Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Δημοσιεύθηκε ΦΕΚ για τα στοιχεία που θα διαβιβάσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην ΑΑΔΕ

Δημοσίευση: 10/01/2024
ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτική ασφάλιση

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιοποιήθηκε ΦΕΚ για τις πληροφορίες που καλούνται να διαβιβάσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ για την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Οι ασφαλιστικές δηλώνουν τις πληροφoρίες για τις ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων που πληρούν τις προϋποθέσεις για την προβλεπόμενη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταμόρφωσης αρχείων ενώ οι συλλεγόμενες πληροφoρίες θα αφορούν τους καλυπτόμενους ασφαλιστικούς κινδύνους για σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά τα οποία είναι ενεργά εντός του έτους αναφοράς που προβλέπει η ρύθμιση, δηλαδή ασφαλισμένες κατοικίες επί το σύνολό τους που διατηρούσαν ιδιωτικό συμβόλαιο ασφάλισης για τουλάχιστον 3 μήνες το 2023. Οι πληροφoρίες για τα ασφαλιστήρια θα συμπεριλαμβάνουν και τυχόν τροποποιήσεις και ανανεώσεις αυτών.

Οι συλλεγόμενες πληροφoρίες που θα διαβιβάσουν οι ασφαλιστικές, σύμφωνα με το προσφάτως δημοσιευμένο ΦΕΚ Β.134/9.1.2024 που αναφέρεται στην Απόφαση Α. 1004, είναι οι εξής:

α) ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης

β) αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου

γ) ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης

δ) ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο

ε) ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα)

στ) διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας*.

*Ειδικότερα: Νομός, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα, Οδός, Αριθμός, Ταχυδρομικός Κώδικας, Ονομασία οδού ακινήτου, Όροφος, Επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων και Έτος κατασκευής, εφόσον αναφέρονται στο συμβόλαιο,

ζ) μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Οι προδιαγραφές του αρχείου και ο τρόπος διαβίβασης του, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Η συχνότητα διαβίβασης των παραπάνω στοιχείων είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 25 Ιανουαρίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς.

Διαβάστε εδώ τις διατάξεις της απόφασης: ΦΕΚ Β.134 /9.1.2024

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Το Family Business Forum της KPMG, το συνέδριο θεσμός στο πεδίο των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιστρέφει στις 23 Απριλίου για 9η χρονιά

Κορυφαίοι επιχειρηματίες και ομιλητές με εξειδίκευση σε θέματα οικογενειακών επιχειρήσεων θα συζητήσουν στο συνέδριο σημαντικά θέματα όπως η διακυβέρνηση, η

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»