Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Ο ρόλος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή στο πολύπλοκο περιβάλλον των ασφαλίσεων – Απαντήσεις στις 3 πιο συχνές ερωτήσεις σας

Δημοσίευση: 18/01/2024
Ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

Στον κόσμο της ασφάλισης, η πολυπλοκότητα και οι ποικίλες επιλογές μπορούν να κάνουν τη διαδικασία αγοράς ασφάλισης μια πρόκληση για τους πιθανούς πελάτες. Σύμφωνα με έρευνα της EIOPA, οι καταναλωτές ασφαλιστικών προϊόντων δυσκολεύονται να κατανοήσουν τους πολύπλοκους όρους και το νομικό πλαίσιο πίσω από την αγορά ασφάλισης, ένα πρόβλημα που διαιωνίζει το ασφαλιστικό κενό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. 

Γράφει η Δήμητρα Καφαδάρη,

Και εδώ ακριβώς είναι που ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή έρχεται στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας τη γεφύρωση μεταξύ του ασφαλισμένου και της ασφαλιστικής εταιρείας.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι λειτουργούν ανεξάρτητα από ασφαλιστικές εταιρείες. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός και ενώ βασική αρμοδιότητά του είναι να συμβουλέψει σωστά τον ασφαλισμένο πελάτη του, να τον ενημερώσει για τα διαθέσιμα προγράμματα και να τον προτείνει λύσεις που ταιριάζουν με τις ανάγκες του.

Να σημειωθεί πως οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές οφείλουν να προτείνουν μία ποικιλία ασφαλιστικών προϊόντων στους πελάτες τους, δηλαδή στον τελικό καταναλωτή, προκειμένου να διασφαλιστεί η πληρότητα της παρεχόμενης συμβουλευτικής υπηρεσίας.

Πως λειτουργεί ένας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής;

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι ανεξάρτητοι επαγγελματίες οι οποίες συνάπτουν συνεργασίες με διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να παρέχουν τα ασφαλιστικά προϊόντα τους απευθείας στο κοινό. Από την πλευρά τους οι ασφαλιστικές, διατηρούν συνεργασία με μια πληθώρα ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Ένας από τους βασικούς ρόλους του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι να βοηθά τον ασφαλισμένο να κατανοήσει τις διάφορες επιλογές ασφάλισης που είναι διαθέσιμες. Αυτό περιλαμβάνει την επεξήγηση των διαφορετικών ειδών ασφαλίσεων, των όρων και των προϋποθέσεων, καθώς και των διαφορετικών επιπέδων κάλυψης. Οι διαμεσολαβητές μπορούν να προτείνουν στον ασφαλισμένο τα καλύτερα προϊόντα και τις καλύτερες τιμές που ταιριάζουν στις ανάγκες του.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αναλαμβάνουν την επικοινωνία με τις ασφαλιστικές εταιρείες για λογαριασμό του ασφαλισμένου, διευκολύνοντας τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδοντας πολιτικές ασφάλισης. Επίσης, αναλαμβάνουν την διαδικασία αποζημιώσεων ή διεκδικήσεων μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ασφαλιστικής κάλυψης.

Επιπλέον, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπορούν να προσφέρουν συμβουλές σχετικά με το πως να βελτιώσει κάποιος την ασφαλιστική κάλυψη και να μειώσει το κόστος. Συχνά, μπορούν να βοηθήσουν τον ασφαλισμένο να προσαρμόσει την ασφάλισή του στις αλλαγές στη ζωή του, όπως γάμος, αγορά σπιτιού ή αλλαγή εργασίας.

