Το υπολειπόμενο 0,6% μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του 2023, διαμορφώνοντας την συνολική μείωση στις 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019. Το πρόγραμμα αυτό του υπουργείου Εργασίας συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με στόχο την φοροελάφρυνση των επιχειρήσεων από το υψηλό μισθολογικό κόστος και την πάταξη της μαύρης εργασίας.
Μέχρι το τέλος του έτους έχει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον στόχο της για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στόχο που είχε θέσει για το διάστημα 2019-2023. Κατά την τελευταία τετραετία οι εισφορές μειώθηκαν:
- κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 (0,42 π.μ. για τον εργαζόμενο και 0,48 π.μ. για τον εργοδότη)
- κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο του 2021 (1,21 π.μ. για τον εργαζόμενο και 1,79 π.μ. για τον εργοδότη)
- κατά 0,5% για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης από 01/06/22 (από 6,5% σε 6%, ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς)
Ταυτόχρονα, για νέα μείωση κάνει λόγω το υπουργείο Εργασίας χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος έναρξης και το πρόγραμμα μείωσης. Η κυβέρνηση ωστόσο έχει δεσμευτεί για τη συνέχεια του προγράμματος ακόμα και αν χρειαστεί να κινηθεί με αργότερους ρυθμούς.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας λένε πως η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας συνδέεται με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών διότι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας θα αυξήσει την ασφαλιστική ύλη που εντάσσεται στο πεδίο του ΕΦΚΑ.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας ξεπερνά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που λαμβάνει 1.000 ευρώ καθαρό μισθό μηνιαίως – 14.000 ετησίως, κοστίζει στον εργοδότη 23.000 ετησίως.
Να σημειώσουμε πως για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.