Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Η ασφαλιστική αγορά αλλάζει | Στο επίκεντρο οι ασφάλειες cyber insurance

Δημοσίευση: 05/05/2023
cyber insurance

Γράφει η Δήμητρα Καφαδάρη,

Τα νέα ψηφιακά δεδομένα έρχονται στο επίκεντρο της ασφαλιστικής αγοράς καθώς οι νέες τεχνολογίες και μέσα δημιουργούν ασφαλιστικές ανάγκες που προ covid δεν υπήρξαν τόσο διαδεδομένες. Διεθνώς το βλέμμα στρέφεται προς τα ασφαλιστήρια συμβόλαια cyber insurance καθώς η αγορά της κυβερνοασφάλειας επεκτείνεται σε αναλογικό ποσοστό με την αύξηση των απειλών στον κυβερνοχώρο. 

Ο Michael Colford, senior vice president, cyber product leader, Westfield Specialty δηλώνει πως “τώρα είναι μία καλή στιγμή για τους μεσίτες να λάβουν μια ολιστική ματιά για τα ρίσκα στον κυβερνοχώρο των πελατών τους“.

Διεθνώς, κυρίως λόγω του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας υπήρξε μία διακοπή στις απειλές ransomware. Παρόλο που οι ransomware απειλές εξασθενούν, η απειλή συνεχίζει να υφίσταται.

Ωστόσο χάρη σε αυτή την επιβράδυνση των ransomware απειλών, “η αγορά των ασφαλειών στον κυβερνοχώρο φαίνεται να σταθεροποιείται”, προσθέτει ο Colford.

Αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται διεθνώς στους νόμους περί προστασίας απορρήτου των προσωπικών δεδομένων και με ζητήματα που σχετίζονται με το Νόμο περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Βιομετρικών Πληροφοριών [BIPA].

Οι βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών βρίσκεται στο επίκεντρο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Παράλληλα, καθώς η στάση των διαμεσολαβητών, μεσιτών, ασφαλιστικών εταιρειών και πρακτόρων σχετικά με θέματα της κυβερνοασφάλειας του τίθενται στην σύγχρονη εποχή αλλάζει, η ασφαλιστική αγορά επικεντρώνεται στην επίλυση αυτών των ζητημάτων προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα και πακέτα τα οποία προλαμβάνουν τέτοια ζητήματα. Είναι επομένως λογικό να έχει αυξηθεί και ο ανταγωνισμός διεθνώς.

Η ασφαλιστική αγορά αλλάζει | Στο επίκεντρο οι ασφάλειες cyber insurance

Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα. Είναι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Eλλάδα ώριμες αρκετά ώστε να φέρουν τέτοια ασφαλιστικά προϊόντα; Υπάρχουν παρόμοια ζητήματα κυβερνοχώρου που απειλούν την δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα; 

Αρχικά, όπως διεθνώς, έτσι και στην Eλλάδα οι απειλές στον κυβερνοχώρο βρίσκονται σε έξαρση. Από απλές απειλές όπως email phishing, smishing, fraud websites κ.α.. μέχρι και πιο σοβαρές όπως ransomware απειλές, Clone Phishing και άλλες επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού ή/και κώδικα. Όπως και να έχει, η κάθε απειλή διαθέτει ένα βαθμό κινδύνου και θύματα πέφτουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες που δεν είναι προσαρμοσμένες στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και προστατευμένες από τους κινδύνους τους. Παρ’ όλα αυτά, όσο νέες απειλές αναδύονται, τόσο πιο ισχυρά και value for money μπορούν να αποδειχθούν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια cyber insurance. 

Ήδη στελέχη ασφαλιστικών επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται πως το κόστος της ασφάλισης ολοένα και αυξάνεται ενώ ταυτόχρονα οι ασφαλιστές απαιτούν αποδείξεις εφαρμογής των μοντέλων cyber security πριν την ανάληψη και την παροχή κάλυψης στον πελάτη.

Πολλές όμως επιχειρήσεις δεν αντιλαμβάνονται τον βαθμό κινδύνου και την σοβαρότητα των επιπτώσεων που μπορούν να ακολουθήσουν μίας κυβερνοεπίθεσης. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι να κάνει χρήση της συμβουλευτικής ιδιότητάς του και να προτείνει τα κατάλληλα συμβόλαια στον πελάτη, πάντα εστιάζοντας στις ανάγκες των πελατών του.

Παράλληλα, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που προσφέρουν cyber insurance πακέτα στην Eλλάδα, φαίνεται να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, ενώ η PwC σε μελέτη της μάλιστα προβλέπει πως τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα cyber insurance έως το 2030 θα αγγίξουν παγκοσμίως τα 7,5 δισεκατομμύρια.

Ο ανταγωνισμός στην ασφαλιστική αγορά της Eλλάδας για το συγκεκριμένο προϊόν φαίνεται να μην υφίσταται σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο ο αντίστοιχος ανταγωνισμός διεθνώς, με δεδομένα να δείχνουν ότι η ζήτηση το 2023 μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά!

Σημαντικά βήματα ωστόσο κάνουν αρκετές ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Eλλάδα, παρέχοντας όχι μόνο κάλυψη και αποζημίωση σε περίπτωση cyber attack, αλλά ταυτόχρονα παρέχοντας ολοκληρωμένα πακέτα ασφάλισης στους πελάτες τους περιλαμβάνοντας την προσφορά προγραμμάτων διασφάλισης cyber security αλλά και ασφαλιστήριων συμβολαίων cyber insurance.

Είναι φανερό επομένως πως η ασφαλιστική αγορά έχει ακόμα αρκετά περιθώρια ανάπτυξης όσον αφορά ασφαλιστήρια προγράμματα cyber insurance. Η τεχνολογία εξελίσσεται, τα δεδομένα αλλάζουν και η ασφαλιστική αγορά επεκτείνει την δραστηριότητά της και σε άλλους τομείς.

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και επιχειρήσεις που αντιλαμβάνονται ήδη το κενό της κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα είναι αυτοί που θα κυριαρχήσουν στα σύγχρονα δεδομένα.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»