Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Allianz Risk Barometer 2024: Κορυφαίος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις οι κυβερνοαπειλές

Δημοσίευση: 17/01/2024
Allianz Risk Barometer, κυβερνοαπειλές, επιχειρήσεις, περιστατικά κυβερνοασφάλειας

Σύμφωνα με την έκθεση Allianz Risk Barometer, τα περιστατικά κυβερνοασφάλειας, όπως οι επιθέσεις με ransomware, οι παραβιάσεις δεδομένων και οι διαταραχές στον τομέα της πληροφορικής, αποτελούν τον μεγαλύτερο προβληματισμό για τις εταιρίες παγκοσμίως το 2024.

Ο στενά συνδεδεμένος κίνδυνος της Διακοπής εργασιών βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Οι Φυσικές καταστροφές (ανεβαίνοντας από τη θέση #6 στη #3 σε σχέση με πέρσι), οι Πυρκαγιές, Εκρήξεις (ανεβαίνοντας από τη θέση #9 στη #6), και η Πολιτική αστάθεια και η βία (ανεβαίνοντας από τη θέση #10 στη #8) σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στους κορυφαίους παγκόσμιους επιχειρηματικούς κινδύνους, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εκτιμήσεις περισσότερων από 3.000 επαγγελματιών διαχείρισης κινδύνων.

Εξετάζοντας τα δεδομένα που αφορούν στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προκύπτει πως ο κύριος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι οι φυσικές καταστροφές, που συμπεριλαμβάνουν καταιγίδες, πλημμύρες σεισμούς, πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κίνδυνος αυτός δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στη λειτουργία και τη συνέχεια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Επιπλέον, κυριότεροι κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις που συμπληρώνουν τη κορυφαία πεντάδα περιλαμβάνουν: την Κλιματική αλλαγή (φυσικοί, λειτουργικοί και οικονομικοί κίνδυνοι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη), την Κυβερνοασφάλεια (εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, διακοπές στα δίκτυα και τις υπηρεσίες Πληροφορικής, κακόβουλο λογισμικό/αφαίρεση δεδομένων, παραβιάσεις δεδομένων, πρόστιμα και κυρώσεις), την Ενεργειακή κρίση (έλλειψη/διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, διακυμάνσεις τιμών), και τις Μακροοικονομικές εξελίξεις (πληθωρισμός, ύφεση, νομισματικές πολιτικές, προγράμματα λιτότητας).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι απειλές που απασχόλησαν τον επιχειρηματικό κόσμο πέρσι και αφορούσαν σε ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, συνεχίζουν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις.

Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για τις ασφαλιστικές εταιρίες να υιοθετήσουν μια πιο λεπτομερή και στοχευμένη προσέγγιση όσον αφορά στη μεγαλύτερη προστασία των επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση της Allianz, οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος κάθε οργανισμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κύριος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι τα περιστατικά κυβερνοασφάλειας.

Ο κ. Πέτρος Παπανικολάου, CEO της Allianz Commercial ανέφερε: «Οι κύριοι κίνδυνοι και η αύξηση στα ποσοστά των κινδύνων αυτών, όπως προκύπτουν στο φετινό Allianz Risk Barometer, αντικατοπτρίζουν τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες σε όλο τον κόσμο τη δεδομένη στιγμή – την ψηφιοποίηση, την κλιματική αλλαγή, καθώς και την αβεβαιότητα στο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν ήδη εμφανείς επιπτώσεις, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τις επιθέσεις ransomware και τις περιφερειακές συγκρούσεις να αναμένεται να δοκιμάσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και των μοντέλων επιχειρήσεων το 2024. Οι ασφαλιστές και οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιριών πρέπει να είναι ενήμεροι και να προσαρμόσουν αναλόγως τις ασφαλιστικές τους καλύψεις».

Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεσαίες αλλά και οι μικρότερες αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους – οι οποίοι αφορούν κυρίως σε επιθέσεις στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, τη διακοπή της δραστηριότητάς τους και τις φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, το χάσμα ανθεκτικότητας μεταξύ μεγάλων και μικρότερων εταιριών διευρύνεται, καθώς η επίγνωση των κινδύνων στους μεγαλύτερους οργανισμούς έχει αυξηθεί μετά την πανδημία, αναβαθμίζοντας την ανθεκτικότητά τους, όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Αντίστοιχα, οι μικρότερες επιχειρήσεις συχνά δεν έχουν τον χρόνο και τους πόρους για να αναγνωρίσουν και να προετοιμαστούν αποτελεσματικά για μια ευρύτερη γκάμα σεναρίων κινδύνου με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία μετά από ένα απρόβλεπτο περιστατικό.

Οι τάσεις που καθορίζουν τη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο το 2024

Τα περιστατικά στην κυβερνοασφάλεια (36%) αποτελούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον πιο σημαντικό κίνδυνο παγκοσμίως, ωστόσο για πρώτη φορά σημειώνουν τόσο σαφή διαφορά (5 ποσοστιαίες μονάδες). Ειδικότερα, αποτελούν τον κύριο κίνδυνο σε 17 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιδία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Η παραβίαση δεδομένων θεωρείται ο πιο ανησυχητικός κίνδυνος στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Allianz Risk Barometer (59%) και ακολουθούν οι επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και τα φυσικά αγαθά (53%). Η πρόσφατη αύξηση στις επιθέσεις με ransomware κατατάσσεται τρίτος κίνδυνος (53%), καθώς το 2023 παρατηρήθηκε μια ανησυχητική επανεμφάνιση της δραστηριότητας, με αύξηση της δραστηριότητας αποζημιώσεων ασφαλίστρων πάνω από 50% σε σύγκριση με το 2022.  

«Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο εξερευνούν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες, όπως η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), προκειμένου να αυτοματοποιήσουν και επιταχύνουν επιθέσεις, δημιουργώντας πιο αποτελεσματικό κακόβουλο λογισμικό και εφαρμογές ηλεκτρονικού «ψαρέματος».

Ο αυξανόμενος αριθμός περιστατικών που προκαλούνται από την ανεπαρκή ασφάλεια, ιδίως σε κινητές συσκευές, η έλλειψη εκατομμυρίων επαγγελματιών κυβερνοασφαλείας και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες εταιρίες λόγω της εξάρτησής τους από την εξωτερική υποστήριξη IT, αναμένεται επίσης να καθορίσουν τη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο το 2024» εξηγεί ο κ. Scott Sayce, Global Head of Cyber της Allianz Commercial.

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Το Safe Roads project της Hellas Direct ήρθε Θεσσαλονίκη!

Το Safe Roads project της Hellas Direct βρίσκεται από εχθές στη Θεσσαλονίκη!   Με το van του Safe Roads Project και το εξειδικευμένο συνεργείο, η Hellas Direct παίρνει τους δρόμους. Και τους φτιάχνει. Γιατί όσο πιο

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»