Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

To 61% των Αμερικανών πολιτών θεωρεί ότι το AI απειλεί την ανθρωπότητα

Δημοσίευση: 25/05/2023
To 61% των Αμερικανών πολιτών θεωρεί ότι το AI απειλεί την ανθρωπότητα

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας  AI θα μπορούσε να θέσει το μέλλον της ανθρωπότητας σε κίνδυνο, σύμφωνα με τους περισσότερους Αμερικανούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Πάνω από τα δύο τρίτα των Αμερικανών ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και το 61% πιστεύει ότι θα μπορούσε να απειλήσει τον πολιτισμό.

Από τότε που το chatbot ChatGPT της OpenAI έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών, η ευρεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή έχει εκτοξεύσει την το ζήτημα χρήσης AI τεχνολογίας στο προσκήνιο του δημόσιου λόγου. Το ChatGPT ξεκίνησε μια “κούρσα εργαλείων” τεχνητής νοημοσύνης, με τους κυρίαρχους στο τεχνολογικό παιχνίδι όπως η Microsoft και η Google να συναγωνίζονται για να ξεπεράσουν ο ένας τα επιτεύγματα του άλλου.

Οι νομοθέτες και οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ανησυχούν επίσης: Ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAΙ, Sam Altman, κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανή κακή χρήση της τεχνολογίας, ζητώντας σχετική ρύθμιση.

“Δεν υπάρχει τρόπος να βάλουμε αυτό το τζίνι στο μπουκάλι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό εκρήγνυται”, δήλωσε ο γερουσιαστής Cory Booker, ένας από τους πολλούς νομοθέτες με ερωτήσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια μιας επιτροπής της Γερουσίας σχετικά με τις χρήσεις της AI.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που προβλέπουν δυσμενή αποτελέσματα από την τεχνητή νοημοσύνη είναι τριπλάσιος από εκείνους που δεν το νομίζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρωπότητα, ενώ μόνο το 22% διαφώνησε και το 17% παρέμεινε αβέβαιο.

Όσοι ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 εξέφρασαν υψηλότερα επίπεδα ανησυχίας. Το 70% των ψηφοφόρων του Τραμπ σε σύγκριση με το 60% των ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα.

Όσον αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι Ευαγγελικοί Χριστιανοί ήταν πιο πιθανό να «συμφωνήσουν απόλυτα» ότι η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει κινδύνους για την ανθρωπότητα, με ποσοστό 32% σε σύγκριση με το 24% των μη Ευαγγελικών Χριστιανών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ζητώντας εξάμηνη παύση στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης δήλωσε: «Βλέπουμε την τρέχουσα στιγμή να έχει αρκετές ομοιότητες με την αρχή της πυρηνικής εποχής και έχουμε το πλεονέκτημα της κοινής αντίληψης που συνάδει με την ανάγκη να αναλάβουμε δράση».

Όσοι εργάζονται στον σχετικό κλάδο τεχνολογίας είπαν ότι το κοινό θα πρέπει να κατανοήσει περισσότερο τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα: reuters.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»