Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Νέο εργαλείο ΕΑΕΕ “NatCat Monitor” & έρευνα για καταστροφικά γεγονότα 1993 – 2023

Δημοσίευση: 15/02/2024
ΕΑΕΕ, NatCat

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), πιστή στη συστηματική καταγραφή των ζημιών από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα στα ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία, προχώρησε σε δημιουργία ενός dashboard φυσικών καταστροφών Nat – Cat Monitor.

Πρόκειται για διαδραστική και εύκολη στη χρήση εφαρμογή, η οποία παρέχει πληροφόρηση για τις ασφαλισμένες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα.

Νέο εργαλείο ΕΑΕΕ “NatCat Monitor” & έρευνα για καταστροφικά γεγονότα 1993 - 2023
Εκδήλωση NatCat

Σε αυτήν παρουσιάζονται συγκεντρωτικά τα δεδομένα που έχει συλλέξει η EΑΕΕ από τις καταγραφές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για 31 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών κατά το χρονικό διάστημα 2015 – 2023. Η εφαρμογή θα ενημερώνεται διαρκώς με τα στοιχεία νέων καταστροφικών περιστατικών, τα οποία θα καταγραφούν μελλοντικά από την ΕΑΕΕ.

Επιπλέον, η EΑΕΕ παρουσίασε μελέτη με δεδομένα για 51 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών για το χρονικό διάστημα 1993 – 2023, τα οποία κρίθηκαν σημαντικά ως προς την ένταση του φαινομένου, ώστε να καταγραφούν.

Η συνεισφορά της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι σημαντική καθώς για τα περιστατικά αυτά έχουν δηλωθεί συνολικά 51.127 ζημιές στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με πόσο απαίτησης 968,5 εκατ. €.

Από τη μελέτη γίνεται σαφές ότι οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών είναι πλέον τεράστιες, λόγω :

    • Αυξημένης συχνότητας περιστατικών, είτε λόγω κλιματικής αλλαγής (βροχοπτώσεις) είτε περιστατικών μη συνδεδεμένων με το κλίμα (σεισμοί)
    • Ιδιαίτερα αυξημένης σφοδρότητας

 

Παρόλ’ αυτά το κενό προστασίας στην Ελλάδα παραμένει καθώς σύμφωνα με έρευνα της EΑΕΕ μόνο το 17% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα.

Ως προς τις επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι ασφαλίζονται 200 χιλ. επιχειρήσεις από τις 500 χιλ. (με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο), δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 40%.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ και το αντίστοιχο infographic εδώ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»