Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΕΚΑΑ: 345.829 ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ ταξίδεψαν στο εξωτερικό με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας – Δείτε τη διαδικασία

Δημοσίευση: 06/11/2023
ΕΚΑΑ

Καθώς η ανάγκη για ασφαλή και αξιόπιστα ταξίδια αυξάνεται διαρκώς, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) αποτελεί το απόλυτο εργαλείο για τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να εξασφαλίσουν την καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στο εξωτερικό. Το 2022, περίπου 345.829 ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν χορηγηθεί πάνω από 300.000 Ευρωπαϊκές Κάρτες Ασφάλισης Ασθένειας.

Η ΕΚΑΑ προσφέρει καλύψεις που περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση χρόνιων ή υπαρχουσών ασθενειών, καθώς και παροχές σχετικές με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η ΕΚΑΑ δεν αντικαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση και δεν καλύπτει δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα προέλευσης ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, δεν προσφέρει κάλυψη για τις δαπάνες στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι ταξιδεύουν ειδικά για ιατρική περίθαλψη.

Η ΕΚΑΑ προορίζεται κυρίως για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η έκδοση της ΕΚΑΑ είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές που σχεδιάζουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus.

Η ΕΚΑΑ ισχύει για ένα έτος από την ημερομηνία έκδοσής της και δεν περιέχει προσωπικά ιατρικά δεδομένα. Τα μόνα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στην κάρτα είναι το ονοματεπώνυμο του κατόχου, ο προσωπικός αριθμός ταυτότητας και η ημερομηνία γέννησης.

Διαβάστε περισσότερα: Πετάτε για Ευρώπη; Πιλότος η διασκέδαση, συγκυβερνήτης η EKAA!

Για την έκδοση της ΕΚΑΑ, οι ασφαλισμένοι απλώς χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ. Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσω του διαδικτύου ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) για εκείνους που προτιμούν.

Η διαδικασία στο περιβάλλον του e-ΕΦΚΑ:

Η ακολουθία στον e-ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους μισθωτούς είναι η εξής:

Αρχική → Μισθωτοί → Έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας

Εναλλακτικά πατήστε εδώ: https://apps.e-efka.gov.gr/eAccess/login.xhtml

Κατά την καταχώρηση της αίτησης:

  • εάν η αίτηση αφορά στον άμεσα ασφαλισμένο, στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλεγεί «Άμεσα ασφαλισμένος»
  • σε περίπτωση που η αίτηση αφορά τον έμμεσα ασφαλισμένο (προστατευόμενο μέλος), στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλεγεί «Έμμεσα ασφαλισμένος» και εν συνεχεία οι πολίτες πρέπει να καταχωρήσουν τον ΑΜΚΑ και με λατινικά στοιχεία το ονοματεπώνυμο του έμμεσα ασφαλισμένου

Με την υποβολή της αίτησης οι ασφαλισμένοι  έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) και στη συνέχεια μέσα σε 5-10 (το αργότερο) εργάσιμες ημέρες θα παραλάβουν την ΕΚΑΑ στην Διεύθυνση κατοικίας που δήλωσαν κατά την υποβολή της σχετικής αίτησής τους.

Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του e-EΦΚΑ που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μπορούν να μεταβούν και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), προκειμένου να αιτηθούν τη χορήγησή της.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΚΑ αφορά κατά κύριο λόγο σε ταξιδιώτες. Όταν η κατοικία των ασφαλισμένων μεταφέρεται σε μια άλλη χώρα, πρέπει να γίνεται εγγραφή εκεί μέσω του εντύπου S1 αντί της χρήσης της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθενείας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα αυτή.

Δήλωση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνη Γεωργιάδη: «Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ως υπουργός Εργασίας, στόχος μου ήταν να κάνω τη ζωή των ασφαλισμένων καλύτερη. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, παρέχει την δυνατότητα για τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν ή να σπουδάσουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα να το κάνουν χωρίς να ανησυχούν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Δουλεύουμε εντατικά και με σχέδιο μαζί με τον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες αντάξιες των προσδοκιών των πολιτών».

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»