Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Allianz Risk Barometer: Ο Νο.1 κίνδυνος οι φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 19/01/2024
φυσικές καταστροφές, Ελλάδα, Allianz Risk Barometer

Το 2023 ως χώρα όπως και παγκοσμίως βιώσαμε το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφθεί στα χρονικά. Μία άλλη πρωτιά που κέρδισε η Ελλάδα υπήρξε η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη τον Αύγουστο του 2023 αποτελώντας την μεγαλύτερη πυρκαγιά που καταγράφθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα του Allianz Risk Barometer, στην χώρα μας όπως και σε πολλές άλλες, οι φυσικές καταστροφές αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο. Τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Ελλάδα όπως επίσης και σε χώρες όπως η Κροατία, Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία, Μαλαισία, Μεξικό, Μαρόκο, Σλοβενία και Ταϊλάνδη αποτελούν απόδειξη της ολοένα και μεγαλύτερης απειλής της κλιματικής αλλαγής. 

Συγκεκριμένα οι φυσικές καταστροφές σημείωσαν μεγάλη άνοδο τριών θέσεων, ανεβαίνοντας στη θέση #3 παγκοσμίως. Το 2023 ήταν ένα έτος ρεκόρ για πολλούς τομείς. Ήταν το πιο θερμό έτος από την έναρξη των μετρήσεων, ενώ οι αποζημιώσεις ζημιών υπερέβησαν τα 100 δις. δολάρια για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αγγίζοντας κυριολεκτικά το υψηλότερο ποσό ζημιών, ύψους 60 δισ. δολαρίων, από σοβαρές καταιγίδες.

Με τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών να αυξάνεται σταθερά στην Ελλάδα, οι ειδικοί της Allianz επισημαίνουν πως ο ασφαλιστικός κλάδος θα πρέπει να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς, ώστε να μπορέσει να προλάβει τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Θεοδωρίδη, Διευθυντή Marketing, Επικοινωνίας, CRM & CCC της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη «Οι φυσικές καταστροφές, βασική απόρροια της κλιματικής αλλαγής, υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τις εξετάζουμε στο εξής, ώστε να μπορούμε να προφυλάσσουμε καλύτερα τους πελάτες μας.

Η προσέγγισή μας οφείλει να είναι ολιστική, να περιλαμβάνει τόσο την ατομική πρόληψη, την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με τους κινδύνους και τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης, καθώς και τη δημιουργία πολύ εστιασμένων ασφαλιστικών προγραμμάτων, ικανά να μειώσουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών».

Η Κλιματική αλλαγή μπορεί να παραμένει στην έβδομη θέση από έτος σε έτος, ωστόσο αποτελεί έναν από τους τρεις κύριους επιχειρηματικούς κινδύνους σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία και το Μεξικό. Οι ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία των εταιριών από τα ολοένα και πιο συχνά και έντονα καιρικά φαινόμενα αποτελεί κύρια απειλή.

Οι τομείς των δημόσιων υπηρεσιών, της ενέργειας και της βιομηχανίας δέχονται τις περισσότερες απειλές. Επιπλέον, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές ρίπων και οι κίνδυνοι ευθύνης αναμένεται αυξηθούν στο μέλλον, καθώς οι εταιρίες επενδύουν σε νέες, κυρίως μη δοκιμασμένες τεχνολογίες χαμηλής εκπομπής άνθρακα για τον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

Allianz Risk Barometer: Ο Νο.1 κίνδυνος οι φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα

Διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων 

Παράλληλα, παρά τη μείωση περιστατικών διακοπής της λειτουργίας των αλυσίδων εφοδιασμού μετά την πανδημία το 2023, η Διακοπή της δραστηριότητας των επιχειρήσεων διατηρεί τη θέση της ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2024. Αυτό το αποτέλεσμα αντανακλά τη συνδεσιμότητα σε ένα όλο και πιο ασταθές παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και μια ισχυρή εξάρτηση από τις αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Η βελτίωση της διαχείρισης της επιχειρηματικής συνέχειας, ο εντοπισμός των αιτιών που προκαλούν συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού και η ανάπτυξη εναλλακτικών προμηθευτών συνεχίζουν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες στη διαχείριση κινδύνων για τις επιχειρήσεις το 2024.

Διαβάστε επίσης: Allianz Risk Barometer 2024: Κορυφαίος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις οι κυβερνοαπειλές

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»