Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

Coface: Ψυχρό το κλίμα για την Παγκόσμια Οικονομία – Βαρόμετρο Q3 2022

Δημοσίευση: 25/10/2022

Πέρα από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η παγκόσμια νομισματική στενότητα και τα πολλαπλά εμπόδια στην ανάπτυξη της Κίνας σχηματίζουν μια δυσοίωνη πρόβλεψη για το μέλλον. Βραχυπρόθεσμα, η οικονομία φαίνεται να κατασταλάζει σε μια κατάσταση «στασιμοπληθωρισμού», όπου η σχεδόν ανύπαρκτη ανάπτυξη και οι ταχέως αυξανόμενες τιμές συνυπάρχουν.

Εν τω μεταξύ, η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης φαίνεται να είναι πλέον αυξημένη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Coface προχωρεί σε αρνητικές αναθεωρήσεις για τις προβλέψεις εξέλιξης του ΑΕΠ, σχετικά με τις εκτιμήσεις της ανά χώρα και ανά κλάδο.

Οκτώ χώρες, περιλαμβανομένων των: Ιταλία, Δανία, Ελβετία, Αίγυπτος και Χιλή, αναθεωρούνται επί τα χείρω, σε συνέχεια των 19 αρνητικών αναθεωρήσεων του 2ου Τριμήνου.

Οι 49 κλαδικές υποβαθμίσεις υπογραμμίζουν ξεκάθαρα την κατάρρευση των συνθηκών σε κλάδους οι οποίοι είναι ευαίσθητοι σε οικονομικούς κύκλους, όπως κατασκευές, μεταλλεύματα και ξυλεία, σε διάφορα μέρη ανά την υφήλιο.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι περισσότεροι από τους κινδύνους που αναφέρονται στις προηγούμενες δημοσιεύσεις μας έχουν γίνει πραγματικότητα: Η κρίση ενέργειας στην Ευρώπη, ο επίμονος πληθωρισμός και η επιθετική νομισματική σύσφιξη. Αυτό έχει οδηγήσει την Coface να αναθεωρήσει αρνητικά τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023: Θα κυμανθεί κάτω του 2% όπως το 2001, 2008, 2009 και 2020.

Ενώ οι προβλέψεις ανάπτυξης αναθεωρήθηκαν αρνητικά για όλες τις περιοχές παγκοσμίως, η Ευρώπη δείχνει να έχει τη μελανότερη εικόνα, καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ύφεση που δείχνει αναπόφευκτη για όλες τις κύριες οικονομίες, εντός του χειμώνα. Πράγματι, η κρίση ενέργειας εντείνεται και η γηραιά ήπειρος ετοιμάζεται για «επιβαλλόμενη» εγκράτεια. Είτε πρόκειται για εθελοντική ελάττωση (παύση δραστηριοτήτων που κρίνονται πλέον ασύμφορες λόγω του κόστους ενέργειας) ή κρατική επιβολή δελτίου, η μείωση κατανάλωσης της ενέργειας μεταφράζεται σε μικρότερη παραγωγή και μείωση του ΑΕΠ. Η έκταση της μείωσης εξαρτάται εν πολλοίς από την ένταση του ψύχους κατά τον επερχόμενο χειμώνα, και η Γερμανία, η ηγέτιδα χώρα της ηπείρου σε βιομηχανική δύναμη, θα βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή.

Έτσι, η πλειοψηφία των αρνητικών αναθεωρήσεων κινδύνου για αυτό το τρίμηνο και πάλι αφορούν σε Ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Coface προχωρά σε 6 ακόμα αρνητικές αναθεωρήσεις και μάλιστα 3 από αυτές αφορούν χώρες στις οποίες μέχρι τώρα ο κίνδυνος θεωρούταν μικρός: Δανία, Ελβετία και Λουξεμβούργο. Μόνο η Νορβηγία, παραγωγός φυσικού αερίου, παραμένει σε θέση με ευνοϊκή εκτίμηση κινδύνου.

Αντιμέτωποι με επίμονα υψηλό κόστος ενέργειας παγκοσμίως, σχεδόν οι μισές από τις 49 αρνητικές κλαδικές αναθεωρήσεις αφορούν τομείς που εξαρτώνται σημαντικά από το κόστος αυτό, όπως χημικά, χαρτί και μεταλλεύματα. Παρ’ όλα αυτά, σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπου οι περισσότερες αρνητικές αναθεωρήσεις αφορούσαν στην Ευρώπη, αυτή τη φορά υποβαθμίζονται οι κλάδοι αυτοί και στις περισσότερες Ασιατικές οικονομίες, όπως επίσης και στη Ν. Αφρική.

Μάθετε περισσότερα κατεβάζοντας την αναλυτική μελέτη μας εδώ

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»