Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Οι αερομεταφορείς χάνουν την ασφάλισή τους για πτήσεις στο Ισραήλ – 6 δισ. θα δοθούν για την ασφαλιστική κάλυψη στις ισραηλινές αεροπορικές

Δημοσίευση: 16/10/2023
El Al Airlines, Ισραήλ, ασφαλιστική κάλυψη

Οι αεροπορικές εταιρίες λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης λόγω του κινδύνου ασφάλισης των επιχειρήσεων στο Ισραήλ, με αεροπορικές εταιρίες όπως η ολλανδική KLM να ακυρώνουν πτήσεις, ενώ η θυγατρική αεροπορική εταιρία Air France πραγματοποίησε ειδική πτήση διάσωσης που επιχειρήθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν αντιμετωπίσει προειδοποιήσεις σχετικά με την κάλυψη ασφαλιστικών απαιτήσεων μετά τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στο Iσραήλ, την οποία ακολούθησε μία σειρά από αντεπιθέσεις, όπως επίσης και αυξανόμενες ανησυχίες ορισμένων αεροπορικών και ασφαλιστικών εταιριών για την ασφάλεια του εναέριου χώρου κοντά στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Παράλληλα, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν αρνήθηκε την δήλωση που έγινε από την οργάνωση Χαμάς η οποία ανέφερε πως η παλαιστινιακή φατρία είχε χτυπήσει το αεροδρόμιο με ρουκέτες από τη Γάζα. Αναφορές λένε ότι σχεδόν όλες οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν στο Τελ Αβίβ αποκρούστηκαν από το σύστημα Iron Dome του Iσραήλ και καμία δεν έπεσε στο αεροδρόμιο, που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη.

Παρόλα αυτά, οι αερoπορικές εταιρίες παραμένουν ανήσυχες για τη χρήση του αεροδρομίου, ιδίως χωρίς πιο ισχυρή καθοδήγηση ενώ τουλάχιστον μία ξένη αεροπορική εταιρία, η Norwegian Air, ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστές της αρνήθηκαν να παρέχουν κάλυψη, αναγκάζοντάς την να ακυρώσει μια προγραμματισμένη πτήση εκκένωσης.

Αργότερα, η Norwegian ανακοίνωσε ότι προγραμμάτισε νέα πτήση από το Εϊλάτ στο νότιο Iσραήλ σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Μάλιστα οι εταιρείες Israir και Arkia δήλωσαν στους όρους των συμβολαίων που συνάφθηκαν με την El Al Airlines πως εν καιρώ πολέμου οι ασφαλιστικές παρακρατούν το δικαίωμα να ακυρώσουν την ασφαλιστική κάλυψη εφόσον η ακύρωσή της γίνεται επτά ημέρες πριν.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το Υπουργείο Οικονομικών αναζήτησε τις κρατικές εγγυήσεις που έπρεπε να εγκριθούν από τους νομοθέτες.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή οικονομικών του ισραηλινού κοινοβουλίου ενέκρινε ένα σχέδιο παροχής κρατικής εγγύησης ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των ασφαλιστικών κινδύνων πολέμου στις ισραηλινές αερoπορικές εταιρίες, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου.

Το πλαίσιο εγγύησης θα χορηγήσει στις ισραηλινές αερoπορικές εταιρίες ασφαλιστήρια συμβόλαια κατά των κινδύνων πολέμου, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια των αεροπορικών επιχειρήσεων στο Iσραήλ.

Ενώ πολλές παγκόσμιες αερoπορικές εταιρίες ακύρωσαν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, οι τρεις αερομεταφορείς του Iσραήλ εξακολουθούν να πραγματοποιούν πτήσεις προσθέτοντας ακόμα και πτήσεις για την επιστροφή των Iσραηλινών που έχουν αποκλειστεί καθώς πολλοί από αυτούς επιστρέφουν ως εφεδρεία στο στρατό.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Στο Δ.Σ του ΣΕΒ η Φίλιππα Μιχάλη

Με βασικό μήνυμα «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ. Στην ηγεσία του Συνδέσμου εξελέγη

Solo Travel: Συμβουλές & Προορισμοί

Ταξιδεύεις μόνος και ψάχνεις για τις καλύτερες συμβουλές και προορισμούς; Μην ανησυχείς, έχουμε τις απαντήσεις! Το solo travelling μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτικό και

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»