Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ο Παναγιώτης Γαλιώτος τονίζει την ύψιστη αξία της κατάλληλης εκπαίδευσης του “μέσου χρήστη” σε θέματα κυβερνοασφάλειας

Δημοσίευση: 10/05/2023
Γαλιώτος συνέντευξη

Για τον ρόλο που διαθέτει η ορθή ενημέρωση και η εκπαίδευση του “μέσου χρήστη” στο περιβάλλον του κυβερνοχώρου αναφέρετε ο Παναγιώτης Γαλιώτος, Manager of Cybersecurity team της Empist στην συνέντευξή του στο insuranceforum.gr και την Δήμητρα Καφαδάρη, στα πλαίσια του 1st Cyber Security Conference.

Αδιαμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπως επίσης και της αύξησης των χρηστών που χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο. Όπως είναι αντιληπτό, καθώς η επαφή μας με το internet και τον κυβερνοχώρο εντάσσεται στην καθημερινότητά μας, σύγχρονες απειλές εμφανίζονται. Σε αυτή την περίπτωση η ενημέρωση όλων μας κρίνεται αναγκαία και ο όρος του cyber security αποκτά ζωτική σημασία για την ασφαλή ανάπτυξη πολλών επιχειρήσεων.

Ο κ. Γαλιώτος αναφέρει πως «οι επιχειρηματίες για εμάς αποτελούν μερικούς ακόμα χρήστες».

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «όσο σημαντικό είναι και για τον μέσο χρήστη, της επιχείρησης, του οργανισμού και του εκπαιδευτικού ιδρύματος το training, άλλο τόσο σημαντικό είναι και για τον επιχειρηματία».

Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι το cyber training πλέον θα πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι μίας επιχείρησης, κομμάτι το οποίο στη σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα δεν θα πρέπει να παραβλέπεται. Η διαφορά ενός επιχειρηματία με τον μέσο χρήστη ωστόσο, διαφαίνεται από τον ρόλο που διαδραματίζει ο πρώτος στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων για την εταιρεία.

«Η ενημέρωση του επιχειρηματία κρίνεται λίγο πιο σημαντική, καθότι θα πρέπει βάσει αυτού του training να πάρει μερικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν ολόκληρο τον οργανισμό».

Ο Παναγιώτης Γαλιώτος τονίζει την ύψιστη αξία της κατάλληλης εκπαίδευσης του "μέσου χρήστη" σε θέματα κυβερνοασφάλειας

Γύρω από την δραστηριότητα οποιασδήποτε επιχείρησης, εταιρείας ή οργανισμού είναι σημαντικό να “χτιστεί” μία ασπίδα, το λεγόμενο Human Firewall. Ως Human Firewall ορίζεται ένα σύνολο ανθρώπων, οι οποίοι ακολουθούν τις κατάλληλες πρακτικές και μέσα κυβερνοασφάλειας και είναι σωστά ενημερωμένοι ώστε να αναγνωρίσουν και να εμποδίσουν περιστατικά απειλών στον κυβερνοχώρο. Τα τελευταία χρόνια, όπως μας ενημερώνει ο κ. Γαλιώτος, αυτός ο όρος διαδίδεται όλο και πιο πολύ.

Συγκεκριμένα για την EMPIST το Human Firewall «αφορά την προσπάθεια που γίνεται μέσω της εκπαίδευσης, να μετατραπεί ο “μέσος χρήστης” σε έναν πιο ενημερωμένο και πιο εκπαιδευμένο χρήστη, ο οποίος μπορεί να κατανοήσει ευκολότερα τις cyber security απειλές και να ανταπεξέλθει σε ρίσκα, κινδύνους, παίρνοντας σωστές αποφάσεις», υπογραμμίζει ο κ. Γαλιώτος.

