Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

H EIOPA πέτυχε τους στόχους της το 2023 και συνεχίζει τη στρατηγική της πορεία

Δημοσίευση: 25/06/2024
H Τράπεζα της Ελλάδος ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την πιθανή προσφορά Παν-Eυρωπαϊκών Προσωπικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων (Pan-European Personal Pension Product - PEPP). Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) με ανακοίνωσή της αναγγέλλει την έναρξη της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τον ασφαλιστικό κλάδο. Τις 7 βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εποπτικών εκθέσεων για το Πανευρωπαϊκό Προσωπικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (PEPP) ανακοίνωσε η EIOPA, προκειμένου να διασφαλίσει την ενιαία, ομοιόμορφη και συνεπή εφαρμογή των ρυθμίσεων περί υποβολής εποπτικών εκθέσεων PEPP.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της EIOPA εκδόθηκε η ετήσια αναφορά της για το 2023 σχετικά με το έργο της και τους στόχους της. Παρά τις προκλήσεις των γεωπολιτικών συγκρούσεων, των υψηλών επιτοκίων, του πληθωρισμού και της αστάθειας της αγοράς, η EIOPA κατάφερε να πετύχει τους στόχους της βάσει της συνολικής στρατηγικής της.

Ας δούμε τα κύρια επιτεύγματά της:

Βιώσιμη Χρηματοδότηση: Η EIOPA συνέχισε ακάθεκτη το έργο της για τη μέτρηση και την κάλυψη των κενών προστασίας. Ανέπτυξε τον πίνακα ελέγχου φυσικών καταστροφών, προώθησε μέτρα προσαρμογής που σχετίζονται με το κλίμα στις πρακτικές ανάληψης κινδύνων non-life, και προχώρησε στην καταπολέμηση του greenwashing. Παράλληλα, δούλεψε σκληρά πάνω στις απαιτήσεις δημοσιοποίησης στον κανονισμό για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Ψηφιοποίηση: Η EIOPA παρακολούθησε στενά την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και της ανοικτής ασφάλισης. Σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, δούλεψε πάνω στις διάφορες εντολές πολιτικής για την Πράξη Ψηφιακής Επιχειρησιακής Ανθεκτικότητας, ενισχύοντας την ασφάλεια των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων στον τομέα της πληροφορικής. Τέλος, υιοθέτησε μια νέα ψηφιακή στρατηγική, που καθορίζει πώς θα υποστηρίξει τους καταναλωτές, τις αγορές και την εποπτική κοινότητα μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Εποπτεία: Η EIOPA δυνάμωσε την εποπτεία και τη σύγκλιση εποπτικών πρακτικών, εστιάζοντας στη μείωση της ζημίας των καταναλωτών, στη χρηματική αξία και στην οικονομική τους υγεία. Για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εποπτείας, αξιοποίησε πλήρως τα εποπτικά εργαλεία της, συνεργαζόμενη ενεργά με τις εθνικές αρμόδιες αρχές και πραγματοποιώντας επισκέψεις σε αυτές.

Πολιτική: Μεταξύ των κύριων επιτευγμάτων ήταν η υποστήριξη της αναθεώρησης της Φερεγγυότητας ΙΙ, οι συζητήσεις για την ανάκαμψη και την εξυγίανση του ασφαλιστικού τομέα και οι τεχνικές συμβουλές για την αναθεώρηση της οδηγίας IORP II.

Κίνδυνοι και Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα: Η EIOPA συνέχισε να αξιολογεί τους κινδύνους και τις αδυναμίες των τομέων ασφάλισης και επαγγελματικών συντάξεων, εξετάζοντας τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων στην αγορά και τους καταναλωτές.

Διακυβέρνηση: Το 2023, η EIOPA προήδρευσε του δικτύου οργανισμών της ΕΕ, ένα φόρουμ που συγκεντρώνει 51 οργανισμούς της ΕΕ και κοινές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Με το βλέμμα στο μέλλον, η EIOPA δεσμεύεται να συνεχίσει να εξασφαλίζει τη σταθερότητα και τη ρύθμιση του κλάδου, προς όφελος των ασφαλισμένων, των δικαιούχων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Αν επιθυμείτε αναλυτικές πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε το report εδώ: Annual Report EIOPA

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»