Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στη χαλάρωση του lockdown παρά την αύξηση των κρουσμάτων;

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε εχθές στη χώρα μας, καταγράφοντας 3465 κρούσματα, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τα 56 άτομα και τους διασωληνωμένους να ανέρχονται στους 630. Και ενώ σε ανάλογη περίπτωση η ανακοίνωση τέτοιων μεγεθών θα συνεπαγόταν τη λήψη νέων μέτρων περιορισμού για τη χειραγώγηση της πανδημίας, η κυβέρνηση προετοιμάζει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και την άρση των μέτρων, χωρίς να έχει ακόμη προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή.

Η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης φαίνεται να προβληματίζει τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν τη λογική της εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις μίας άτακτης άρσης των μέτρων. Ποιοι παράγοντες οδήγησαν την κυβέρνηση στην ελαστικοποίηση των μέτρων και που αποδίδεται η αλλαγή της στάσης της;

Ο κύριος λόγος πίσω από το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς είναι το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι καταστηματάρχες έχουν φτάσει στα όρια τους, με την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ετοιμάζεται να κατεβάσει οριστικά ρολά σε περίπτωση που η αναστολή επεκταθεί. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κάθε μήνας lockdown κοστίζει συνολικά 3 δις ευρώ, πλήττοντας άμεσα τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου και εστίασης. Συνεπώς, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει φτάσει στα όρια του, αδυνατώντας πλέον να στηρίξει την αγορά, με το οικονομικό επιτελείο να επισημαίνει διαρκώς τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε μία ενδεχόμενη παράταση των μέτρων.

Κομβικό ρόλο στην αλλαγή της κυβερνητικής στρατηγικής  έπαιξε και το πολιτικό κόστος που διαφαίνεται τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι γεγονός ότι η υπομονή έχει αρχίσει να εξαντλείται, με την κόπωση να είναι διαγράφεται πλέον στα πρόσωπα των πολιτών, ενώ το αλλεπάλληλο «ανοιγόκλειμα» των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη μη αποδοτικότητα των μέτρων έχει αρχίσει να εντείνει το αίσθημα οργής κατά της κυβέρνησης.

Αναμφίβολα η νοοτροπία των Ελλήνων δεν αλλάζει. Οι πολίτες έχουν βρει τα κατάλληλα παραθυράκια για την παραβίαση των μέτρων και δεν πειθαρχούν στις υποδείξεις των ειδικών. Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματίες, οι οποίοι δέχονται κρυφά στο σπίτι τους τους πελάτες τους, προσφέροντας κανονικά τις υπηρεσίες τους χωρίς ασφαλώς να τηρούν τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας.

Η κυβέρνηση λοιπόν αναλογιζόμενη όλα τα παραπάνω, προγραμματίζει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής να αποτελούν προτεραιότητα της, ενώ σύντομα πρόκειται να ακολουθήσει και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Επιπλέον, προγραμματίζεται το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και η αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα από τις 7μ.μ στις 9μ.μ, καθώς και η κατάργηση του ορίου μετακινήσεων των 2χλ.

Δημοσιογραφική ομάδα insuranceforum.gr

Διαβάστε Ακόμα

5ο Εκπαιδευτικό σεμινάριο στη διαγνωστική και επεμβατική υστεροσκόπηση από το ΙΑΣΩ και τη Β’ μαιευτική και γυναικολογική κλινική του Αρεταίειου

Το ΙΑΣΩ με το Τμήμα Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (ODS) σε συνεργασία με τη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του “Αρεταίειου” Πανεπιστημιακού