Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Πετάτε για Ευρώπη; Πιλότος η διασκέδαση, συγκυβερνήτης η EKAA!

Δημοσίευση: 26/05/2023
EKAA, ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Γράφει η Καφαδάρη Δήμητρα,

Ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε ταξίδι σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το budget το επιτρέπει, το καλοκαίρι είναι πλέον προ των πυλών και άλλωστε γιατί όχι; Η Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα έχει πολλές και ενδιαφέρουσες χώρες, με ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά, ανθρώπους και πλούσια ιστορία. Διαλέγετε λοιπόν τον προορισμό, οι βαλίτσες είναι έτοιμες και ο ενθουσιασμός του ταξιδιού σας έχει συναρπάζει. Αλλά μήπως ξεχνάτε κάτι;

Αναμφιβόλως ολόκληρη η διαδικασία οργάνωσης ενός ταξιδιού είναι μία διασκεδαστικότατη εμπειρία! Ωστόσο μην ξεχνάμε και την περίπτωση του “και αν”. Όταν προγραμματίζετε το επόμενο ταξίδι σας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι λεπτομέρειες είναι αυτές που μετρούν. Και αν γίνει κάτι; Και αν *χτύπα ξύλο* εμπλεχθείτε σε κάποιο ατύχημα κατά την παραμονή σας στο εξωτερικό; Ένας σημαντικός παράγοντας λοιπόν που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (EKAA).

Η ΕΚΑΑ, είναι μια δωρεάν κάρτα που εκδίδεται από τον εθνικό φορέα υγείας της χώρας η οποία δίνει την δυνατότητα να λάβετε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα για επείγοντα περιστατικά (είτε λόγω κάποιας ασθένειας είτε λόγω ατυχήματος) κατά την διάρκεια της προσωρινής διαμονής σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

ΕΚΑΑ, Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Ποιοι δικαιούνται την έκδοσή της;

  • Οι ασφαλιζόμενοι στο σύστημα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με ενεργή ιδιότητα ασφάλισης
  • Με προορισμό χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Η ΕΚΑΑ παρέχει ιατρική φροντίδα υπό τους ίδιους όρους και κόστος με τους κατοίκους της χώρας που επισκέπτεστε. Αυτό μπορεί να σημαίνει δωρεάν περίθαλψη ή περίθαλψη με μια συμβολική χρέωση, ανάλογα με το σύστημα υγείας της χώρας.

Εάν έχω κάποια χρόνια πάθηση, μπορώ να αποκτήσω την ΕΚΑΑ;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Συγκεκριμένα σε σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξηγείται περαιτέρω ότι οι άνθρωποι που έχουν προϋπάρχουσες ή χρόνιες παθήσεις δεν αποκλείονται από την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας, ενώ αυτές οι συνθήκες δεν θα αποκλειστούν από την κάλυψη που προσφέρει η κάρτα:

«Δεν αφορά μόνο αναγκαίες θεραπείες που προέκυψαν από κάτι απρόοπτο κατά τη διάρκεια της παραμονής στο εξωτερικό αλλά αφορά και τη συνέχιση θεραπειών που ξεκίνησαν στο κράτος διαμονής και πρέπει να συνεχιστούν π.χ. άτομα που χρειάζονται τακτικά αιμοκάθαρση ή μηνιαία χημειοθεραπεία»

Ωστόσο, η ΕΚΑA δεν καλύπτει τις δαπάνες αν κάποιος ταξιδεύει με σκοπό την ιατρική περίθαλψη. Ακόμη, δεν προσφέρει απαραίτητα δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, καθώς τα συστήματα υγείας διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Υπηρεσίες που είναι δωρεάν στην Ελλάδα, ενδέχεται να έχουν κόστος σε άλλες χώρες.

Πως και που μπορώ να κάνω δήλωση;

Υπεύθυνος για την έκδοση της κάρτας είναι ο εθνικός φορέας κάθε χώρας. Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω του ιστοτόπου του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αλλά και μέσω ων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ενώ τα τελευταία χρόνια, υπηρεσίες τέτοιας φύσεως έχουν πλέον ψηφιοποιηθεί με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα δήλωσης αλλά και εκτύπωσης της προσωρινής κάρτας μέσω της πλατφόρμας gov.gr.

Η ΕΚΑA είναι δωρεάν και εύκολη στην έκδοση, απαιτεί όμως λίγο προγραμματισμό, καθώς η διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο εβδομάδες. Είναι απαραίτητο να έχετε την ΕΚΑA στην κατοχή σας πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Σημειώστε ωστόσο πως παρόλο που η ΕΚΑA αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε ταξιδιώτη μέσα στην Ευρώπη, δεν πρέπει να αντικαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση, η οποία προσφέρει μια ευρύτερη κάλυψη για τους αναπάντεχους κινδύνους των ταξιδιών όπως:

  • αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου ή μερικής – ολικής ανικανότητας από ατύχημα
  • νομική υποστήριξη
  • απώλεια ή κλοπή
  • επαναπατρισμός ασφαλισμένου
  • έξοδα μετακίνησης και διαμονής του νοσηλευόμενου με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του
  • έξοδα για την ακύρωση ή καθυστέρηση πτήσεων, απώλεια προσωπικών αντικειμένων κ.α.
Έτοιμοι για αναχώρηση!
Έχετε πάρει 15.000 ρούχα, έχετε αδειάσει το κινητό και είστε έτοιμοι να γεμίζετε την μνήμη του με καινούργιες αναμνήσεις, εξασκήσατε κάποιες φράσεις στην επίσημη γλώσσα της χώρας και η ΕΚAΑ βρίσκεται στην κατοχή σας.
Συγχαρητήρια! Είστε πλέον έτοιμοι για μια ασφαλής αναχώρηση. Καλό ταξίδι!
Πετάτε για Ευρώπη; Πιλότος η διασκέδαση, συγκυβερνήτης η EKAA!

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Στο Δ.Σ του ΣΕΒ η Φίλιππα Μιχάλη

Με βασικό μήνυμα «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ. Στην ηγεσία του Συνδέσμου εξελέγη

INTERLIFE

INTERLIFE: Τα κυριότερα οικονομικά μεγέθη για το 2023, τα οποία παρουσιάστηκαν κατα τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης

Παρουσία ισχυρής πλειοψηφίας των μετόχων της Εταιρίας, πραγματοποιήθηκε στις 14/06/24 η Τακτική Γενική Συνέλευση της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. στον πολυχώρο εκδηλώσεων

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»