Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Αισιοδοξία για την Ελλάδα: Αναμένεται σήμερα η αναβάθμιση των outlook και η επενδυτική βαθμίδα από τον Fitch

Δημοσίευση: 09/06/2023
Fitch, επενδυτική βαθμίδα Ελλάδα

Η αναμονή για τη σημερινή ανακοίνωση του οίκου Fitch σχετικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας δημιουργεί αισιοδοξία για τη χώρα μας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) είναι σχεδόν βέβαιη, προσεγγίζοντας έτσι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η τράπεζα Société Générale επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τον Οκτώβριο, αντιμετωπίζοντας την πολιτική αβεβαιότητα ως το μόνο εμπόδιο. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια αλλαγή στην πολιτική θα μπορούσε να παρακωλύσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο οίκος Fitch είχε ήδη αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας τον Ιανουάριο σε BB+, αναγνωρίζοντας την θετική πορεία της οικονομίας, και σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2022 ήταν ακόμη καλύτερα από τις προσδοκίες. Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται από τον οίκο S&P τον Οκτώβριο.

Η επανακτηθείσα επενδυτική βαθμίδα θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ελλάδας, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και μειώνοντας το κόστος δανεισμού.

Να σημειώσουμε πως από τους τέσσερις μεγάλους οίκους, τις αξιολογήσεις των οποίων λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν o Fitch, o S&P και ο DBRS καθώς την βαθμολογούν ένα επίπεδο πριν από την επεvδυτική βαθμίδα, στο  BB+, ενώ ο Moody’s την αξιολογεί τρία πιο κάτω.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»