Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Η Ε.E. ανοίγει τα σύνορα της για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες

H Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει τα σύνορα για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, αναφέρει το πρακτορείο AFP και αναμεταδίδει το Reuters.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση ελήφθη μετά από συμφωνία από τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης.

Διπλωμάτες, που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν, επίσης, να αυξηθεί το όριο των κρουσμάτων που έχει μία χώρα πριν κηρυχθεί «μη ασφαλής».

Πρόκειται για μέτρο που θα επιτρέψει την είσοδο στην ΕΕ πολιτών από περισσότερες χώρες και θα αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες (και με τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca, και τη μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson) και ικανοποιεί το σχετικό αίτημα τόσο της ελληνικής όσο και πολλών άλλων κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γαλλικό πρακτορείο επικαλέστηκε ευρωπαϊκές πηγές που δεν κατονομάζει, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πορτογαλικής προεδρίας σχετικά με τη σύνταξη του κανονισμού για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Πράσινο Πιστοποιητικό

Υπενθυμίζεται ότι οι χθεσινές συζητήσεις που υπήρξαν αναφορικά με το πράσινο πιστοποιητικό δεν έβγαλαν «λευκό καπνό».

Το πιστοποιητικό αυτό θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των ταξιδιωτών και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποκαταστήσει το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία, την αποφυγή διακρίσεων.

«Καθώς η συμφωνία για το “Πιστοποιητικό COVID-19” επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί η χρήση του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το Πιστοποιητικού COVID-19, στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου» επεσήμανε το Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας την επίσπευση των συζητήσεων για να υπάρξει εγκαίρως συμφωνία πριν από την θερινή περίοδο.

Πηγή: dikailogitika.gr

Διαβάστε Ακόμα