Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024

Τάκης Μιχαλόπουλος: Χάρις στα σωματεία Θεσσαλονίκης και Σερρών ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Δημοσίευση: 17/03/2021

Για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, τα όσα συντελέστηκαν κατά την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και τις αναγκαίες για τον κλάδο προοπτικές κινήσεις, μιλά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ), κ. Τάκης Μιχαλόπουλος καταθέτοντας την άποψή του στο eea.gr στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ΕΕΑ να δώσει βήμα σε εκπροσώπους επαγγελματιών κλάδων και Προέδρους Σωματείων για να εκφράσουν απόψεις και προτάσεις . 

Ο κ. Μιχαλόπουλος προσδιορίζει τα εξής: «Αναμφισβήτητα οι  οικονομικές συνέπειες  της  παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης λόγω covid  αποτυπώνονται  όλο και πιο έντονα στην επαγγελματική καθημερινότητα των ασφαλιστικών γραφείων μας και του Κλάδου της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης γενικότερα. 

Οι συνέπειες της κρίσης  επέφεραν γενική μείωση του τζίρου και κυρίως των νέων εργασιών. Για πολλούς όμως συναδέλφους που οι πελάτες τους  δραστηριοποιούνται στους Κλάδους του Τουρισμού και της Εστίασης η μείωση αυτή είναι δραματική.

Η ανταπόκριση της Πολιτείας σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν ως επί τω πλείστον έγκαιρη αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων όχι επαρκής και μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Κλάδος μας.

Οι Ασφαλιστικοί  Διαμεσολαβητές εκτός του βοηθήματος των 800 Ευρώ που εισέπραξαν κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας δεν συμμετείχαν στην πλειοψηφία τους στα προγράμματα  Επιστρεπτέας Προκαταβολής λόγω των δομικών προβλημάτων του Κλάδου μας που δεν επιτρέπουν στις περισσότερες των περιπτώσεων την ακριβή απεικόνιση των  μηνιαίων εσόδων των συναδέλφων εκ μέρους των Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Βέβαια ούτε λόγος να γίνεται  για την παροχή άμεσης  ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος πλην κάποιων σύνθετων υψηλότοκων προγραμμάτων  οικονομικής ενίσχυσης  με εγγύηση του δημοσίου και ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη σε ποσοστό 20-30%.

Το πρόγραμμα Γέφυρα πάλι αφορά μόνο δανειολήπτες πρώτης κατοικίας και επιδοτεί  την μηνιαία δόση  από 90%- 70% και maximum μέχρι εννέα μήνες.

Μία άμεση και ουσιαστική λύση για την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων πληττόμενων συναδέλφων μας και όχι μόνο θα μπορούσε να είναι η παροχή ενός flat rate  ποσού από 3000 -5000 ευρώ με βασικές  προϋποθέσεις και σύντομες διαδικασίες.

Η σίγουρη και επιβεβαιωμένη όμως επιλογή  για την οικονομική ενίσχυση του Κλάδου μας  είναι η συμμετοχή των συναδέλφων μας στα περιφερειακά προγράμματα ΕΣΠΑ μέσω των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν διαφορετικές ανάγκες και δραστηριότητες της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.

Όμως και η επιλογή του ΕΣΠΑ  έμοιαζε αδύνατη στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 όταν διαπιστώσαμε κατόπιν ενημέρωσής μας από τα Σωματεία μέλη μας της Θεσσαλονίκης και των Σερρών ότι στο εν   εξελίξει  πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση των πληττόμενων  μικρών επιχειρήσεων  λόγω  covid  εξαιρούντο οι ΚΑΔ των Ασφ .Διαμεσολαβητών.

Επικοινωνήσαμε απευθείας με τους αρμόδιους φορείς αποστείλαμε έγγραφα αιτήματα συνεργαζόμενοι με τα κατά τόπους Επιμελητήρια και Σωματεία και ιδιαίτερα το Ε.Ε.Α. και επιτύχαμε να διορθωθεί αυτή η παράλειψη σε βάρος του Κλάδου μας γεγονός που επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα με την ένταξη των ΚΑΔ  μας στα προγράμματα ΕΣΠΑ της Δυτικής Μακεδονίας  και ειδικότερα με την συμπερίληψή τους στη Λίστα της ΕΥΚΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω την σε πάγια βάση καλή συνεργασία του Δ.Σ της ΠΟΑΔ με το Ε.Ε.Α. και τον πρόεδρό του  και την αρωγή τους στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων που απασχόλησαν την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση από την έναρξη της πανδημίας και όχι μόνο.

Στην παρούσα χρονική στιγμή ένα χρόνο μετά την έναρξη της  υγειονομικής και οικονομικής  κρίσης στην χώρα μας και στην υφήλιο γενικότερα το ερώτημα που απασχολεί όλους μας είναι ο χρόνος και τα μέτρα ενίσχυσης  που θα απαιτηθούν για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι γενικώς παραδεκτό ότι οι Ασφαλ. Διαμεσολαβητές ανταποκριθήκαμε με ψυχραιμία και προσαρμοστικότητα στις νέες αντίξοες συνθήκες εξυπηρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Οι συνέπειες όμως της παγκόσμιας πανδημίας  είναι πολλές και σύνθετες και οι πραγματικές τους διαστάσεις θα αποτυπωθούν και στην χώρα μας σε βάθος χρόνου.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν αναμένουμε να ληφθούν επιπλέον  μέτρα στήριξης από την Πολιτεία αλλά και την έμπρακτη υποστήριξη των Ασφαλιστικών Εταιρειών προς τους συνεργάτες τους για να εξακολουθούν να παρέχουν με επιτυχία τις πολύτιμες Υπηρεσίες τους προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο την αξία και την προσφορά  της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο κοινωνικό σύνολο». 

Πηγή: https://www.insurance-eea.gr/arthra-insurance/epipleon-metra-apo-tin-politia-ke-stirixi-ton-asfalistikon-diamesolaviton-apo-tis-asfalistikes-eteries/

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»