Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου το “The Insurer” είναι αφιερωμένο στις πρωταγωνίστριες του κλάδου, φιλοξενώντας έξι γυναίκες που έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Μεταξύ αυτών και την κυρία Ευγενία Καφφετζή, Co Founder & Partner Global Net Insurance Brokers, Founder ΟΧΥGEN Risk Consulting Partners. Μια επαγγελματίας με μακρά πορεία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, η οποία έχει αφήσει την προσωπική της σφραγίδα της στον κλάδο, γνωρίζοντας καλά τις ιδιαιτερότητές του.
Όπως μας αποκαλύπτει, τα «θηλυκά χαρακτηριστικά» στο επιχειρείν γίνονται όλο και πολυτιμότερα στην ασφαλιστική βιομηχανία. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που όλο και περισσότερες γυναίκες κατακτούν καίριες θέσεις στον ασφαλιστικό κλάδο, συμβάλλοντας στην τόνωση και την προώθηση της επιχειρηματικότητας όλων των συνδεδεμένων αγορών. Όπως τονίζει η κα Καφφετζή, η ανεξάντλητη επιμονή και η στοχοπροσήλωση αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά για τη σύγχρονη εργαζόμενη, δεδομένου ότι καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις εδραιωμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις ικανότητές της.
Κυρία Καφφετζή, ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που σας οδήγησαν να επιλέξετε τον επαγγελματικό χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης;
Τυχαία «γνώρισα» την ασφαλιστική αγορά όταν αρχή του ’80, πρωτοετής φοιτήτρια δούλεψα για ένα καλοκαιρινό μήνα στον Φοίνικα και δη στον τομέα Hull & Machinery. Με κέρδισε ο κλάδος και έμεινα σε αυτή την εταιρεία 11 χρόνια, κατακτώντας με κόπο και ανεξάντλητη διάθεση τη γνώση κλάδων, αγορών, δικτύων και όχι μόνο. Με κέρδισαν και με διατήρησαν οι προκλήσεις ενός κλάδου με πολύπλοκη καθημερινότητα αλλά και ότι λόγω της πελατοκεντρικής προσέγγισης του ήταν και είναι διαρκής η ανάγκη βελτίωσης και μάθησης.
Ποιες είναι οι επαγγελματικές και προσωπικές δεξιότητες που αποκομίσατε από την εμπειρία σας στην ασφαλιστική αγορά;
Aπαντούσα πάντα στις προκλήσεις για αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ήμουν founder η και co founder 3 μεσιτικών επιχειρήσεων και συνεχίζω με ίδια δράση. Όχι μόνο οι σπουδές αλλά η διαρκής ανάγκη για καινοτομία και εξέλιξη με βοήθησαν να δημιουργήσω ανοιχτή και ευέλικτη κουλτούρα, αμφισβητώντας έμπρακτα τα δεδομένα μιας ανδροκρατούμενης εποχής και κλάδου.
Η ανεξάντλητη επιμονή για την επιδίωξη των στόχων, η υπευθυνότητα προς μετόχους και συνεργάτες, η teamworking φιλοσοφία όπως και το «lead by example», η ευελιξία, οι τολμηρές αποφάσεις και οι επικοινωνιακές δεξιότητες που ανέπτυξα οφείλονται αναμφίβολα στην ανάγκη ανταπόκρισης μιας αγοράς με ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Πώς η γυναικεία σκέψη μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη του ασφαλιστικού κλάδου;
Η σύγχρονη γυναίκα είναι μία δυνατή αγωνίστρια. Καλείται αφενός να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, οι οποίοι καθιστούν την καθημερινότητά της πολύπλοκη και σύνθετη και αφετέρου να αντιμετωπίσει στερεοτυπικές αντιλήψεις, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις ικανότητές της. Όμως καταφέρνει, όχι μόνο να υπερκεράσει τα εμπόδια, αλλά και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά εκείνα της γυναικείας προσωπικότητας, που λειτουργούν ενισχυτικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τα οποία την καθιστούν ηγετική παρουσία.
Η πιο πολυ-παραμετρική προσέγγιση των θεμάτων, ο συγκερασμός αντικρουόμενων απόψεων, η συλλογικότητα στην δουλειά, η καινοτόμα προσέγγιση της καθημερινότητας, η ταχύτητα και ευελιξία στις αποφάσεις αλλά και η εξασφάλιση της κοινωνικής αρμονίας μέσα από την ενσυναίσθηση και την πρόβλεψη κινδύνων, είναι τα κλειδιά της επιτυχίας σε μια επιχείρηση και σε ένα μέλλον συχνά αντίρροπων προτεραιοτήτων ανάμεσα στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Όλα τα παραπάνω αλλά και οι νέες τάσεις όπως και οι προκλήσεις στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά, καθώς και ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων θα φέρουν πρωτόγνωρες αλλαγές στην λειτουργία τους, στον τρόπο προσέγγισης και εξυπηρέτησης του πελάτη, στις νέες καταναλωτικές ανάγκες και προϊόντα. Έχω την βεβαιότητα ότι τα «θηλυκά χαρακτηριστικά» στο επιχειρείν θα γίνονται όλο και πολυτιμότερα στις εταιρείες του κλάδου μας και θα βλέπουμε ακόμα περισσότερες κυρίες να κατακτούν καίριες θέσεις, εξέλιξη που θα συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση και προώθηση της επιχειρηματικότητας όλων των συνδεδεμένων αγορών.
Όπως συνηθίζω να λέω “Ο κόσμος των γυναικών δεν έχει ωράριο 9-5. Ο δικός μας κόσμος έχει μια πλήρη εβδομάδα 7 ημερών”
Αναδημοσίευση: Περιοδικό The Insurer – Τεύχος Μαρτίου
Γίνετε συνδρομητής εδώ