Παρασκευή, Μάι 7 2021

Credit Suisse: Σε κίνδυνο 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια του Greensill

Η Credit Suisse προσδιόρισε δάνεια αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτίθενται σε χρηματοοικονομικές αβεβαιότητες και δικαστικές διαφορές στα χρηματοδοτικά ταμεία της Greensill, δίνοντας στους επενδυτές της μια πιο συγκεκριμένη αίσθηση του μεγέθους των πιθανών ζημιών τους από την κατάρρευση της βρετανικής εταιρείας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας αναφέρεται στην έκθεσή της στην κατάρρευση πρώτα της Greensill Capital και στη συνέχεια της Archegos Capital Management μέσα σε ένα μήνα.

Η μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της αναγκάστηκε τον περασμένο μήνα να δεσμεύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια των χρηματοδοτικών ταμείων αλυσίδας εφοδιασμού που επένδυσαν σε ομόλογα που εκδόθηκαν από την Greensill, αφού η βρετανική εταιρεία έχασε την ασφαλιστική κάλυψη πιστώσεων λίγο πριν υποβάλει αίτηση αφερεγγυότητας.

Εργάστηκε για να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία από τα ταμεία στους επενδυτές και την Τρίτη είπε ότι θα είναι σε θέση να διανείμει άλλα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας τη συνολική διανομή μέχρι τώρα στα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τότε η τράπεζα ανέστειλε τους διαχειριστές των κεφαλαίων και άλλαξε τον προϊστάμενο της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

“Παραμένουμε απόλυτα ενήμεροι για την αβεβαιότητα που δημιουργεί η διαδικασία εκκαθάρισης για εκείνους τους πελάτες μας που επενδύονται στα κεφάλαια”, δήλωσε η Credit Suisse σε δήλωση.

“Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τους παρέχουμε σαφήνεια, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν και, τελικά, να τους επιστρέψουμε χρήματα”.

Σε μια παρουσίαση προς τους επενδυτές, ανέφερε ότι εντόπισε «τρία τμήματα ανοίγματος» σε περιουσιακά στοιχεία των αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τα οποία σημείωσε κινδύνους που σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση των οφειλετών, τις νομικές πολυπλοκότητες και τις πιθανές διαφορές, καθώς και το κίνδυνο πτώχευσης.

Τόνισε επίσης ότι συνεργάζεται με νομικούς και ειδικούς αναδιάρθρωσης για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες μέσω στρατηγικών όπως νομική δράση, επιβολή ασφάλειας και ασφαλιστικές απαιτήσεις.

Ξεχωριστά, ανέφερε ότι εντόπισε κεφάλαια αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με τρεις εταιρίες: την GFG Alliance του μεγιστάνα εξόρυξης Sanjeev Gupta, τον κατασκευαστικό όμιλο Katerra και την εταιρεία εξόρυξης άνθρακα Bluestone.

Η τράπεζα δήλωσε ότι έχει μέχρι στιγμής συλλέξει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από απαιτήσεις που εξαργυρώθηκαν όταν τα τέσσερα ταμεία χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας (SCFFs) τέθηκαν σε αναστολή την 1η Μαρτίου.

Το γεγονός αυτό, μαζί με την ταμειακή θέση στα SCFF και την προηγούμενη πληρωμή, ανέρχεται σε 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια – που ισοδυναμεί με περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία κατά την αναστολή των κεφαλαίων, επισημαίνει η Credit Suisse.

Η τράπεζα είπε ότι ήρθε σε επαφή με τους διαχειριστές του Greensill και θα συνεχίσει να εργάζεται για την ανάκτηση χρημάτων, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα προβεί σε νέα ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στα τέλη Απριλίου 2021.

Διαβάστε Ακόμα

ΤτΕ: Οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές στο κλάδο ζωής και ζημιών ελέγχουν το 80% της αγοράς! Το 47% οι πρώτες 5 στις γενικές ασφαλίσεις

“Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντική συγκέντρωση, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που ασκούν εργασίες ασφαλίσεων ζωής και στις επιχειρήσεις που