Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε σήμερα έγγραφο όπου διερευνά τους λόγους για την περιορισμένη υιοθέτηση της ασφάλισης φυσικών καταστροφών (Natural Catastrophe – NatCat) στην Ευρώπη. Βασιζόμενο σε μελέτες που εκπονήθηκαν από την EIOPA, το έγγραφο διερευνά τα λεγόμενα εμπόδια από την πλευρά της ζήτησης που μπορούν να εμποδίσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν ασφάλιση NatCat. Προτείνει περαιτέρω πιθανές λύσεις δοκιμασμένες από τους καταναλωτές για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια. Η σημερινή δημοσίευση είναι η τελευταία από μια σειρά πρωτοβουλιών της EIΟPA με στόχο τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας έναντι των φυσικών καταστροφών.
Η ζήτηση της ασφάλισης NatCat στην Ευρώπη παραμένει χαμηλή, καθώς καλύπτεται μόνο το ένα τέταρτο του συνόλου των ζημιών. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν είναι τόσο ανθεκτικά απέναντι σε φυσικές καταστροφές όσο θα μπορούσαν να είναι. Ως εκ τούτου, η EIΟPA επέκτεινε την εστίασή της μετά από προηγούμενες εργασίες σχετικά με περιορισμούς από πλευράς ελαστικότητας για να ανακαλύψει γιατί οι καταναλωτές δεν αγοράζουν ασφαλιστικά προϊόντα NatCat ακόμη και όταν αυτά είναι διαθέσιμα.
«Οι ευρωπαίοι πολίτες και οι επιχειρήσεις είναι σαφώς υποασφαλισμένοι έναντι μιας σειράς κινδύνων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ανεμοθύελλες. Καθώς τα καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή γίνονται πιο έντονα και πιο συχνά σε όλη την ήπειρό μας, πρέπει να κατανοήσουμε γιατί υπάρχουν κενά προστασίας –συμπεριλαμβανομένων των συμπεριφορών των καταναλωτών– και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να τα αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Η μελλοντική ικανότητα της κοινωνίας μας να ανακάμψει και να ανοικοδομήσει από καταστροφικά γεγονότα διακυβεύεται εδώ», δήλωσε η πρόεδρος της EIΟPA, Petra Hielkema.
Έχοντας αναλύσει παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς (βλ. Insurance Protection Gap Dashboard , Impact Underwriting and Supervisory Statement on Exclusions ), η EIΟPA προσπάθησε τώρα να ρίξει φως στο γιατί οι καταναλωτές μπορεί να διστάζουν να εξετάσουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές επιλογές και να εντοπίσει λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη απορρόφηση της ασφάλισης NatCat.
Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε έρευνες καταναλωτών και μελέτες συμπεριφοράς που πραγματοποιήθηκαν από την EIOPA, ανακάλυψε αρκετούς φραγμούς και παράγοντες από την πλευρά της ζήτησης που επηρεάζουν την προθυμία των ανθρώπων και των επιχειρήσεων να αγοράσουν ασφάλιση NatCat. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- τα επίπεδα εισοδήματος και η αντιληπτή δυσανάλογη κάλυψη (οι καταναλωτές τείνουν να αντιλαμβάνονται λανθασμένα την ασφάλιση ως πολύ ακριβή),
- έλλειψη σαφήνειας ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις,
- προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες με ασφαλιστικές αξιώσεις,
- την εσφαλμένη υποτίμηση των κινδύνων ενός συμβάντος NatCat
- υψηλές προσδοκίες για κρατική παρέμβαση σε περίπτωση καταστροφής και
- η αντίληψη ότι η διαδικασία αγοράς ασφάλισης είναι απαιτητική.
Η EIΟPA έχει εντοπίσει μια σειρά από πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων:
- αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους, για παράδειγμα μέσω δημόσιων ή ανεξάρτητων εργαλείων παρακολούθησης του επιπέδου κινδύνου σε περιοχές, καθώς και με στοχευμένα μηνύματα σε «διδασκόμενες στιγμές» (π.χ. πριν από την αγορά ακινήτου),
- καλύτερη σύγκριση και μεγαλύτερη τυποποίηση των προϊόντων όσον αφορά την κάλυψη, τις εξαιρέσεις και τις δομές τιμολόγησης,
- απλούστερες και πιο φιλικές προς τον καταναλωτή διαδικασίες αγορών, μεταξύ άλλων μέσω ψηφιακών καναλιών, και
- μειώσεις των ασφαλίστρων για την εφαρμογή μέτρων μετριασμού του κινδύνου.
Επόμενα βήματα
Η EIΟPA χαιρετίζει τα σχόλια των ενδιαφερομένων σχετικά με τους βασικούς κινδύνους για τους καταναλωτές, τους εντοπισμένους παράγοντες και τις πιθανές λύσεις. Τα σχόλια θα πρέπει να υποβληθούν μέσω του EUSurvey το αργότερο στις 5 Οκτωβρίου 2023.
Με βάση τα σχόλια που θα λάβει, η EIΟPA μπορεί να εκδώσει σχόλια και θα εξετάσει ποια από τα μέτρα θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικά για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των καταναλωτών ενόψει των συμβάντων NatCat, συμπεριλαμβανομένου μέσω περαιτέρω εργασίας με ενδιαφερόμενους φορείς σε αυτόν τον τομέα.