Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου παρουσιάζουν σημαντική επικράτεια της Νέας Δημοκρατίας γεγονός που χαρακτηρίζεται ως “credit positive” από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, Moody’s. Η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και οι μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν αυξάνουν την πιθανότητα οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας και τη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody’s αξιολογεί την οικονομική κατάσταση της χώρας στο Ba3, ενώ οι S&P και Fitch κατατάσσουν την Ελλάδα στο BB+. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση της S&P αλλά και της Moody’s οι προβλέψεις κλείνουν θετικές για το 2023.
«Η Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άγγιξε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, απέχοντας μόλις μερικές έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνασπισμού, θα διεξαχθεί πιθανότατα νέα εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Ιουνίου. Αυτός ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί βάσει του εκλογικού νόμου που επαναφέρει το μπόνους για το κόμμα που συγκεντρώνει την πλειοψηφία, το οποίο ξεκινά από τις 20 έδρες για το πρώτο κόμμα εφόσον ξεπεράσει σε ποσοστό το 25% και αυξάνεται κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5%, με ανώτατο αριθμό τις 50 έδρες», σχολιάζει ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του S. Dyck η προκειμένη κατάσταση της εκλογικής έκβασης υποδηλώνει σταθερότητα στην Ελλάδα ενώ οι μεταρρυθμίσεις που θα λάβουν χώρα θα συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, γεγονός που θεωρείται credit positive (πιστωτικά θετικό) για τις αξιολογήσεις της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος «Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που είναι credit positive. Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των οροσήμων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας θα υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας».
Αναφορικά, το 2022 το χρέος της Ελλάδας προς το ΑΕΠ μειώθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι η πολιτική σταθερότητα, η διεθνής αναγνώριση των νέων μεταρρυθμίσεων και η θετική πορεία του τουρισμού κατά το πρώτο τρίμηνο, δημιουργούν θετικό πλαίσιο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας το 2023.