Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής για την έγκριση της εξαγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δημοσίευση: 17/02/2022
Τα αποτελέσματα των εκλογών για το νέο ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής Διήμερο εκλογών για το Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σχολιάζει την έγκριση της εξαγοράς της εταιρείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όπως υποστηρίζει, η πώλησή Εθνικής Ασφαλιστικής στον Αμερικανικό όμιλο CVC Capital αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο, τονίζοντας παράλληλα ότι θα μπορούσε να υπάρξει διάθεση μέρους των μετοχών της μέσω του Χρηματιστηρίου. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:

“Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε παλαιότερη ανακοίνωση (https://www.syllogos.gr/anakoinoseis/syllogos/3997-as-min-proxorisoun-sto-ksepoylima) προχώρησε η νέα εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης με γνώμονα την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τον Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής, ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι τεράστιο σκάνδαλο ενώ θα μπορούσε να υπάρξει διάθεση μέρους των μετοχών της μέσω του Χρηματιστηρίου. 

Ας θυμηθούμε τα κύρια στοιχεία του οικονομικού και όχι μόνο ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ. 

Η Ε.Τ.Ε. μεταβιβάζει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην θυγατρική της CVCETHNIKIHoldingSarl στο Λουξεμβούργο. 

Από το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ETHNIKIHoldingSarl το 90,01% θα το έχει η CVC και το 9,99% η Εθνική Τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

Το δυνητικό τίμημα για το 100% ανέρχεται στα 505 εκατομμύρια ευρώ και αναλύεται: 

Ποσό 260 εκατομμύρια, θα καταβληθεί από την CVC αναπροσαρμοζόμενο σε περίπτωση που είτε το ύψος των επιλέξιμων ιδίων κεφαλαίων, είτε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι χαμηλότερος από ότι έχει σήμερα συμφωνηθεί και βασίζεται στο businessplan

Ποσό 125 εκατομμυρίων, θα καταβληθεί υπό την αίρεση αναπροσαρμογής ανάλογα με το businessplanκαι ονομάζεται αναβαλλόμενο τίμημα αγοράς. 

Ποσό 120 εκατομμυρίων, υποκείμενο σε αναπροσαρμογές, θα καταβληθεί σε πέντε χρόνια. Αφενός για το 70% του ποσού με επίτευξη των στόχων απόδοσης bankassurance2022 – 2026 και αφετέρου για το 30% του ποσού με την επίτευξη του στόχου απόδοσης των κεφαλαίων της CVC

Τα παραπάνω ισχύουν για το 100% της αξίας της Εταιρίας.  

Για το 90,01% το CVCθα καταβάλει 234 εκατομμύρια (όσο είχαμε αναφέρει στην ανακοίνωσή μας της 26/3/2021). 

Για τα ποσά που δεσμεύεται ότι θα καταβάλει η CVCθα χορηγήσει υποσχετικές επιστολές (commitments) για: 

-Τα δυο ποσά των 260 και 125 εκατομμυρίων από την ETHNIKIHoldingSarl, με δική της κάλυψη με υποσχετικές επιστολές από τα CVCFundsμέχρι του ύψους των μερισμάτων που θα λάβουν από την Εθνική Ασφαλιστική. 

-Το ποσό των 120 εκατομμυρίων (αναβαλλόμενο τίμημα αγοράς) από την Λουξεμβουργιανή εταιρία LuxHoldCoSarl, η οποία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ETHNIKIHoldingSarlμε σύσταση ενεχύρου επί των μετοχών της. 

Παράλληλα, θα υπάρχουν εγγυοδοτικές δηλώσεις και αποζημιώσεις. Η μια από αυτές αφορά τα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας, των οποίων τα ασφάλιστρα δεν μπορούν ή μπορούν περιορισμένα να αναπροσαρμοστούν και περιλαμβάνει αποζημίωση της ETHNIKIHoldingSarl για την επιδείνωση των αποθεματικών με ανώτατο όριο αποζημίωσης τα 5 – 10 χρόνια από την συναλλαγή. Επίσης, θα υπάρχει αποζημίωση στην περίπτωση ταμειακών ροών που υπερβαίνουν τους συμφωνημένους στόχους. 

Τέλος, ο ασφαλιστικός κίνδυνος του παλιού χαρτοφυλακίου υγείας κατανέμεται σε 22,5% για τον αγοραστή και 77,5% για την Ε.Τ.Ε. (!!). 

Η ΕΤΕ εξέδωσε δάνειο μειωμένης διασφάλισης (Tier2), ποσού έως 125 εκατομμυρίων ευρώ προς την Εθνική Ασφαλιστική (όπως είχαμε αναφέρει στην ανακοίνωσή μας της 10/12/20). 

Σύμφωνα με το businessplan μετά την λήψη του αχρείαστου δανείου που ενισχύει τα εποπτικά κεφάλαια, θα επιστραφούν κεφάλαια ύψους 175 εκατομμυρίων το 2022, 75 εκατομμυρίων το 2023 και 80 εκατομμυρίων το 2024. Συνολικά το 90% των 330 εκατομμυρίων ευρώ (297.000.000 €) θα μπουν στις τσέπες του CVCμέσα σε τρία χρόνια σαν κέρδος. 

Η σύμβαση bankassurance  αποκλειστικού χαρακτήρα θα έχει 15ετή διάρκεια. 

Για να καταφέρει να ξεπουλήσει σε αυτή τη τιμή η ΕΤΕ χρειάστηκε να εγγράψει ζημιά ύψους 855.000.000 € στις χρήσεις 2019 και 2020. 

Πριν μόλις τέσσερα χρόνια το 80% της Eurolife πουλήθηκε στο 127% της αξίας των ιδίων κεφαλαίων της (Book Value), αντί € 324,7 εκατ. 

Πριν ένα περίπου χρόνο πουλήθηκε η AXAστην Generali έχοντας ίδια Κεφάλαια στις 31/12/2019: 157.591.000 € Τιμή πώλησης: 168.000.000 € 

Τέλος η Allianzανακοινώθηκε πρόσφατα ότι εξαγοράζει την Ευρωπαϊκή Πίστη με συνολικό τίμημα 207.000.000 €, η Ευρωπαϊκή Πίστη στο κλείσιμο του ενιάμηνου  του 2021 τα κέρδη της ανήλθαν μετά φόρων στα 10.924.000 € και τα ίδια κεφάλαια της στα 153.200.000 €. 

Η Εθνική Ασφαλιστική εμφανίζει κέρδη της προ φόρων 83.900.000 € στο 9μηνό του 2021 και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στα 1.239.100.000 €. 

Αυτό το επιχειρούμενο deal θα μείνει στην ιστορία σαν τον ορισμό της απιστίας και του σκανδάλου. 

Έχουμε εκφράσει προς όλες τις κατευθύνσεις την εκτίμησή μας για τις ευθύνες της Ε.Τ.Ε., του Τ.Χ.Σ. και της Κυβέρνησης και ευελπιστούμε να αναζητηθούν στο μέλλον οι τεράστιες ευθύνες για το σκάνδαλο που υλοποιεί η Διοίκηση της Ε.Τ.Ε. με την σύμπραξη της Κυβέρνησης. 

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται στον ασφαλιστικό κλάδο μετά από πολλές συγχωνεύσεις, η Εθνική Ασφαλιστική ως ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο της, θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα προς το εσωτερικό της περιβάλλον καθώς και προς όλο τον ασφαλιστικό κλάδο και τους ασφαλισμένους της ότι δεν ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά τις χαράζει, όπως κάνει ήδη τα τελευταία 131 χρόνια ζωής της.”

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Ανάλυσέ το, νοσηλεία, δημόσιο νοσοκομείο

Δείτε ξανά το “Ανάλυσέ το!” (video): Περιστατικό σε Δημόσιο Νοσοκομείο – Τι πληρώνει ο ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ;

Δείτε ξανά το επεισόδιο της Δευτέρας της εκπομπής «Ανάλυσέ το», με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers! Στην εκπομπή

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»