Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

ERGO Blog: 4+1 πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από το αυτοκίνητό μας

Δημοσίευση: 31/10/2022
Τι συμβαίνει όταν επιτρέπουμε στο παιδί μας που δεν έχει πάρει ακόμα το δίπλωμα οδήγησης, να οδηγεί το αυτοκίνητό μας, αν προκαλέσει από δική του υπαιτιότητα ατύχημα; ERGO Blog: 4+1 πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από το αυτοκίνητό μας Τι αλλάζει στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου το 2023

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με πλήθος ανέσεων και τεχνολογιών που μέχρι πριν από λίγα χρόνια συναντούσαμε κυρίως σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Παρά την εξέλιξή τους όμως, υπάρχουν ακόμα κάποια βοηθητικά είδη που όχι απλά είναι καλό να βρίσκονται στο αυτοκίνητό μας αλλά είναι και υποχρεωτικό, με βάση όσα προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, είτε πρόκειται για καινούργιο όχημα είτε για παλαιότερο.

Πρόκειται για αξεσουάρ που ευχόμαστε όλοι μας να μην τα χρειαστούμε ποτέ, οφείλουμε όμως, να τα έχουμε στο αυτοκίνητό μας καθώς όχι μόνο θα μας φανούν χρήσιμα όταν έρθει η «δύσκολη στιγμή» αλλά είναι υποχρεωτικά και σε περίπτωση ελέγχου θα υπάρχουν κυρώσεις. Ο υποχρεωτικός εξοπλισμός που σύμφωνα με τον ΚΟΚ πρέπει να βρίσκεται σε κάθε όχημα είναι:

Πυροσβεστήρας

Όσον αφορά τον πυροσβεστήρα, δεν αρκεί απλά να βρίσκεται ένας ξεχασμένος στο πορτμπαγκάζ. Θα πρέπει να είναι σε σημείο που να είναι εύκολα προσβάσιμος ανά πάσα στιγμή, να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές, να μην έχει λήξει ώστε να είναι λειτουργικός και φυσικά, να μην έχει ξαναχρησιμοποιηθεί.

Προειδοποιητικό τρίγωνο

Το γνωστό σε όλους μας «τρίγωνο» χρησιμοποιείται όταν ένα όχημα ακινητοποιηθεί αναγκαστικά επί του δρόμου από βλάβη, ατύχημα ή άλλη αιτία. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλουμε να το τοποθετήσουμε σε απόσταση εκατό τουλάχιστον μέτρων πίσω από το όχημά μας και αν είναι νύχτα να ανάψουμε και τα φώτα θέσης, ώστε να εξασφαλίσουμε στους διερχόμενους οδηγούς τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης. Βάσει προδιαγραφών, κάθε πλευρά του προειδοποιητικού τριγώνου δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 40 εκατοστών σε μήκος και 5 εκατοστών σε πλάτος, ενώ θα πρέπει να τοποθετείται σε σταθερή και κατακόρυφη θέση.

Φαρμακείο αυτοκινήτου

Το φαρμακείο με τη σειρά του πρέπει να περιέχει συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό. Με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, το ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο του φαρμακείου είναι:

  • Ένα πακέτο βαμβάκι υδρόφιλο των 100 γραμμαρίων.
  • Τέσσερα κουτιά αποστειρωμένες γάζες.
  • Ένα καρούλι λευκοπλάστη.
  • Τέσσερις ατομικούς επιδέσμους.
  • Δύο αιμοστατικούς επιδέσμους.
  • Ένα φιαλίδιο με 200 γραμμάρια, τουλάχιστον, οινόπνευμα.
  • Ένα φιαλίδιο με 50 γραμμάρια, τουλάχιστον, Mercurochrome.

Είναι σημαντικό να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης των υλικών, ώστε να τα ανανεώνουμε και να μην τα φυλάσσουμε σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ή υγρασίας.

Ρεζέρβα

Η ρεζέρβα φυσικά θα πρέπει να ελέγχεται συχνά, ως προς το πόσο φουσκωμένη είναι, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρξει ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να έχουμε και τον απαραίτητο γρύλο. Εάν το αυτοκίνητο δεν εφοδιάζεται από τον κατασκευαστή του με ρεζέρβα, είτε κανονικού μεγέθους είτε ανάγκης, τότε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου θα πρέπει να υπάρχουν τα εργαλεία για επισκευή ελαστικού.

Ένα δεύτερο ζευγάρι γυαλιά οράσεως για τον οδηγό

Εφόσον στο δίπλωμα οδήγησης αναγράφεται ο κωδικός 01 που σημαίνει οδήγηση με γυαλιά, ο οδηγός χρειάζεται να φέρει μαζί του ένα δεύτερο ζευγάρι γυαλιά οράσεως.

Επιπλέον, σύμφωνα και με την πρόσφατη σχετική απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών οφείλουμε από τον Οκτώβριο του 2022 να φέρουμε κατά τη χειμερινή περίοδο στα οχήματά μας αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών, ή να εξοπλίζουμε τα αυτοκίνητά μας με χειμερινά ελαστικά μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Αυτό που δεν προβλέπει ο ΚΟΚ αλλά θα μας λύσει τα χέρια όταν έρθει η ώρα είναι η εφαρμογή ERGO forMe, που δημιούργησε η ERGO Ασφαλιστική για τους πελάτες της, την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε στο κινητό μας εντελώς δωρεάν από το App Store της Apple ή το Google Play. Με την εφαρμογή ERGO forMe, μπορούμε να ταξιδεύουμε ξέγνοιαστα όποιος κι αν είναι ο προορισμός μας, αφού ό,τι κι αν συμβεί μπορούμε να καλέσουμε οδική βοήθεια απευθείας από το κινητό μας με ένα κλικ, χωρίς να χρειαστεί τηλεφωνική επικοινωνία, και να παρακολουθούμε ζωντανά την πορεία του γερανού!

Πηγή: ERGO Blog

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»