Πως μπορώ να εμπιστευθώ ένα Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή;

Τόσο οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες λειτουργούν κάτω από αυστηρό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει την δραστηριότητά τους κατά την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων, όπως είναι η Οδηγίες IDD και GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – Δείτε εδώ). Σύμφωνα λοιπόν με την Οδηγία IDD (Insurance Distribution Directive – Δείτε εδώ) οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές οφείλουν διαρκώς να εκπαιδεύονται και να επαναπιστοποιούνται κάθε χρόνο. Η Οδηγία μεταξύ άλλων προβλέπει διαφάνεια όσον αφορά τις αμοιβές και τις προμήθειες, συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα επαγγελματικής συμπεριφοράς, και μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό στους καταναλωτές, είναι ότι στην Ελλάδα (όπως και διεθνώς) υπάρχουν αρμόδιες εποπτικές αρχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ρύθμιση, την εξασφάλιση της σταθερότητας και της διαφάνειας της ασφαλιστικής αγοράς. Στην Ελλάδα, ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβητές εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτός των λοιπών καθηκόντων της, χορηγεί άδειες σε ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και διαμεσολαβητές οι οποίοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Όσον αφορά την επαναπιστοποίηση, οι διαμεσολαβητές οφείλουν κάθε χρόνο να παίρνουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικών γνώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Γιατί να επιλέξω έναν Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή;

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να ασφαλιστούν από online κανάλια ή από εταιρείες που κύριο αντικείμενό τους δεν είναι η παροχή ασφαλιστικών προϊόντων. Για να διαλευκάνουμε το τοπίο, ασφαλιστικά προγράμματα που υπάρχουν στην αγορά όπως π.χ. ασφάλιση κλοπής τηλεφώνου με την αγορά ενός καινούργιου smartphone, δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνεργασία της εταιρείας με κάποια ασφαλιστική. Στο παραπάνω παράδειγμα, όπως και σε πολλά παρόμοια, η εταιρεία παρέχει έτοιμα και ανελαστικά πολλές φορές “πακετάκια” ασφάλισης.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό ασφάλισης, ιδιαιτέρως όσον αφορά την ασφάλιση κατοικίας (17%). Το ξέρατε μάλιστα πως η πλειοψηφία των ασφαλισμένων (κατοικίας) συνάπτουν συμβόλαιο με την τράπεζά τους επειδή το απαιτεί το στεγαστικό δάνειο; Αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αλλάξει στην συνείδηση του Έλληνα.

Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, πολλοί άνθρωποι υπασφαλίζονται καθώς οι υπάλληλοι της Τράπεζας προφανώς και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι και εξιδεικευμένοι για να παρέχουν ασφαλιστικές συμβουλές. Δεν είναι τυχαίο πως οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δραστηριοποιούνται κάτω από αυστηρά νομοθετικά πλαίσια και εποπτεία.

Σε παρόμοια τραγική κατάσταση υπέπεσε επαγγελματίας της Θεσσαλίας όταν είδε την επιχείρησή του να γκρεμίζεται σε δευτερόλεπτα. Αλλά πάλι καλά είχε ασφαλιστεί έτσι; Ε λοιπόν, λόγω δανείου και ο ίδιος σύναψε ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την τράπεζά του, όταν τον ενημέρωσαν πως δεν δικαιούται αποζημίωση καθώς στο συμβόλαιο δεν προβλεπόταν ζημιές από πλημμύρες!

Διαβάστε για το περιστατικό εδώ

Σε κάθε περίπτωση δανείου (επιχείρησης ή κατοικίας), ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει να συνάψει συμβόλαιο σε ανεξάρτητη ή όχι ασφαλιστική εταιρεία και να μιλήσει με ένα ασφαλιστικό διαμεσολαβητή για να του προτείνει ασφαλιστικά προγράμματα βασισμένα στις ανάγκες του.

Επιλέγοντας έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από την εξειδικευμένη γνώση του, καθώς και από την επιλογή από το πλήθος των ασφαλιστικών εταιρειών και των παρεχόμενων προγραμμάτων. Συνολικά, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής αποτελεί την αξιόπιστη επιλογή για την προστασία και την θωράκιση σας απέναντι σε εξωγενείς κινδύνους παντός φύσεως.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Πως βλέπει ηλεκτρονικά ο πολίτης όλες τις οφειλές του σε τράπεζες, δημόσιο, ΕΦΚΑ και πως λαμβάνει την σχετική βεβαίωση οφειλών

Στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών, σύμφωνα με το άρθρο

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»