Αυτά είναι τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της MLIV Pulse με 678 ερωτηθέντες:

Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στο δημοτικό σχολείο θα κινδυνεύουν λιγότερο να εκτοπιστούν από την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι θέσεις εργασίας στον ιατρικό τομέα συνήθως απαιτούν διαπροσωπική σχέση και επαφή με τους ασθενείς, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

Αυτά είναι τα καλύτερα επαγγέλματα για τα σημερινά νήπια που είναι λιγότερο πιθανό να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη:

Έρευνα MLIV Pulse: Ποια επαγγέλματα θα «αφανιστούν» λόγω ChatGPT;

Οι δημογραφικές τάσεις δείχνουν ότι το να γίνει κανείς γιατρός ή νοσηλευτής θα είναι μια σοφότερη επιλογή για τη νεότερη γενιά. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν τεράστια ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς ο πληθυσμός γερνάει στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Οι επενδυτές δίνουν διαφορετικές συστάσεις για όσους αποφοιτούν από το λύκειο. Αυτοί οι μαθητές θα είναι καλύτερο να ακολουθήσουν μια καριέρα στον τομέα της τεχνολογίας, παρά τις πρόσφατες απολύσεις στις Meta Platforms, Amazon και Alphabet. Οι τεχνολογικές γνώσεις θεωρούνται σημαντικές σε έναν κόσμο που επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές πλατφόρμες, παρά τις ανησυχίες κάποιων ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει απειλή για τέτοιες θέσεις εργασίας.

Αυτοί είναι οι κλάδοι που θα προσφέρουν τις καλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας για τους νέους που αποφοιτούν φέτος από το λύκειο:

Έρευνα MLIV Pulse: Ποια επαγγέλματα θα «αφανιστούν» λόγω ChatGPT;

«Οι υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας υπήρξαν για δύο ή τρεις δεκαετίες ξεκάθαρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τώρα η τεχνολογία φαίνεται να τον ανταγωνίζεται στήθος με στήθος», δήλωσε ο Άντριου Τσάλεντζερ, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων ανθρώπινων πόρων «Challenger, Gray Christmas». Ακόμη και με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης αναμένει ότι η τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά θα παραμείνουν μεταξύ των πιο προσοδοφόρων σταδιοδρομιών για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια. «Δεν βλέπω να εξαφανίζονται», δήλωσε.

Περίπου το 52% των 556 επαγγελματιών επενδυτών δήλωσε ότι η τεχνολογία είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι μαθητές λυκείου. Μεταξύ 122 ιδιωτών επενδυτών, το 48% ψήφισε υπέρ της τεχνολογίας.

Οι πρόσφατες τάσεις στις προσλήψεις υποστηρίζουν τα παραπάνω αποτελέσματα. Ενώ η τρέχουσα ύφεση έχει πλήξει καίρια επιχειρήσεις όπως η Big Tech και νεοσύστατες επιχειρήσεις της Silicon Valley, οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε παραδοσιακούς κλάδους – από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έως την ομοσπονδιακή κυβέρνηση – έσπευσαν να αρπάξουν απολυμένα ταλέντα της τεχνολογίας καθώς και νέους πτυχιούχους. Στη σημερινή εποχή κάθε εταιρεία είναι μια εταιρεία τεχνολογίας, όπως συχνά ακούγεται.

Η αποτελεσματικότητα των εταιρειών της Silicon Valley μπορεί να προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει τις εσωτερικές λειτουργίες της Wall Street. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με λαμπρά οικονομικά μυαλά, αλλά δεν μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή στρατηγικές συναλλαγών χωρίς να βασίζονται σε σοβαρούς προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης. Τελικά, αυτοί θα έρθουν και θα τις εφαρμόσουν, επειδή έχουν ξεπεράσει τους ανθρώπους σε πολλά επίπεδα», δήλωσε ο Τσάλεντζερ. «Καταλαβαίνω γιατί αισθάνονται αυτή την απειλή».

Όσον αφορά τον πιθανό αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Wall Street, μόνο το 12% δήλωσε ότι τα χρηματοοικονομικά θα ήταν η καλύτερη επιλογή καριέρας για τα σημερινά νήπια. Ενώ μια προηγούμενη έρευνα της MLIV Pulse διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα ήταν βέβαιοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα τους αντικαταστήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η άποψη αυτή φαίνεται να κλονίζεται σταδιακά.

Σε πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs Group εκτιμάται ότι περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως ενδέχεται σύντομα να επηρεαστούν από την αυτοματοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι σημαντικές απολύσεις που έγιναν καθώς η «UBS Group AG» απορρόφησε την «Credit Suisse Group AG», σε συνδυασμό με ανακοινώσεις για περικοπές σε θέσεις εργασίας από τη «Citigroup», τη «Morgan Stanley» και την «Goldman Sachs» πιθανόν αποθάρρυναν τους ερωτηθέντες να επιλέξουν μία σταδιοδρομία στα χρηματοοικονομικά. Ο τραπεζικός δείκτης «KBW Bank Index» υποχώρησε κατά 18% περίπου από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με τον «SP 500» που αυξήθηκε πάνω από 7%. Ο τεχνολογικός δείκτης «Nasdaq 100» αυξήθηκε κατά 20% περίπου.

Τα τραπεζικά κέρδη του πρώτου τριμήνου ξεκίνησαν την Παρασκευή, καθώς οι εταιρείες JPMorgan, Chase&Co, Citigroup και Wells Fargo & Co. εισέπραξαν απροσδόκητα κέρδη από τα ψηλά επιτόκια που αναστάτωσαν τους μικρότερους δανειστές τον περασμένο μήνα.

Αλλά ακόμη και οι μεγάλοι δανειστές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και όσον αφορά τις προσλήψεις. Ενώ η JPMorgan προσέλαβε περισσότερους ανθρώπους, η Citigroup σχεδιάζει να διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων στα ίδια επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους και εξέφρασε επιφυλακτικότητα όσον αφορά περισσότερες επαναγορές.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι ένα πτυχίο εξακολουθεί να έχει αξία, παρά τη σημαντική επένδυση σε χρόνο και χρήματα που απαιτεί. Δεν είναι λίγοι όμως και αυτοί που πιστεύουν ότι το να πάει κανείς σε μία επαγγελματική σχολή για να γίνει ξυλουργός, ηλεκτρολόγος ή υδραυλικός, θέσεις εργασίας που δεν μπορούν εύκολα να ανατεθούν σε εξωτερικούς συνεργάτες ή να αυτοματοποιηθούν, μπορεί να είναι μία έξυπνη επιλογή.