Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Η παγκόσμια αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων για το 2020

Του Δρ. Γιώργου Κ. Κασάπη,

Η Εuropean Fund and Asset Management Association (EFAMA) και το Investment Company Insttiute (ICI) δημοσίευσαν την έκθεση  “Worldwide Regulated Open-ended Fund Assets and Flows.Trends in the Fourth Quarter of 2020” (International Quarterly Statistics March 2020).

Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί για λογαριασμό της International Investment Funds Association (IIFA), περιλαμβάνει στατιστικά για

-τα Αμοιβαία Κεφάλαια (Open-ended Funds),

-τα Funds of Funds,

-τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ΚΑΔ) (Exchange Traded Funds)

-τα λεγόμενα “Θεσμικά” Κεφάλαια (Ιnstitutional Funds),

αναλύοντας και παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία από τις αντίστοιχες αγορές 46 χωρών από τέσσερις περιοχές ανά την υφήλιο:

α. Aμερική (Αργεντινή, Βραζιλία, Η.Π.Α., Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Χιλή),

β. Ευρώπη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Η. Βασίλειο, Ελβετία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λιχτενστάïν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Τουρκία και Φινλανδία),

γ. Ασία/Ειρηνικός (Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία, Λ. Δ. Κίνας, Ν. Ζηλανδία, Ν. Κορέα, Πακιστάν, Ταïβάν και Φιλιππίνες),

δ. Αφρική (Ν. Αφρική).

 ΙΙ. Κομβικά σημεία

 1. Συνολική αύξηση ενεργητικού

Το συνολικό ενεργητικό στο τέλος του 4ου τριμήνου ανήλθε σε 55,22 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων 51,39 τρισ. πιστώνονται σε Α/Κ και 3,83 τρισ. σε funds of funds.

image

 2. Αύξηση πωλήσεων

Οι καθαρές πωλήσεις Α/Κ το 4ο τρίμηνο ανήλθαν σε 657 δισ. ευρώ έναντι 244 δισ. το 30 τρίμηνο.

image

3. Σε άνοδο οι αγορές σε Η.Π.Α. και Ευρώπη

Οι μεγαλύτερες αγορές – Η.Π.Α. και της Ευρώπη – κατέγραψαν το 4ο τρίμηνο αύξηση ενεργητικού της τάξεως του 9,5% και 6,8% αντίστοιχα.

image

 4. Ισχυρό προβάδισμα των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων

Στις μεγαλύτερες αγορές -Η.Π.Α. και Ευρώπη – η κατηγορία των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων κατέγραψε την υψηλότερη μεταβολή (14,7% και 13,2% αντίστοιχα αύξηση ενεργητικού), ενώ εντυπωσιακή επίδοση σημείωσε και η κατηγορία των μικτών αμοιβαίων κεφαλαίων (9,0% και 5,8% αντίστοιχα).

image

 5. Ισχυρό προβάδισμα των κεφαλαίων μεσομακροπρόθεσμης στόχευσης

Το ενεργητικό των κεφαλαίων μεσομακροπρόθεσμης στόχευσης (μετοχικά, μικτά, ομολογιακά ΑΚ, Α/Κ ακινήτων και  εγγυημένης απόδοσης) ανήλθε σε 48,4 τρισ. ευρώ, ενώ αυτό των Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων, των διαπραγματεύσιμων και των θεσμικών Α/Κ ανήλθε σε 6,8, 6,3 και 4,8 τρισ. αντίστοιχα.

image

 6. Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια στη πρώτη θέση με βάση το μερίδιο αγοράς

Τα Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας κατέχουν το 42.6% της παγκόσμιας αγοράς, και ακολουθούν τα ομολογιακά με 19,9% και τα μικτά Α/Κ με 17,90% (αναλυτικά στοιχεία στο διάγραμμα 6).

image

 7. Η.Π.Α:. ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής παγκοσμίως

Οι Η.Π.Α. με βάση το ενεργητικό κατέχουν το 47,6% της παγκόσμιας αγοράς, και ακολουθεί η Ευρώπη με 33,0%.

image

 8. Λουξεμβούργο: ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην Ευρώπη

Το Λουξεμβούργο με βάση το ενεργητικό κατέχει το 9,0% της ευρωπαïκής αγοράς, και ακολουθεί η Ιρλανδία με 6,0%.

image

 9. Ισχυρό προβάδισμα στις πωλήσεις κεφαλαίων μεσομακροπρόθεσμης στόχευσης

Οι πωλήσεις των κεφαλαίων της συγκεκριμένης κατηγορίας (μετοχικά, μικτά, ομολογιακά Α/Κ και Α/Κ ακινήτων και εγγυημένης απόδοσης) ανήλθαν στο τέλος του 4ου τριμήνου σε 582 δισ. ευρώ έναντι πωλήσεων ύψους 75 δισ.που κατέγραψαν τα Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων.

image

image

 10. Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές πρώτες σε πωλήσεις

Στο τέλος του 4ου τριμήνου η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν πωλήσεις ύψους 286 και 167 δισ. ευρώ αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις.

image

11. Ισχυρό προβάδισμα στις πωλήσεις μετοχικών και ομολογιακών αμοιιβαίων κεφαλαίων

Στο τέλος του 4ου τριμήνου οι πωλήσεις ομολογιακών στις Η.Π.Α. και μετοχικών Α/Κ στην Ευρώπη ανήλθαν σε 190 και 131 δισ. ευρώ αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας τη πρώτη θέση μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών Α/Κ.

image

Δείτε την έκθεση εδώ

Πηγή: https://giorgoskassapis.wordpress.com/2021/03/28/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%ac-%ce%b1-%ce%ba-%cf%84%ce%bf-2020/

Διαβάστε Ακόμα