Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Γιατί αυξήθηκε η ασφάλεια αυτοκινήτου μου;

Δημοσίευση: 04/11/2022
Τι προσδοκίες πρέπει να έχεις από μία μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου; Τέλη κυκλοφορίας: Αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα myCAR τα ειδοποιητήρια της ΑΑΔΕ

Η ασφάλεια αυτοκινήτου σας κοντεύει να λήξει και δεν είχατε κανένα ατύχημα τον προηγούμενο χρόνο, γι’ αυτό και είστε σίγουροι ότι η ασφάλεια σας δεν θα έχει αυξηθεί. Και τελικά συμβαίνει ακριβώς αυτό που δεν περιμένατε. Ποιοι είναι οι λόγοι όμως;

Για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό ας δούμε πρώτα πως οι εταιρείες διαμορφώνουν το ασφάλιστρο τους. Υπάρχουν 3 κύριες κατηγορίες παραγόντων που επηρεάζουν το ασφάλιστρο του αυτοκινήτου σας και θα πρέπει να τους έχετε υπόψη κάθε φορά που ανανεώνετε την ασφάλεια σας.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει παράγοντες που έχουν να κάνουν με εσάς σαν ασφαλισμένο και οδηγό αλλά και με τους υπόλοιπους οδηγούς εάν το συμβόλαιο σας περιλαμβάνει ονομαστικούς οδηγούς. Παράγοντες καθοριστικοί εδώ είναι η ηλικία των οδηγών, η διεύθυνσή του ασφαλισμένου, το ιστορικό απαιτήσεων, οι ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την οδήγηση κ.α.

Η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με το ίδιο το ασφαλισμένο όχημα. Εδώ συναντάμε την ηλικία του οχήματος, τον τύπο και την απόδοση του, την χρήση του αλλά και αν έχει οποιεσδήποτε μετατροπές.

Η Τρίτη κατηγορία έχει να κάνει με πιθανές εκπτώσεις που μπορεί να επωφεληθήκαμε στην προηγούμενη ανανέωση. Για παράδειγμα εάν απολαμβάναμε έκπτωσης επειδή είχαμε ασφαλισμένο και το σπίτι μας με την ίδια εταιρεία, και δεν ανανεώσαμε εκείνο το συμβόλαιο τότε πολύ πιθανό η ασφάλεια αυτοκινήτου μας να αυξηθεί στην επόμενη ανανέωση.

Ας πάμε όμως να δούμε λίγο πιο αναλυτικά μερικούς από τους λόγους που μπορεί η ασφάλεια αυτοκινήτου σας να αυξηθεί.

 

  • Ηλικία οδηγών: Η ηλικία των οδηγών είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει το ασφάλιστρο σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταιρείες δεν επιβάλλουν καμία επιβάρυνση εάν όλοι οι οδηγοί είναι μεταξύ 23 και 70 ετών ή 25 και 70. Από τα 70 μας χρόνια και μετά στις περισσότερες εταιρείες θα δούμε το ασφάλιστρο μας να αυξάνετε. Επίσης εάν το συμβόλαιο σας είχε τον όρο «Οποιοσδήποτε οδηγός 23 με 70» θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ανανέωση αφού θα πρέπει να δηλώσετε ότι θα οδηγεί το αυτοκίνητο άτομο με ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Αλλαγή Διεύθυνσης: Υπάρχουν εταιρείες σήμερα που το ασφάλιστρο τους διαφοροποιείτε ανάλογα με τη διεύθυνση διαμονής σας. Αυτό συμβαίνει λόγω διαφορετικού κόστους επιδιόρθωσης πολλές φορές μεταξύ των πόλεων. Ακόμη εάν η κατοικία σας γειτνιάζει με δραστηριότητες υψηλού κινδύνου (π.χ. βενζινάδικο, γήπεδο) ίσως και αυτό να επηρεάσει το ασφάλιστρο σας.
  • Απαιτήσεις: Μπορεί να μην είχατε ατύχημα αλλά θυμάστε όταν βρήκατε το αυτοκίνητο σας κτυπημένο στο πάρκινγκ και η ασφαλιστική σας επιδιόρθωσε το αυτοκίνητο σας; Πολλές φορές θεωρούμε ότι η ασφάλεια μας θα αυξηθεί μόνο εάν έχουμε ατύχημα που έχουμε ευθύνη. Το τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα είναι ότι εάν είχαμε οποιασδήποτε μορφής απαίτηση το ασφάλιστρο μας μπορεί να αυξηθεί.
  • Ηλικία Αυτοκινήτου: Για πολλούς το αυτοκίνητο τους είναι κάτι το ιδιαίτερο και το βλέπουν πάντα σαν καινούργιο. Δυστυχώς όμως όπως και οι άνθρωποι και τα αυτοκίνητα μεγαλώνουν και αυτό από κάποια ηλικία και μετά μπορεί να είναι παράγοντας που θα επηρεάσει το τελικό σας ασφάλιστρο.

 

Τέλος δύο παράγοντες που ο απλός καταναλωτής αγνοεί πολλές φορές είναι πρώτο ότι οι εταιρείες πιθανών κατά διαστήματα να αναθεωρούν τα ασφάλιστρα τους. Αυτό συμβαίνει ιδίως όταν υπάρχει πληθωρισμός με αποτέλεσμα το κόστος επιδιόρθωσης των οχημάτων ή το κόστος περίθαλψης να αυξήθηκε. Αυτό όπως είναι λογικό θα επηρεάσει το κόστος αποζημίωσης των εταιρειών που σε κάποια στιγμή θα τις αναγκάσει να αναθεωρήσουν τα ασφάλιστρα τους.

Ο δεύτερος παράγοντας, και με αυτόν κλείνουμε, έχει να κάνει με πιθανό λάθος είτε ανθρώπινο είτε λόγο ενός συστήματος. Γι’ αυτό τον λόγο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν αντιληφθούμε κάποια αδικαιολόγητη (για εμάς) αύξηση είναι να μιλήσουμε με τον ασφαλιστικό μας διαμεσολαβητή είτε με την ασφαλιστική μας εταιρεία για να διευκρινίσουμε τον λόγο της αύξησης.

Πηγή: www.cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»