Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Νέες υποχρεώσεις πληρωμών για ελεύθερους επαγγελματίες από IRIS: Το νέο μέτρο που έρχεται νωρίτερα

Δημοσίευση: 11/12/2023
ελεύθεροι επαγγελματίες, IRIS, φορολογικό

Από την αρχή του νέου έτους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα καινούργιο (νομοθετικά) σύστημα πληρωμών. Με την τροποποίηση του άρθρου 46 του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν επαγγελματικό λογαριασμό υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS) από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η ενεργοποίηση του μέτρου έρχεται πολύ νωρίτερα απ’ ότι αρχικά οριζόταν. Όπως είχε ενσωματωθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμενόταν να ενεργοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2024, δηλαδή 11 μήνες μετά.

Το σύστημα IRIS παρέχει τη δυνατότητα για άμεσες πληρωμές από το κινητό των καταναλωτών χωρίς καμία προμήθεια για συναλλαγές έως 500 ευρώ ημερησίως. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία ΙRIS μπορούν να δέχονται πληρωμές είτε μέσω καταχώρησης του ΑΦΜ είτε με σάρωση QR Code. Να σημειωθεί πως η αλλαγή αυτή είναι υποχρεωτική για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η αναγραφή του QR Code γίνεται στο σώμα της απόδειξης προτού πραγματοποιηθεί η πληρωμή, προκειμένου ο καταναλωτής – αποδέκτης υπηρεσιών να σαρώσει τον κωδικό μέσω του κινητού του. Επιπλέον, οι νέες διατάξεις επιβάλλουν στους επαγγελματίες να ενημερώνουν σαφώς τους καταναλωτές σχετικά με τη δυνατότητα πληρωμής μέσω καρτών και του συστήματος IRIS στην είσοδο και το ταμείο των καταστημάτων τους.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών».

Σύμφωνα με στοιχεία από τον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” έως και στο τέλος Νοεμβρίου έχουν εγγραφθεί στην υπηρεσία ΙRIS περισσότεροι από 117.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων (σύνολο 1,3 εκατ.)

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους, συνδέοντας τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα ΙRIS ώστε να δέχονται άμεσες πληρωμές από οποιοδήποτε πελάτη τους.

Ακόμα ωστόσο μελετάται το αν θα υπάρξουν χρεώσεις – κρατήσεις από την πλευρά των ελεύθερων επαγγελματιών ακόμα και εφόσον οι καταναλωτές δεν βαραίνονται με κάποιο αντίτιμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία ΙRIS μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»