Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: Υπάρχουν αντικίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση! Το κράτος δίνει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση

Δημοσίευση: 02/06/2021
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Διευθύνον Σύμβουλος της Eurolife FFH
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο κλάδο της υγείας αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της συζήτησης του συνεδρίου της ιστοσελίδας ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 1η Ιουνίου.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν πολιτικά πρόσωπα αλλά και ειδικοί επί του ζητήματος, ενώ η ελληνική ασφαλιστική αγορά εκπροσωπήθηκε επάξια από τον κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurolife FFH, ο οποίος επισήμανε τις θέσεις της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας επί του ζητήματος, τονίζοντας ότι το λεγόμενο «μείγμα» στην ασφαλιστική κάλυψη δεν υφίσταται.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν υπάρχει μείγμα. Η Ελλάδα σταθερά και διαχρονικά και με διαφορετικών αποχρώσεων κυβερνήσεις είναι μόνη ανάμεσα στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του ΟΟΣΑ, η οποία στο μείγμα λέει κράτος». Ο κ. Σαρρηγεωργίου στο λόγο του απέρριψε τη στερεοτυπική αντίληψη ότι η ασφάλιση απευθύνεται αποκλειστικά στους πλούσιους, τονίζοντας ότι εκείνοι δεν έχουν ανάγκη την ασφάλιση, καθώς μπορούν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος της περίθαλψής τους σε περίπτωση ανάγκης, εν αντιθέσει με τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, οι οποίοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν το βάρος των δαπανών.

Αντικείμενο του σχολιασμού του αποτέλεσαν και τα αντικίνητρα που παρέχει το κράτος έναντι της ιδιωτικής ασφάλισης, τα οποία ασφαλώς αποθαρρύνουν τους πολίτες από τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας. «Πληρώνεις υποχρεωτικά κοινωνική ασφάλιση, ωστόσο δεν εκπίπτει το ασφάλιστρο σου αν ασφαλίζεσαι και ιδιωτικά. Αντίθετα υπάρχει και φόρος ασφαλίστρου στα ασφάλιστρα όταν επιλέγεις ιδιωτική ασφάλιση. Υπάρχουν αντικίνητρα μόνο για την ιδιωτική ασφάλιση που σημαίνει ότι το κράτος δίνει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση. Με αυτά τα αντικίνητρα αξίζει να σημειώσουμε ότι 15% των συμπολιτών μας ασφαλίζονται και έχουν ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας. Οι μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι το πρώτο σε ζήτηση ασφαλιστικό προϊόν είναι τα προγράμματα υγείας.»

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ αναφερόμενος στη διαχείριση του συστήματος ασφάλισης υγείας από το κράτος τονίζει ότι το μεικτό σύστημα που επικαλούνται οι κρατικοί φορείς έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι των συμπολιτών μας να πληρώνει διπλά ασφάλιστρα για τον ίδιο κίνδυνο. «Με την επιλογή που έχουν κάνει διαχρονικά οι κυβερνήσεις λένε ότι όποιος θέλει θα πληρώσει διπλά για τον ίδιο κίνδυνο, ενώ θα μπορούσε το σύστημα να είναι συμπληρωματικό. Άρα είμαστε σε παράλληλους δρόμους ενώ δεν είμαστε και το πιο πλούσιο κράτος της γης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2019 πληρώσαμε σαν Έλληνες 14,4  δις για την υγεία. Από το ποσό αυτό πλήρωσε 8 δις το κράτος, 700 εκατ. πληρώσανε οι ασφαλιστικές εταιρίες δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας, γιατί είναι λίγος κόσμος ασφαλισμένος και 5,7 δις πληρώσαμε οι Έλληνες από τη τσέπη μας. Σαν ποσοστό ο Έλληνας πληρώνει τα διπλάσια από το μέσο Ευρωπαίο για την υγεία. Επομένως θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν το μείγμα που έχουμε επιλέξει μόνο εμείς ανάμεσα σε τόσες χώρες είναι το σωστό και κάνουν όλες οι άλλες χώρες λάθος ή αν θα πρέπει να δοθούν και κάποια κίνητρα στον Έλληνα να μην διπλασφαλίζεται με τα δύο αυτά συστήματα να λειτουργούν συμπληρωματικά.»

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου εδώ

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Η Tack TMI Greece δημιουργεί την πρώτη ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ακαδημία ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου!

Τα τελευταία χρόνια, η πραγματικότητα στον ασφαλιστικό κλάδο αλλάζει καθημερινά. Οι οικονομικές εξελίξεις, η κλιματική κρίση, οι διαφορετικές ανάγκες και

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»