Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Οι επισημάνσεις της ΕΕΑΕ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλιζόμενες οικοδομές

Δημοσίευση: 27/07/2023
ΕΕΑΕ, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιζόμενες οικοδομές

Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ) χαιρετίζει την κατάθεση σχεδίου νόμου για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και των οικογενειών στη Βουλή σήμερα. Ειδικότερα, το άρθρο 44 που περιέχει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων στις ασφαλιζόμενες οικοδομές αποτελεί μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση αναφέρει η ΕΑΕΕ.

Ωστόσο, η Ένωση εκφράζει την επιθυμία για πιο γενναιόδωρες μειώσεις και την ύπαρξη συνέχειας σε μέτρα που θα τονώσουν την ασφαλιστική αγορά και παραγωγή. Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνεται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η δυνατότητα της ασφάλισης μέσω σύμπραξης για τον μετριασμό του κρατικού επιδοτητικού φόρτου.

Η σωστή εφαρμογή του μέτρου τελεί προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και της ασφαλιστικής αγοράς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Με αφορμή την σημερινή κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή, του σχεδίου Νόμου για την «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας» το οποίο περιέχει το άρθρο 44 περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων στις ασφαλιζόμενες οικοδομές, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την κίνηση αυτή, την οποία η αγορά μας ζητούσε και περίμενε πολύ καιρό, καθώς εκτιμούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμούμε να επισημάνουμε ορισμένα, κατά την κρίση μας, σημαντικά σημεία.

Θα θέλαμε η μείωση του ποσοστού που προτάθηκε, να ήταν πιο γενναιόδωρη και ελπίζουμε μελλοντικά με την εφαρμογή του μέτρου, αυτό να γίνει. Θα πρέπει όμως να υπάρχει συνέχεια τόσο για αυτό όσο και για άλλα μέτρα τόνωσης της ασφαλιστικής αγοράς και παραγωγής, ώστε να επέλθουν συνολικότερα αποτελέσματα.

Η Κλιματική αλλαγή που ήδη μας υποχρεώνει σήμερα δραματικά να αναλογιστούμε τις συνέπειές της, επιβάλλει να αντιμετωπιστεί η δυνατότητα της ασφάλισης υπό το πρίσμα της αναγκαίας σύμπραξης, μετριάζοντας το βάρος της κρατικής επιδοματικής πρακτικής. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί και θα λειτουργήσει από το 2024, θα έχουμε ικανό χρονικό διάστημα ώστε να δούμε αναλυτικότερα τους τρόπους εφαρμογής του.

Προκύπτουν αρκετά τεχνικά, γραφειοκρατικά και άλλα ζητήματα που πρέπει να μελετηθούν, ώστε όλα τα ασφαλισμένα ακίνητα , αλλά και όσα θα ασφαλιστούν με τις ισχύουσες προϋποθέσεις, να τύχουν του σχετικού ευεργετήματος, και να μην υπάρχουν αδικίες ή παραλείψεις.

Είναι σημαντικό να αποδοθεί η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους πραγματικούς ιδιοκτήτες και σε ορθά ασφαλισμένα ακίνητα, που θα έχουν λάβει τον υπολογισμό της αξίας τους επί του κόστους κατασκευής και φυσικά όχι επί της αντικειμενικής ή άλλης αξίας, όπως πιθανόν προτείνεται από μη γνώστες τα της αγοράς μας.

Επιπλέον είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η παροχή έκπτωσης θα αφορά σε ακίνητα που θα παραμένουν ασφαλισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η σωστή εφαρμογή του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων παρόμοιων μέτρων, μόνο όφελος θα έχει για τους πολίτες και την ασφαλιστική αγορά.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»