα να του το κλέψουν, αυτό οφείλεται στην αμέλεια του οδηγού και επομένων, δεν δικαιούται αποζημίωση.

Ακόμα τονίζει, πως ο κάθε ασφαλισμένος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου θα πρέπει να προσέχει το όχημά του σαν να είναι ανασφάλιστο και όχι να αρκείται στην ασφαλιστική κάλυψη.

Με τον κ. Καλλέργη θα εξετάσουμε περισσότερα γι’ αυτό το θέμα στο “Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο της Τρίτης 10 Οκτωβρίου.

Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα:

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»