Εδώ και μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Μάϊο στο συνέδριο Google I/O ανακοινώθηκε από την Google ότι η εταιρεία θα λανσάρει εργαλείο ελέγχου εικόνων που βρίσκονται στο internet ώστε να ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο εάν η συγκεκριμένη εικόνα είναι παράγωγο τεχνητής νοημοσύνης.
Το εργαλείο έχει ονομαστεί “About this image” και σκοπεύει να ενημερώνει για βασικές πληροφορίες της εικόνας καθώς και για την λειτουργία της και τις πηγές που έχει βρεθεί με την πάροδο του χρόνου.
Με αφορμή την πρόσφατη “εικονική προπαγάνδα” που παρατηρείται στα social media λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η εταιρεία προχώρησε ήδη με το λανσάρισμα.
Βασική προϋπόθεση για να το χρησιμοποιήσετε είναι να έχετε ρυθμισμένη την γλώσσα στα αγγλικά. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι διαθέσιμη μέσω του μενού με τις τρεις τελείες στα αποτελέσματα της Google στην καρτέλα “εικόνες” (δείτε παράδειγμα).
Πατώντας εκεί, εμφανίζονται αποτελέσματα για την πηγή της εικόνας, τα meta-δεδομένα (metadata), τις περιγραφές που έχουν προσδοθεί στην εικόνα με την πάροδο του χρόνου και τον τρόπο που έχει χαρακτηριστεί από άλλα sites.
Στο μέλλον η Gοogle αναφέρει πως το “About this image” πρόκειται να επεκταθεί και να εγκατασταθεί και στα Gοogle Lens αλλά επίσης η δυνατότητα θα είναι και διαθέσιμη μέσω δεξί κλικ, ή με παρατεταμένο πάτημα όσον αφορά τους mobile users.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Gοogle αναβαθμίζει επίσης το Fact Check Explorer καθώς επίσης και το Search Generative Experience. Το Fact Checker είναι ήδη διαθέσιμο σε beta έκδοση από το περασμένο καλοκαίρι και δίνει στον χρήστη την δυνατότητα ελέγχου της εγκυρότητας μίας εικόνας μέσω του URL της. Όπως δηλώνει η εταιρεία, οι εργασίες για το Fact Check Explorer δεν έχουν σταματήσει.
Τέλος, το Search Generative Experience αποτελεί μία νέα AI based μηχανή αναζήτησης. Η μηχανή εκμεταλλεύεται την generative AI προσφέροντας περισσότερες πληροφορίες από online πηγές σχετικά με τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στον χρήστη, ιδιαιτέρως όταν δεν υπάρχει επαρκής διαθέσιμη πληροφορία.
Πηγή: Cyber News