Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

Η Κρίση στην Ασφάλιση Κατοικιών και το climate bubble στην Αγορά Ακινήτων

Δημοσίευση: 15/02/2024
ασφάλιση κατοικίας, αυξημένα κόστη

Η Φλόριντα, μία από τις ραγδαίως αναπτυσσόμενες περιοχές της Αμερικής, χάνει τη μαγεία της λόγω της “ασφαλιστικής κρίσης” όσον αφορά την ασφάλιση κατοικίας και άλλων αυξανόμενων εξόδων που καθιστούν τα σπίτια απαγορευτικά σε ενδεχόμενους αγοραστές. 

Γράφει η Δήμητρα Καφαδάρη,

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών στη Φλόριντα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πώληση των ιδιοκτησιών τους, και η αύξηση του αποθέματος έχει οδηγήσει σε  κατακόρυφη πτώση των τιμών των σπιτιών.

Μεσίτες στην περιοχή αιτιολογούν αυτή τη βουτιά στην αύξηση των ασφαλίστρων, κυρίως λόγω του αυξημένου κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τον τυφώνα Ian το 2022, αναγκάζοντας ορισμένους ιδιοκτήτες να βάλουν τα σπίτια τους προς πώληση και τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να αποσύρονται.

Ήδη, όπως είχαμε καλύψει και σε προηγούμενο άρθρο, ασφαλιστικές εταιρείες αποχωρούν από περιοχές υψηλού κινδύνου όπως είναι η Φλόριντα και η Καλιφόρνια, ιδίως από τις παράκτιες περιοχές τους.

Αυτό το σενάριο, που αναφέρεται συχνά ως “climate bubble” στην αγορά των ακινήτων, προκαλεί ανησυχίες για τα ακίνητα που βρίσκονται σε κοινότητες με υψηλό κίνδυνο καθώς μπορεί να υποβαθμιστεί η αξία τους, εκτός εάν ληφθούν μέτρα για την κάλυψη του κενού της ασφάλισης που αφήνουν πίσω οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Η νοτιοδυτική Φλόριντα ήταν μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες περιοχές της Αμερικής για δεκαετίες, που ιστορικά προσέλκυε συνταξιούχους από το Μινεσότα, οι οποίοι προτιμούσαν το ζεστό κλίμα τους χειμώνες, την ύπαρξη γηπέδων γκολφ και τις σχετικά προσιτές κατοικίες. Συγκεκριμένα η Φλόριντα γνώρισε τεράστια πληθυσμιακή ανάπτυξη από το 1970 έως και το 2020 με την περιοχή να καταγράφει αύξηση της τάξης του 217%.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, οι μεσίτες λένε ότι βλέπουν περισσότερους νέους από τα Βορειοανατολικά και άλλες περιοχές, και η άνοδος των τιμών των σπιτιών στην περιοχή έχει υπερκεράσει το έθνος γενικά.

Τα ασφάλιστρα σπιτιών σε ολόκληρη τη Φλόριντα άρχισαν να αυξάνονται από το 2020 λόγω των αγωγών και της απάτης. Οι τιμές στην πολιτεία αυξήθηκαν έως και 33% ετησίως, και στη συνέχεια αυξήθηκαν κατά ακόμη 42% από το προηγούμενο έτος μετά τον τυφώνα Ian, σύμφωνα με το Insurance Information Institute.

Σε εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τον Ian, “βλέπουμε αυξήσεις δαπανών από 50% έως 100% ανάλογα με την ηλικία του σπιτιού,” δήλωσε η Marlissa Gervasoni, επικεφαλής του συμβουλίου μεσιτών της περιοχής.

Παρότι πολλές ασφαλιστικές επέλεξαν την έξοδο από την περιοχή, νομοθέτες της Φλόριντα έχουν πρόσφατα εγκρίνει νόμους για να επαναφέρουν τις ασφαλιστικές εταιρείες στην πολιτεία και να μειώσουν τις τιμές, οι οποίες ακόμα παραμένουν υψηλές.

Ωστόσο αυτή η “κλιματική φούσκα” είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε παγκοσμίως, με την Ελλάδα να μην ξεφεύγει του γενικού κανόνα. Καθώς η κλιματική αλλαγή επαναπροσδιορίζει την ασφάλιση, νέα δεδομένα και απαιτήσεις αναδύονται. Ήδη έχουμε δει αυξήσεις στις τιμές ασφαλίστρων λόγω πληθωρισμού ενώ ακολουθούν περαιτέρω αυξήσεις σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο.

Στην Ελλάδα όπου η ασφαλιστική συνείδηση κινείται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο τόσο από την πλευρά των ασφαλιστών όσο και των πολιτών. Σε μια χώρα που ήδη σε πολλές περιπτώσεις τα ασφάλιστρα δεν είναι προσιτά και οι πολίτες επιλέγουν τον κίνδυνο και το ρίσκο, αμφισβητείται η αξία των φοροκινήτρων που έχουν δοθεί απ΄την κυβέρνηση και υπεύθυνοι για την ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι η ασφαλιστική αγορά και το κράτος.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»