Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

ARAG: Τα φαινόμενα κακοποίησης ανηλίκων είναι δυστυχώς επίκαιρα και συνεχώς αυξανόμενα και στη χώρα μας

Δημοσίευση: 06/04/2021

Η ARAG Hellas στέκεται στο πλευρό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν περιστατικά ασέλγειας και κακοποίησης ανηλίκων, προσφέροντάς τους δωρεάν τηλεφωνική νομική υποστήριξη, είτε έχουν ασφαλιστική σχέση με την εταιρεία είτε όχι, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Mε αφορμή τη νέα πρωτοβουλία της ARAG Hellas το insuranceforum.gr επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας της εταιρίας κ. Βασίλη Μπάλλα, ο οποίος μας συστήνει το νέο εγχείρημα της ARAG Hellas, κάνοντας λόγο για τα αυξανόμενα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων στη χώρα μας, το ρόλο του lockdown στην ενίσχυση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, ενώ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς κανείς μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση που γίνει μάρτυρας σε κάποιο περιστατικό κακοποίησης.

Κύριε Μπάλλα, πώς προέκυψε η ιδέα για τη νέα πρωτοβουλία της εταιρείας σας; 

Με αφορμή περιστατικό κακοποίησης ανηλίκων από το θείο τους, το οποίο αναγγέλθηκε προ δεκαετίας περίπου, από τους γονείς των ανηλίκων θυμάτων, ως ασφαλιστική περίπτωση στην ARAG HELLAS, εισηγήθηκα στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας μας, Κύριο Τσεκούρα την εν λόγω δράση κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Την εν λόγω υπόθεση χειρίστηκε εξ αρχής  το εξειδικευμένο δικηγορικό  γραφείο “Χρήστος Καραμανλής και Συνεργάτες”, το οποίο μετά από δεκαετή και πλέον δικαστικό αγώνα δικαίωσε τους ασφαλισμένους μας, που διέθεταν ασφαλιστήριο Νομικής Προστασίας Οικογένειας. Δοθέντος ότι τα εν λόγω φαινόμενα κακοποίησης είναι δυστυχώς και στη χώρα μας επίκαιρα και συνεχώς αυξανόμενα, ο Κύριος Τσεκούρας όχι μόνο συμφώνησε στην εν λόγω δράση, αλλά  την υποστήριξε και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή.

Εξάλλου δράσεις αυτού του είδους δεν είναι ξένες προς την εταιρική κουλτούρα της ARAG HELLAS. Να υπενθυμίσω ότι α) στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η ARAG HELLAS προσέφερε δωρεάν νομικές συμβουλές για τα εργασιακά δικαιώματα ανθρώπων που απολύθηκαν ή κινδύνευαν να απολυθούν στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα αν διέθεταν ασφαλιστήριο Νομικής Προστασίας στην εταιρία μας ή όχι, β)  δωρεάν νομικές συμβουλές προσφέραμε επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19 σε ασφαλισμένους και μη ασφαλισμένους πολίτες σχετικά με εργασιακά θέματα (ενδεικτικά: (εικονική) απόλυση, (καταχρηστική) αναστολή εργασίας, άδεια ειδικού σκοπού), θέματα ακύρωσης ταξιδιών, απαγορεύσεων μετακίνησης κτλ. που δημιούργησε η πανδημία.

Όσον αφορά εμένα προσωπικά, μιλώντας όχι ως δικηγόρος αλλά πρωτίστως ως πατέρας, θλίβομαι, διότι όλα αυτά δεν συμβαίνουν κάπου μακριά αλλά πολύ κοντά μας και οι δράστες ως επί το πλείστον τυγχάνουν ευυπόληπτοι πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας, πατεράδες, θείοι, εκπαιδευτικοί, προπονητές κτλ. δηλαδή άνθρωποι που έχουν ιδιαίτερη νομική και ηθική υποχρέωση να προστατεύουν τα παιδιά… 

Με στοιχειώνει ακόμη και σήμερα η δικογραφία της εν λόγω υπόθεσης κι ας πέρασε πάνω από μία δεκαετία.  

Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας εκτός από γονείς και ανήλικα παιδιά; 

Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε εξ αρχής με τους εξειδικευμένους δικηγόρους μας που συμμετέχουν στην εν λόγω δράση. Καταλήξαμε ότι η συνομιλία με ανήλικα παιδιά  ενέχει νομικούς κινδύνους. Είναι ωστόσο εξαιρετικά σημαντικό, όταν καλεί ένας ανήλικος- να μην του κλείσουμε το τηλέφωνο, επειδή είναι ανήλικος, αλλά να τον ενθαρρύνουμε και να τον κατευθύνουμε να καταγγείλει αμέσως το όποιο περιστατικό βίας σε βάρος του, στις αρμόδιες αρχές. Στη σχετική ανακοίνωσή μας αναφέρουμε ότι νομικές συμβουλές δίδονται σε οικογένειες (γονείς, κηδεμόνες) που αντιμετωπίζουν περιστατικά ασέλγειας και κακοποίησης ανηλίκων.

Θεωρείτε ότι το lockdown προκάλεσε αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας; 

Εάν και οι δύο τελευταίες ερωτήσεις δεν άπτονται της ειδικότητάς μου, σας απαντώ μετά από σχετική συμβουλή της ψυχολόγου- ψυχοθεραπεύτριας Κυρίας Μαρίας Σουρρή, η οποία υποστήριξε την εν λόγω δράση με σχετική παρουσίαση στην ιστοσελίδα μας https://www.arag.gr/gr/templates/arag/PdfDocs/psychologossourrimaria.pdf 

Ναι, το lockdown συντέλεσε στην αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εν γένει. Οι λόγοι είναι πολλοί και χρήζουν ειδικής μελέτης. Οι βασικοί λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν στην ανατροπή της καθημερινότητας, την ανασφάλεια από την ανατροπή των συνθηκών εργασίας, τις απαγορεύσεις μετακίνησης και την κοινωνική απομόνωση.

Πώς μπορεί κανείς να αντιδράσει όταν πέσει στην αντίληψη του κάποιο περιστατικό κακοποίησης; 

Σε ανθρώπινο επίπεδο ως γονείς, κηδεμόνες και οικογένεια:

 • Κρατάμε την ψυχραιμία μας!
 • Δεν πιέζουμε  το παιδί με ερωτήσεις, καλύτερα να του δώσουμε την αίσθηση ότι είμαστε εκεί για να το ακούσουμε.
 • Δεν αμφισβητούμε αν το παιδί λέει αλήθεια!
 • Τονίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά που τους έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, αλλά και ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν, ωστόσο αποφεύγουμε τις υποσχέσεις.
 • Το κρατάμε προστατευμένο  μακριά από το θύτη.
 • Προσπαθούμε να  διατηρήσουμε την κανονικότητα στη ζωή του παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό γιατί με αυτό τον τρόπο νιώθει  ασφαλές.
 • Μην βιαστείτε να φέρετε αντιμέτωπο το θύτη/τρια με το γεγονός γιατί  πιθανά πειστήρια να καταστραφούν ή το παιδί να φοβάται ότι το αγαπημένο του πρόσωπο θα μπει φυλακή και να προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός
 • Απευθυνόμαστε σε ειδικούς, εάν δεν χρειαστεί ιατροφαρμακευτική παρέμβαση:
 • Σε έμπειρο/η και εξειδικευμένο/η δικηγόρο.
 • Σε  έμπειρο/η ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή/τρια  ειδικοτήτων  γνωσιακής- συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας , παιγνιοθεραπευτή/τρια .
 • Επίσης  οι γονείς  είναι απαραίτητο να μπουν σε ψυχοθεραπεία για να επεξεργαστούν τα συναισθήματα τους  και να  αντιλαμβάνονται καλύτερα τις αντιδράσεις των ανηλίκων
 • Ιδανικά θα πρέπει να μπει σε Ψυχοθεραπεία και ο/η  θύτης/τρια

Που απευθυνόμαστε (ενδεικτικά) όταν υποπέσει στην αντίληψη μας κάποιου είδους παρενόχληση ή κακοποίηση; 

 • Την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής – Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
 • Στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456, 2310 388457, 2310 388458.
 • Στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακολούθα στοιχεία επικοινωνίας:
  Τηλεφωνικά: 11188
  Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
 • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

Η παροχή νομικών συμβουλών και η απαραίτητη νομική καθοδήγηση πραγματοποιείται από εξειδικευμένους συνεργάτες δικηγόρους του δικτύου της εταιρείας τηλεφωνικά σε Αθήνα- Πάτρα- Θεσσαλονίκη σε ημέρες και ώρες που αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα της www.arag.gr

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»