Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023

ΑΑΔΕ: Υπέρογκα τα ποσά των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου | Φτάνουν έως και το 1 δισ. έκαστος!

ΑΑΔΕ, μεγαλοοφειλέτες, δημόσιο

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΑΑΔΕ λίστες με τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του δημοσίου. Στις λίστες περιλαμβάνονται 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Οι λίστες είναι κοινές για χρέη προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ελληνικού δημοσίου είναι ο «Kosta Chris Γεω» ο οποίος χρωστά στα τελωνεία περισσότερα από 425 εκατ. ευρώ και επιπλέον 607 εκατ. ευρώ η συνεισπραττόμενες οφειλές με το συνολικό φέσι στο Δημόσιο να ξεπερνά το 1,033 δισ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση με 990 εκατ. ευρώ οφειλής εμφανίζεται ο «Apostolides Panay Δημ» και στην τρίτη με χρέη 794 εκατ. ευρώ ο «Ιωάννου Ιωάνν Νικ».

Συνολικά 60 φυσικά πρόσωπα χρωστούν από 108 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 14,81 δισ. ευρώ!

Στη λίστα των νομικών προσώπων η ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ στις πρώτες θέσεις δεν επιφυλάσσουν εκπλήξεις, καθώς ο μεγαλύτερος οφειλέτης παρά μένει η προ πολλού πτωχευμένη Ακροπολις Χρηματιστηριακή με συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα 13 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία με συνολικά χρέη σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ (σ.σ. στη λίστα περιλαμβάνεται και η «Ολυμπιακές Αερογραμμές» με οφειλή 512 εκατ., ευρώ.

Μεταξύ των ονομάτων συγκαταλέγονται τα βαριά χρέη ποδοσφαιρικών σωματείων όπως της ΑΕΚ, που υποβιβάστηκε στην Γ’ Εθνική και έκανε επανεκκίνηση, αλλά και του επίσης υποβιβασμένου Ηρακλή.

Επίσης, στη λίστα φιγουράρουν γνωστά ονόματα που έχουν βάλει λουκέτο όπως η Sprider, το ALTER, η Express Service, η Ασπίς Πρόνοια, η Δάρινγκ, η Εγνατία Ασφαλιστική, της οποίας η ασφαλιστική άδεια έχει ανακληθεί από το 2007, αλλά και η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης.

Δεκαεπτά επιχειρήσεις, χρεοκοπημένες και μη χρωστούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ η κάθε μια και συνολικά 28,7 δισ. ευρώ.

*Δείτε εδώ τη λίστα με τα φυσικά πρόσωπα – μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και εδώ τη λίστα με τα νομικά πρόσωπα.

Ξεκινάει το ξεκαθάρισμα

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει το “ξεκαθάρισμα” αυτής της λίστας στην οποία μάλιστα περίπου 27.000 οφειλέτες δεν έχουν καν υπόσταση.

Επομένως δεκάδες δισ. ευρώ από το σύνολο των 142,6 δισ. ευρώ που είναι τα χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ δεν μπορούν να εισπραχθούν, υποτιμώντας την όλη διαδικασία της δημοσιοποίησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το «ξεκαθάρισμα» θα αφορά τόσο στα πρόσωπα και στις εταιρείες όσο στο ύψος των χρεών, προκειμένου η προσπάθεια να επικεντρωθεί στα ποσά που μπορούν να εισπραχθούν. Οι «κόκκινες» οφειλές οι οποίες δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν θα βγουν από τη λίστα (θα μπουν στο αρχείο) και έτσι θα πάψει η στατιστική να υπολογίζει (χρεοκοπημένους και πεθαμένους) στον λογαριασμό των υπόλοιπων φοροφυγάδων.

Πηγή: euro2day.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα