Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023

8+1 συμβουλές για ένα πιο οικολογικό στυλ οδήγησης

οικολογική οδήγηση, ERGO

Στην εποχή μας ολοένα και περισσότεροι οδηγοί στρέφονται σε ένα πιο οικολογικό στυλ οδήγησης, όχι μόνο γιατί τους βοηθά να εξοικονομήσουν χρήματα από τα καύσιμα, αλλά γιατί μέσα από τη μείωση της κατανάλωσης που επιτυγχάνεται, μειώνονται παράλληλα και οι ρύποι που εκλύονται προς το περιβάλλον.

8+1 συμβουλές για ένα πιο οικολογικό στυλ οδήγησης

Η «οικολογική οδήγηση», αφορά σε μια σειρά από τεχνικές οδήγησης που στοχεύουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των ρύπων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα και τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι τεχνικές οδήγησης που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα του οχήματός μας και να εξοικονομήσουμε χρήματα.

1. Σωστή πίεση ελαστικών

Τα ελαστικά με μειωμένη πίεση αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου και ταυτόχρονα επηρεάζουν αρνητικά την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Από την άλλη πλευρά, τα ελαστικά με υψηλότερη πίεση από την ενδεδειγμένη μειώνουν ελαφρώς την κατανάλωση καυσίμου αλλά αυξάνουν την απόσταση φρεναρίσματος και μειώνουν τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Οπότε, θα πρέπει με συχνούς ελέγχους να φροντίζουμε τα ελαστικά του οχήματός μας να βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο πίεσης. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το πόσα bar πρέπει να βάλουμε, μπορούμε να δούμε το εγχειρίδιο συντήρησης του αυτοκινήτου ή το ταμπελάκι που βρίσκεται συνήθως στην πόρτα ή την τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμου.

2. Οδηγούμε προληπτικά
Θα πρέπει να «διαβάζουμε» συνεχώς το δρόμο και τις συνθήκες που επικρατούν και να αποφεύγουμε, για παράδειγμα, να επιταχύνουμε άσκοπα όταν πλησιάζουμε σε φανάρι και να φρενάρουμε απότομα λίγα μέτρα πιο πριν. Να αποφεύγουμε δηλαδή τις άσκοπες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις και να είμαστε «ευγενικοί» με το γκάζι. Όσο πιο βαθιά βυθίζεται το πετάλι τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνεται, ανεξάρτητα από τις στροφές του κινητήρα.

8+1 συμβουλές για ένα πιο οικολογικό στυλ οδήγησης

3. Αποφεύγουμε τη νευρική οδήγηση
Είναι σημαντικό να είμαστε χαλαροί και ας μην ξεχνάμε ότι το συνεχές σταμάτημα και ξεκίνημα επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση καυσίμου. Αν το αυτοκίνητο διαθέτει trip computer με ένδειξη στιγμιαίας κατανάλωσης, καλό θα ήταν να το χρησιμοποιήσουμε και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο, αξιοποιώντας αυτές τις συμβουλές.

4. Τηρούμε τα όρια ταχύτητας
Τα όρια ταχύτητας στους δρόμους δεν θεσπίζονται μόνο για λόγους ασφαλείας αλλά και για να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων. Για οικονομική οδήγηση, μπορούμε να μειώσουμε την ταχύτητα του αυτοκινήτου κατά 10 km/h. Η οδήγηση στην εθνική οδό με 120 km/h αντί για τα 130 km/h που είναι το όριο, εξοικονομεί έως και πέντε λίτρα καυσίμου.

5. Σβήνουμε τον κινητήρα
Για περισσότερη οικονομία αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, αποφεύγουμε να αφήνουμε το αυτοκίνητο σε λειτουργία όταν δεν χρειάζεται. Σβήνουμε τη μηχανή αν προβλέπουμε ότι θα μείνουμε κολλημένοι στην κίνηση ή σε οποιαδήποτε στάση διαρκέσει πάνω από ένα λεπτό.

6. Κλείνουμε τα παράθυρα
Κρατάμε τα παράθυρα κλειστά σε υψηλές ταχύτητες. Στην εθνική οδό ή σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά εάν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοιχτά.

7. Με μια ταχύτητα πάνω
Οδηγούμε με υψηλή σχέση μετάδοσης και ανεβάζουμε σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων μόλις το στροφόμετρο δείξει 1.500 με 2.000 στροφές ανά λεπτό -εξαιρούνται οι ανηφόρες, ωστόσο. Η χρήση των υψηλότερων σχέσεων είναι πιο οικονομική διότι ο κινητήρας γυρίζει πιο αργά και καταναλώνει λιγότερο καύσιμο.

8+1 συμβουλές για ένα πιο οικολογικό στυλ οδήγησης

8. Χρησιμοποιούμε έξυπνα τον κλιματισμό
Η περιττή χρήση του σημαίνει περισσότερο καύσιμο που καταναλώνεται και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) στην ατμόσφαιρα. Σε χαμηλή ταχύτητα προτιμάμε τον αερισμό ή ανοίγουμε τα παράθυρα.

9. Επιλέγουμε eco ελαστικά
Τα eco-ελαστικά προσφέρουν χαμηλή αντίσταση κύλισης και μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου μας. Μειωμένη κατανάλωση σημαίνει αυτόματα και μικρότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, οι λιγότερες τριβές ενός eco ελαστικού προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο θόρυβο κύλισης.

Ακολουθώντας σωστές πρακτικές και εφαρμόζοντας τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, συνεισφέρουμε στο να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους αλλά και λιγότερη κατανάλωση με περισσότερη οικονομία.

8+1 συμβουλές για ένα πιο οικολογικό στυλ οδήγησης

Στην ERGO, αντιλαμβανόμενοι τη σημαντικότητα της οδικής ασφάλειας και με σκοπό να μπορούμε να βελτιώνουμε την οδηγική μας συμπεριφορά, δημιουργήσαμε τα πρωτοποριακά κι ευέλικτα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου ERGO My Auto powered by Drive&Win, που επιβραβεύουν τις καλές οδηγικές επιδόσεις.

Η καινοτομία των προγραμμάτων αυτών είναι η σύνδεσή τους με την εφαρμογή ERGO Drive&Win που μας βοηθάει να γίνουμε ακόμα καλύτεροι οδηγοί και να πληρώνουμε ευέλικτα ασφάλιστρα με βάση τις επιδόσεις μας, ενώ παράλληλα προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Με την εφαρμογή ERGO Drive&Win μπορούμε να βλέπουμε το κόστος καυσίμου που καταναλώνουμε σε κάθε μας διαδρομή και αν η διαδρομή μας ήταν οικολογική (λαμβάνοντας το Eco badge). Επιπλέον η εφαρμογή μας παρέχει χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 33% περισσότερα χρήματα οδηγώντας με ασφάλεια.

Δοκιμάστε την εφαρμογή ERGO Drive&Win δωρεάν για 3 μήνες και απολαύστε τα οφέλη της εδώ!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα καινοτόμα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου ERGO My Auto powered by Drive&Win, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή συνεργάτη της ERGO, ώστε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα που ταιριάζει σε εσάς και πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από τις παροχές του ή να πάρετε προσφορά για το όχημά σας εδώ.

Πηγή: Ergo Blog

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα