Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Διαμάχη Βουλγαρίας με Ρουμανία για την ανάκληση της άδειας της Euroins Romania – Η Eurohold απειλεί με διεθνή διαιτησία τουλάχιστον 500 εκατ. €

Δημοσίευση: 31/10/2023
Euroins Romania, Eurohold, διεθνή διαιτησία

Ο βουλγαρικός ασφαλιστικός κολοσσός Eurohold έκανε δημόσια την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά της Ρουμανίας για ποσό ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, εάν η υπόθεση της “εχθρικής” ανάκλησης της άδειας της Euroins Romania δεν επιλυθεί γρήγορα και δεν αποζημιωθεί επαρκώς για τις ζημιές που υπέστη. 

Τον Μάρτιο, η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της χώρας ASF απέσυρε την άδεια λειτουργίας της Euroins Romania και ζήτησε την έναρξη διαδικασίας πτώχευσης. Τον Ιούνιο, ένα ρουμανικό δικαστήριο επιβεβαίωσε την αφερεγγυότητα της Euroins Romania και ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης κατά της ασφαλιστικής εταιρείας.

Πρόσφατα η Eurohold Bulgaria AD και η Euroins Insurance Group EAD (EIG) ενημέρωσαν επίσημα την κυβέρνηση της Ρουμανίας για την πρόθεσή τους να καταθέσουν υπόθεση διεθνούς διαιτησίας για την προστασία της επένδυσης της εταιρείας στη Ρουμανία.

Αυτό είναι και το πρώτο επίσημο βήμα για την έναρξη διεθνούς διαδικασίας διαιτησίας στο πλαίσιο συμφωνίας προστασίας των επενδύσεων που υπογράφηκε μεταξύ των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

“Εάν δεν καταλήξουμε σε μια αποδεκτή συμφωνία μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα προστατεύσουμε την επένδυσή μας μέσω διεθνούς διαιτησίας”, εξήγησε ο Todor Danailov, εκτελεστικός διευθυντής της EIG. 

Παράλληλα σε αποκλειστική συνέντευξη στην Euractiv ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε ότι έθεσε το ερώτημα στον Ρουμάνο ομόλογό του Μαρσέλ Τσιολάκου, επιμένοντας ότι η βουλγαρική εταιρεία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία της ΕΕ.

Όπως δηλώνουν οι Eurohοld και η EIG, οι ενέργειες της ρουμανικής χρηματοπιστωτικής εποπτείας διακρίνονται από πολυάριθμες παραβιάσεις κανόνων του δικαίου της ΕΕ, πιο συγκεκριμένα του πλαισίου Solvency II, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις και τα ισχύοντα για όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλιστεί ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο και συνεπείς εποπτικές πρακτικές στον ασφαλιστικό τομέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurοhold, η απόφαση της ASF είναι αυθαίρετη, εισάγει διακρίσεις και συνιστά παράνομη απαλλοτρίωση, η οποία αποτελεί βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας της ρουμανικής ρυθμιστικής αρχής, η Euroins Romania μπήκε σε διαδικασία πτώχευσης, προκαλώντας πλήγμα στις δραστηριότητες του ασφαλιστικού ομίλου στη Ρουμανία.

Ο ρουμανικός ρυθμιστής έλαβε την απόφασή του βάσει μιας ανάλυσης της ικανότητας πληρωμών της EIG, στην οποία αναφέρεται ότι υπήρχε έλλειμμα κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας άνω των 400 εκατ. ευρώ και έλλειμμα των ελάχιστων απαιτήσεων κεφαλαίου άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο πριν προχωρήσουν στη διαιτησία, τα μέρη της επενδυτικής διαφοράς έχουν την ευκαιρία να καταλήξουν σε διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων. Εάν δεν επιτευχθεί τέτοια συμφωνία, η Eurohοld και η EIG είναι έτοιμες να κινήσουν διεθνή επενδυτική διαιτησία κατά της ρουμανικής κυβέρνησης. Η αξίωση θα είναι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Η διαφωνία αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη μεγάλη ένταση μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας από το 2007, τότε που εντάχθηκαν και οι δύο στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Euractiv, στην Βουλγαρία υπάρχουν εικασίες ότι η πιθανή κίνηση για την εκδίωξη της βουλγαρικής ασφαλιστικής εταιρείας από τη Ρουμανία έγινε για να δοθεί χώρος σε νέο παίκτη στην αγορά, αλλά δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»