Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024

Οι επιθέσεις ransomware αυξάνουν τις αξιώσεις των ασφαλίσεων στον κυβερνοχώρο

Δημοσίευση: 25/09/2023
αξιώσεις, κυβερνοασφάλεια

Αυξήθηκαν οι αξιώσεις κυβερνοασφάλειας το πρώτο εξάμηνο του ’23 κυρίως λόγω επιθέσεων ransomware όπως αποκαλύπτει η ανάλυση της Coalition. Οι αξιώσεις έως και τα τέλη Ιουνίου το 2023 σημείωσαν αύξηση της τάξης του 12% με 1 στα 5 περιστατικά κυβερνoασφάλειας να αφορά επιθέσεις ransomware.

Ο Μάϊος ειδικά υπήρξε ένας ιδιαιτέρως πολυάσχολος μήνας όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες επιθέσεις ransοmware “στην ιστορία της Coalition”. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως οι τρεις πιο κοινές παραλλαγές επιθέσεων ransοmware υπήρξαν οι: Royal, BlackCat και LockBit 3.0.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα θύματα τέτοιων επιθέσεων ανέφεραν απώλεια κατά μέσο όρο στα $365.000 το οποίο αποτελεί υψηλή αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ των $227.000 κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ταυτόχρονα, η μέση ζήτηση λύτρων αυξήθηκε κατά 74% με την μέση τιμή που ζητούσαν οι hackers να βρίσκεται στα $1,62 εκατ. Η έκθεση δείχνει ότι το 36% των ασφαλισμένων θυμάτων πλήρωσαν τα λύτρα όποτε ήταν απαραίτητο ενώ προηγουμένως έριξαν την αρχική τιμή κατά μέσο όρο στο 44% της αρχικής.

Αυτοί ωστόσο που υπέστησαν τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από την έξαρση των επιθέσεων ransοmware υπήρξαν οι μεγάλες εταιρείες με έσοδα άνω των $100 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 20% στη συχνότητα των περιστατικών. Με τη σειρά του, το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αύξηση των αξιώσεων άνω του 70% ποσό ανερχόμενο στα $236.779.

Ακόμα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι αξιώσεις για περιπτώσεις απάτης μεταφοράς κεφαλαίων αυξήθηκαν κατά 15%, με τις απώλειες να είναι λιγότερες των $300.000.

Η πολυπλοκότητα που συναντάμε σε τέτοιου είδους επιθέσεις, οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτές όπως επίσης και το νέο κύμα πιο έμπειρων τεχνικά hackers είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανοδική πορεία που σημειώνουν οι αξιώσεις FTF.

Μπορείτε να βρείτε την έρευνα εδώ.

Πηγή: cybernews.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Κλήμης Δημαρχιάδης (ΠΑΝΟΡΜΟΣ): Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν περίπου το 96% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα

Γράφει ο Κλήμης Δημαρχιάδης, Πρόεδρος Συνεργατικού Σχήματος Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης ΠΑΝΟΡΜΟΣ, Επικεφαλής Επιμελητηριακού Συνδυασμού «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου «Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»