Όσον αφορά τα κατάλληλα εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν σε μία επιχείρηση με σκοπό να διατηρήσει τα δεδομένα της ασφαλή, μία cloud based τεχνολογία υπερισχύει της κλασικής διαχείρισης δεδομένων. Μάλιστα εφαρμογές και υπηρεσίες που βασίζονται στο υπολογιστικό νέφος είναι κατά πολύ πιο διαδεδομένες στη σήμερον ημέρα. Προκειμένου ωστόσο να γίνεται σωστή χρήση αυτών των παροχών πρέπει να διασφαλιστούν κάποιες προϋποθέσεις.

Αναφορικά με της υπηρεσίες cloud, ο κ. Γαλιώτος υπογραμμίζει:

«Αν και εφόσον εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα, την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων στο cloud, τότε οι υπηρεσίες cloud ξεπερνούν κατά πολύ τις κλασσικές λύσεις στον τομέα διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων».

Η EMPIST, ως μία εταιρεία που ενασχολείται ενεργά με την προστασία χρηστών και επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο, παρέχει ένα εύρος υπηρεσιών και παροχών οι οποίες επικεντρώνονται στο cyber awareness και training.

«Παρέχουμε μια σειρά από cyber security υπηρεσίες, αρκετά εξειδικευμένες. Κάποιες από αυτές είναι σίγουρα το security awareness training και το phishing testing. Άλλη μία, είναι το dark wed monitoring, μια αρκετά ιδιαίτερη υπηρεσία, η οποία στοχεύσει στο να παρακολουθεί πιθανή διαρροή δεδομένων των πελατών μας στο dark web, να τους ενημερώσει έγκαιρα και να τους καθοδηγεί στα βήματα που χρειάζεται να πάρουν για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια απειλή».

Συμπερασματικά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναθεωρήσουν την γνώμη που έχουν για τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο και να μην τους υποτιμούν. Για τις  κατάλληλες λύσεις αρκεί να απευθυνθούν στους ειδικούς οι οποίοι διαθέτουν ταυτόχρονα τα κατάλληλα μέσα αλλά και την τεχνογνωσία προκειμένου να τους βοηθήσουν να ενισχύσουν την άμυνα των ψηφιακών τους συστημάτων ασφαλείας.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διοργάνωση του 1st Cyber Security Cοnference, μπορείτε να βρείτε εδώ: cybersecurityconference.gr

Παρακολουθήστε την συνέντευξη του κ. Γαλιώτου στο παρακάτω βίντεο:

Δείτε εδώ την ομιλία του κ. Γαλιώτου με τίτλο «Human Firewall, η τελευταία γραμμή άμυνας: Πώς το security awareness training μπορεί να θωρακίσει την επιχείρησή σας»

Βρείτε μας στο κανάλι στο Youtube, και παρακολουθήστε όλες τις ομιλίες και της συνεντεύξεις του 1st Cyber Security Conference

Χορηγοί Συνεδρίου 

GOLD: CYGNUSDESIGNIA INSURANCE BROKERSEMPISTFORTINET | GCC GIANT STRIDE IT SERVICESSPECTRUMTICTAC LABORATORIESUBITECHZIA INSURANCE

SILVEREXPERTO CREDE CONSULTANTS

ΒΡΟΝΖΕ: Ε.Ν. ΜΑΝΟΣINTERWORKS.CLOUD

Το Cyber Security Conference – Thessaloniki τέθηκε υπό την Αιγίδα των: Αλεξάνδρεια Ζώνη ΚαινοτομίαςΒιοτεχνικό Επιμελητήριο ΘεσσαλονίκηςCISCOΔιεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών ΔεξιοτήτωνΕμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ΘεσσαλονίκηςΕθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής ΑνάπτυξηςΠεριφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΣύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας

Χορηγοί Επικοινωνίας: cityportal.grculpanews.grcyprusinsurancenews.comepixeiro.grgrtimes.grkarfitsa.grmarketnews.gr,

moneyview.grmynews.grmyportal.grolathessaloniki.comstartup.gr,  ΖΟΟ 90.8

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»